Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
PORTADA 300
Número 300 - Setembre 2023

Pallars, el territori més salvatge

En aquest número

Món Descobrir

On es va inspirar Gaudí?

Una investigació suggereix que l’arquitecte Antoni Gaudí s’hauria inspirat en un indret rocós de la comarca del Baix Camp.
Text: Laia Creus i Badia

Manifest Descobrir

Creuers, un impacte creixent en plena emergència

El turisme de creuers genera controvèrsia, però tant o més que la massificació urbana, se’n qüestionen les grans externalitats que provoca: emissions, residus, aigües grises... Analitzem les dades en un segon reportatge sobre aquesta activitat. 
Text: Joan Morales i Morera

DOSSIER CENTRAL / PALLARS, EL TERRITORI MÉS SALVATGE

L’encant fascinador dels paisatges més feréstecs del nostre Pirineu

Fotografia: Roger Rovira

DOSSIER CENTRAL / PALLARS, EL TERRITORI MÉS SALVATGE

Un tresor de 500 milions d’anys 

La geologia és un dels patrimonis més singulars i, de vegades, poc coneguts del patrimoni natural

Fem un viatge en el temps perquè les roques, les pedres i els estanys del Pallars ens expliquin la història geològica d’aquest territori, un dels patrimonis més singulars i poc coneguts del país. 
Text: Guillem Lluch

DOSSIER CENTRAL / PALLARS, EL TERRITORI MÉS SALVATGE

Bèsties i bestioles del Pallars 

El caràter salvatge i solitari d’aquest territori el fa idoni per a espècies d’animals emblemàtiques i de gran valor, si bé algunes viuen sota l’amenaça de l’extinció

La fauna salvatge del Pallars, d’un valor incalculable, viu un moment agredolç. Espècies com l’os, el cérvol o el trencalòs es recuperen, mentre que d’altres com el gall fer o l’almesquera reculen. La convivència amb la població local és complexa en alguns casos, si bé l’interès pel turisme de fauna creix dia rere dia. 
Text: Xavi Basora

DOSSIER CENTRAL / PALLARS, EL TERRITORI MÉS SALVATGE

Quan els arbres tornen a casa

Us proposem un recorregut de sud a nord per pobles abandonats fa una seixantena d'anys pels veïns que hi havien viscut durant segles

En alguns punts recòndits del Pallars, hi resten els esquelets que van sostenir la vida de diferents pobles que, d’uns anys ençà,  han quedat deshabitats. Ara, arbustos i plantes enfiladisses abracen aquest passat que explica part de la història d’aquest petit racó de món. 
Text: Pep Coll

DOSSIER CENTRAL / PALLARS, EL TERRITORI MÉS SALVATGE

Un viatge botànic al cor del Pirineu 

Descobrim la flora i la vegetació del Pallars

El Pallars té una àmplia diversitat d’ecosistemes  i hàbitats naturals. De fet, allotja més de 1.500 espècies de flora, gràcies  a la varietat de substrat geològic i de clima que trobem entre els 400 m de les parts més baixes i el sostre del cim de la pica d’Estats (3.143 m). Repassem la vegetació característica del territori. 
Text: Oriol Grau

DOSSIER CENTRAL / PALLARS, EL TERRITORI MÉS SALVATGE

El salvatge Pallars

L’escriptora trempolina Maria Barbal obre el calaix de la memoria i comparteix els records de la seva infància al Pallars a través del paisatge i la vida salvatge propis de la zona que la va veure créixer. 
Text: Maria Barbal / Il·lustració: Dani Jiménez

REPORTATGE

300 números descobrint junts un país que no s’acaba mai

Fem un recorregut per la històrria del ‘Descobrir’, una revista que ha canviat la manera de conèixer i gaudir el territori.

 
 
Text: Gisela Guerra

REPORTATGE

Territori Borja

Espais i paisatges de la familia valenciana més universal

Tot i les infinites pàgines escrites en contra i a favor dels Borja, la història d’aquesta nissaga d’origen valencià, la més poderosa, rica i infamada que ha existit mai, continua essent inabastable. Amb dos papes, Alexandre VI  i Calixt III, i un sant, sant Francesc, ho van ser tot en la Itàlia que despertava al Renaixement. Recorrem els indrets que guarden  la memòria d’aquest fascinant llinatge, de Canals a Gandia, passant per Xàtiva i València. 
Text: Eva Terol Trenzano / Fotografia: Eva Máñez

48 HORES

L’Arboç, escapada de cultura i natura 

La riquesa patrimonial de l’Arboç explica la recuperació del Penedès després de la crisi de la fil·loxera, coincidint amb el retorn d’aquells que se n’havien anat a fer les Amèriques. Text: Cati Morell / Il·lustració: Nik Neves

Rutes

Ruta a peu

Encinglerats a la Figuerassa

Preciosa excursió que, tot resseguint la cinglera, ens enfila fins a un magnífic balcó; de la Catalunya central, ubicat sobre la capital del Berguedà. Text i fotografia: Bego Masdefiol

Ruta amb bici

Un passeig pels Vilars d’Arbeca i les Garrigues 

Una ciutat fortificada aixecada fa gairebé tres mil anys, els Vilars d’Arbeca, és l’objectiu principal d’una fàcil ruta amb bici per les Garrigues, amb l’afegitó de passar per viles ben interessants i un verger agrícola regat pel canal d’Urgell. Text i fotografia: Sergi Ramis i Vendrell

Ruta amb nens

La Val de Toran, la cara indòmita de l’Aran

El bosc es converteix en l’escenari principal d’aquest camí que comença a Canejan i s’endinsa als indrets més recòndits d’una vall desconeguda i plena de sorpreses naturals. Text i fotografia: Iñaki Delaurens

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació