Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Guia pràctica per veure les pluges d’estels

5 recomanacions per gaudir d’un dels fenòmens naturals més impressionants de l’any

Les nits d’agost són sinònim de pluges d’estels. Durant gairebé tot el mes podeu observar un dels espectacles naturals més impressionants de Catalunya, els Perseids o llàgrimes de Sant Llorenç, la pluja d’estrelles més famosa i esperada de l’any. Per tal que pugueu gaudir al màxim d’aquest fenomen i veure centenars d’estels creuant el cel, juntament amb experts dels parcs astronòmics de Prades, Montsec i Albanyà, hem preparat una petita guia amb cinc recomanacions per observar aquest meravellós fenomen astronòmic en tota la seva plenitud.

Trieu el millor moment

Cel Prades Els Perseids des del Parc Astronòmic Muntanyes de PradesParc Astronòmic Muntanyes de Prades
Si voleu veure el màxim nombre d’estrelles possibles, és important saber quin serà el millor moment per fer-ho. “El punt màxim per observar els Perseids serà entre el 10 i el 13 d’agost, i és millor fer-ho passada la mitjanit, ben entrada la matinada”, recomana Pau Bosch, director de l’Observatori Astronòmic Albanyà. Enguany, a més, estem de sort perquè tindrem lluna minvant que sortirà cap a la matinada el cap de setmana del 12 d’agost, un fet que, si la climatologia acompanya, ens permetrà observar molts estels passada la mitjanit, cap a les dues de la matinada.

A més, encara que el pic de la pluja d’estels es concentri en aquests dies, l’astrònom Aleix Roig del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades afegeix que “el dimecres 16 d’agost tindrem lluna nova, el que també ens permetrà veure força estrelles”. Un fet que, com destaca Roig, “succeeix poques vegades, i l’hem d’aprofitar per gaudir al màxim de la pluja d’estels”.

Fugiu de la ciutat i busqueu els cels foscos

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici Cel fosc al el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, reserva i destinació turística StarlightFGC Turisme
Si en teniu l’oportunitat, el millor és que fugiu de la contaminació lumínica de la ciutat i busqueu els cels foscos. A Catalunya tenim llocs de referència amb certificacions d’àmbit internacional (zones Starlight) com el Parc Astronòmic Montsec, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o l’Espai Natural Protegit Muntanyes de Prades. Però, si no teniu l’oportunitat d’apropar-vos a aquests llocs, no us preocupeu, ja que hi ha moltes zones de muntanya on es pot veure un cel fosc i gaudir d’aquest popular fenomen astronòmic!

No utilitzeu binocles ni telescopis

Observació pluja d'estels Observació de la pluja d'estels des del Parc Astronòmic Muntanyes de PradesParc Astronòmic Muntanyes de Prades
Els experts dels parcs astronòmics coincideixen que el millor és no utilitzar binocles ni telescopis per observar la pluja d’estels. La gràcia d’aquests estels fugaços és que es poden veure a ull nu i en un gran camp del cel nocturn que és impossible d’encabir dins d’un telescopi.

Deixeu-vos guiar en un observatori

Parc Astronòmic del Montsec Observatori del Parc Astronòmic del MotsecGENCAT
Si decidiu anar a un observatori per veure la pluja d’estels, el principal benefici que n’obtindreu és el guiatge, ja que un astrònom expert us podrà explicar amb detall quina és la millor forma d’observar les estrelles, cap a on heu de mirar i què s’amaga al darrere d’aquestes pluges d’estels. Per exemple, Roig proposa gaudir de la pluja d’estels al Parc Astronòmic Muntanyes de Prades amb l’espectacle ‘Kosmos’, una experiència immersiva única a Catalunya que us transportarà als confins de l’Univers per retornar al cel fosc de Prades, on us deixareu guiar pel seu cel i les històries de mitologia que s’hi amaguen.

Ajudeu-vos del mòbil

Observació d'estrelles a Espot Observació d'estrelles a Espot, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant MauriciGENCAT
Existeixen aplicacions mòbils com Star Walk o Sky Map que us poden ajudar a identificar les diferents constel·lacions, planetes, etc. Amb aquests programes podreu veure el pas de les estrelles en temps reals, la localització dels satèl·lits que orbiten la Terra o esbrinar la història de les constel·lacions. Aplicacions molts completes que us permetran conèixer millor tot el que veieu al cel quan observeu les estrelles.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació