Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

5 gorgs on sí que et pots banyar aquest estiu

Tolls i salts d’aigua espectaculars per gaudir d’una remullada en mig de la natura!

Arriba l’estiu, i també les ganes de refrescar-se, i quina millor manera de fer-ho que gaudint d’un bany en plena natura? A Catalunya tenim gorgs, salts d’aigua, olles i basses realment impressionants, que us permetran gaudir de paratges naturals fascinants i apreciar la bellesa de l’aigua en caiguda lliure. Una oportunitat per fugir del bullici de la ciutat i endinsar-vos en racons màgics i descobrir autèntics paradisos aquàtics!

Això sí, ens sap greu, però hi ha un però. Des d’aquí fem una crida a banyar-vos només en llocs permesos. En els darrers anys, les zones de bany a la natura s’han massificat i és important saber, abans d’anar-hi, si ens hi podrem banyar. Tenir cura de la fauna i la flora és imprescindible per mantenir l’equilibri a la natura. Us oferim un recull de cinc gorgs on sí que us podeu banyar, sempre que ho feu amb responsabilitat. Bona remullada!

La Foradada, un salt d’aigua de pel·lícula

La Foradada La Foradada, un espectacular salt d'aigua envoltat de parets rocosesGetty Images
A Cantonigròs (Osona) trobareu aquest impressionant salt d’aigua de 15 metres d’alçària envoltat de parets rocoses i que termina en una magnífica piscina natural, tot formant un racó preciós propi d’un conte de fades. Un espai ideal per gaudir d’un bany amb el soroll de l’aigua caient de fons i amb una delicada llum que es deixa entreveure pel forat que formen les roques. La ruta és de fàcil accés, i s’hi pot arribar a través d’una agradable excursió entre alzines, roures i arbres de ribera.

Des de l’any 2019, per evitar la massificació de l’espai, l’Ajuntament de l’Esquirol ha impulsat una ecotaxa de 2,5 euros per accedir a la Foradada i l’aforament està limitat a 50 persones. Tot això, amb l’objectiu de cuidar l’entorn i mantenir-hi l’equilibri natural.

L’impressionant torrent de la Cabana

Campdevànol Impressionant salt d'aigua als gorgs de la Cabana de CampdevànolGetty Images
Al torrent de la Cabana (el Ripollès) trobareu un indret de gran bellesa per gaudir de la natura i d’uns paisatges impressionants. Un itinerari circular us portarà pels racons més bells i icònics d’aquest espai natural mentre gaudiu d’un bany refrescant a un dels set gorgs espectaculars que es formen de manera natural al llarg d’aquesta riera. A més, tots ells tenen també uns salts d’aigua fascinants que us permetran apreciar la bellesa de l’aigua en caiguda lliure.

El torrent de la Cabana és un espai fluvial de gran interès natural pels hàbitats i les espècies que hi trobem, per això és important contribuir a protegir la flora i la fauna d’aquest indret. Des de l’any 2014, l’Ajuntament de Campdevànol ha impulsat algunes mesures per garantir la conservació d’aquest espai natural i mitigar els efectes de la massificació, com la restricció de l’accés a vehicles motoritzats, la contractació d’un cos d’informadors ambientals, la instal·lació d’elements de senyalització o l’habilitació d’una zona de lleure i espais d’aparcament. A més, fins al setembre, també cal fer reserva prèvia abans d’anar-hi i pagar una ecotaxa de sis euros per contribuir a la preservació de l’espai i controlar l’aforament. L’aparcament habilitat ‘Font del Querol’ té un cost de 10 euros per vehicle/dia. Cal destacar també que aquestes restriccions es poden modificar segons l’afluència, i que el bany pot quedar prohibit. Informeu-vos-en abans d’anar-hi.

A la web trobareu una guia amb un recull de bones pràctiques per gaudir d’aquest espai natural amb responsabilitat.

La màgia de la riera de Merlès

Riera de Merlès El paisatge de la riera de Merlès, amb una estètica gaudinianaSergi Boixader
La riera de Merlès (el Berguedà) constitueix un paisatge ben singular. Els conglomerats pels quals passa al llarg del seu curs s’han anat convertint, amb el pas dels anys i la modulació de l’aigua, en autèntiques escultures que recorden les obres de Gaudí. Aquesta acció de l’aigua ha creat també desenes de gorgs, goles i salts d’aigua espectaculars on podeu gaudir d’un bany refrescant aquest estiu. Un indret envoltat també pel misteri i la màgia. A les goles de les Heures, la zona de bany més coneguda d’aquest espai protegit d’interès natural, diuen que les bruixes s’hi reunien per fer les seves trobades, on convivien amb tota mena d’éssers fantàstics, des de fades fins a dones d’aigua.

En aquesta riera, hi habiten peixos com la truita irisada, amfibis com el tritó pirinenc i ocells com la merla d’aigua i el blauet. Per tant, a l’hora de visitar aquest espai, no oblideu que vosaltres sou els convidats, i la fauna i la flora que us envolta són els vostres amfitrions. Per tal de vetllar per la preservació dels animals i la vegetació que es troba en aquesta riera, des de l’any 2022 el bany està prohibit en un tram de set quilòmetres al sud del gorg de les Heures (el Berguedà). Des del restaurant de Sant Cristòfol (a la C-62) fins a la Casa de les Heures (el Berguedà) no és permès el bany.

En aquest díptic trobareu tota la normativa i recomanacions perquè gaudiu d’aquest espai natural sense deixar-hi cap rastre.

El paradís dels gorgs de les Planes d’Hostoles

Gorg de Can Poetí Gorg de Can Poetí, a les Planes d'HostolesWikimedia Commons
Coneguts per tenir unes aigües cristal·lines i una gran bellesa natural, els gorgs de les Planes d'Hostoles (la Garrotxa) formen un conjunt de set impressionants piscines naturals en un entorn boscós perfecte per escapar del bullici de la ciutat i gaudir d’un bany refrescant en plena natura. Es tracta d’un itinerari fàcil i divertit perquè tota la família pugui gaudir d’aquest paradís natural.

Per tal de garantir la preservació i la conservació de la fauna i la flora que habita el riu Brugent, fins a l’11 de setembre per accedir als gorgs s’ha d’obtenir un tiquet amb antelació per controlar l’aforament. Aquest tiquet, que té un preu de cinc euros, us donarà accés a tot l’Espai Natural Protegit del Brugent i els diners aniran destinats a fer-hi accions de manteniment, neteja i conservació.

A la web podeu adquirir les vostres entrades i consultar tota la informació relacionada amb el projecte de gestió de l’espai protegit del Brugent.

El toll del Vidre, un gorg ideal per gaudir en família

Toll del Vidre Piscina natural del toll del VidreWikimedia Commons - gpatgn
Envoltat per les muntanyes del Parc Natural dels Ports i al final d’un camí ple d’oliveres, el toll del Vidre és una de les millors propostes perquè tota la família gaudeixi d’un bany en un entorn natural extraordinari. Situat dins del terme municipal d’Arnes (Terra Alta), a uns set quilòmetres del poble, aquest indret és un dels racons més fascinants de les Terres de l’Ebre.

Aquest gorg que beu de l’Algars és ideal per als més menuts perquè té un petit salt d’aigua i la zona de bany disposa d’un tobogan natural. A més, és fàcilment accessible i té poca profunditat, fins al punt que disposa d’una petita platja de pedres on es pot estirar la tovallola i vigilar tranquil·lament la canalla. Per accedir-hi, es pot deixar el cotxe a l’aparcament i baixar fins al gorg per les escales que s’han habilitat.

No podem oblidar, però, que es tracta d’un espai natural protegit, per això cal evitar-ne la massificació. Des de fa dos anys, l’Ajuntament d’Arnes regula l’accés de vehicles al toll de Vidre amb aparcaments de pagament i la contractació d’informadors, amb l’objectiu de garantir la conservació d’aquests indrets d’alt valor ecològic i paisatgístic, tan atractius i freqüentats.

Garantir l’equilibri ecològic dels indrets més fràgils és una responsabilitat compartida que tots i totes hem d’assumir, per això és important que siguem responsables i seguim en tot moment les normatives i les indicacions corresponents. A la web espaisnaturals.cat i als webs Ruta Descobrir D25 i Terra de Mar trobareu més informació per actuar de manera responsable a la natura.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació