Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Guia pràctica per viure la brama del cérvol

On i quan es pot veure i sentir aquest espectacle natural 
 

Arriba l’estrena de la tardor a la natura amb un dels espectacles més brutals que es pot viure als boscos catalans. No necessita entrada ni escenari, però és una exhibició que no deixa indiferent ningú. La brama del cérvol dona la benvinguda a la tardor als Pirineus. Des de mitjans de setembre fins a mitjans d’octubre, els cérvols entren en el període de zel. Els mascles inicien una batalla oberta per aconseguir reproduir el seu llinatge entre les femelles del grup. Marcar els pins amb les banyes, furgar el terra, deixar el seu rastre, lluitar a cop de banyes i, el més destacat, bramar. Un bram greu i fort que se sent des de metres i metres de distància. Escoltar-lo és una experiència que s’ha de viure. Us hem preparat una guia pràctica perquè en tingueu tots els detalls.

Què és i quan passa?

Brama Des de mitjans de setembre fins a mitjan octubre, la brama del cérvol és un espectacle de la natura únicRoger Rovira
La brama té lloc entre mitjan setembre i mitjan octubre, coincidint amb el període de zel, quan els mascles lluiten entre ells i emeten un singular so gutural ronc per marcar territori i poder aparellar-se amb les femelles i fer perdurar l’espècie.

On la podem veure?

Mollera d'Escalarre Paratges com la Mollera d’Escalarre són hàbitats rics en fauna al PallarsRoger Rovira
És un dels fenòmens més espectaculars de la natura a Catalunya. D’aquesta experiència d'ecoturisme se’n pot gaudir a diversos indrets muntanyencs de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran, però és al Pallars Jussà, i més concretament a la Reserva Nacional de Caça de Boumort —amb quasi 700 cérvols censats—, on el fenomen assoleix la màxima expressió.

Acompanyats, millor

Guia Cesc El guia especialitzat en fauna Cesc Capdevila amb el seu telescopi, a punt per a l’observació d’ocells i mamífersRoger Rovira
Tot i que l’experiència es pot viure per lliure, contemplar i escoltar la brama del cérvol no sempre és fàcil, per la qual cosa es recomana l’opció de la visita comentada. L’experiència dels guies naturistes sempre dona un valor afegit a la sortida, ja que coneixen perfectament el territori i us poden parlar de totes les particularitats d’aquest espectacle natural.

Amb responsabilitat

Brama del cérvol Un cérvol bramant al Parc Natural de l'Alt PirineuJesús Pau Vázquez Vilardell
Un cop arribeu al punt d’observació, per fer-ho de manera respectuosa, heu de tenir en compte una sèrie de recomanacions: 
  • Feu sempre el màxim de silenci i no interferiu mai en l’activitat dels animals.
  • Porteu roba d’abric, calçat adequat i binocles i/o telescopi terrestre.
  • A trenc d’alba i al capvespre teniu més oportunitats de veure i sentir la brama. 
  • Circuleu per pistes principals d’accés públic i respecteu les regulacions i els senyals que hi trobareu a l’inici. 
  • Comporteu-vos amb civisme i deixeu l’entorn net i en bones condicions.  

Ecoexperiències per triar i remenar

Brama del cérvol Els guies de les activitats ecoturístiques ajuden a poder veure d'aprop els cérvols bramantJesús Pau Vázquez Vilardell
BOUMORT
Més de mitja dotzena d’empreses, autoritzades per efectuar activitats guiades a la reserva nacional de caça, ofereixen entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre excursions per viure amb intensitat aquesta experiència, en un entorn natural privilegiat. Per a aquells que la facin sense guia, s’han habilitat quatre rutes recomanades amb plànols informatius dels punts d’interès (és imprescindible desplaçar-se amb vehicle 4x4). El punt d’informació està obert els caps de setmana i ponts. 
Tota la informació es pot consultar en el fullet “Infobrama” editat per la Reserva Nacional de Caça de Boumort, on s’especifiquen les regulacions, les rutes habilitades (amb plànol), normes i consells, allotjaments turístics i dades generals sobre el cérvol i sobre l’àrea protegida.
Més informació: www.pallarsjussa.cat
 
RESERVA NACIONAL DE CAÇA DE L’ALT PALLARS I EL PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU
En aquesta zona disposen de tres punts d’observació a les Ares, Alòs d’Isil i Cerbi (el Pallars Sobirà). Es tracta de punts equipats amb material òptic i personal tècnic que assessora de forma gratuïta els visitants que s’acostin a escoltar i observar la brama del cérvol. Aquests observatoris romandran oberts els dissabtes i diumenges entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre, de trenc d’alba a les 11 h i de les 17 h fins que es faci fosc.
Més informaciówww.bramaaltpallars.cat 
 
MÓNNATURA PIRINEUS
Aquest centre que depèn de la Fundació Catalunya La Pedrera, farà sortides al Parc natural de l’Alt Pirineu els dies 16, 17, 23, 24 i 30 de setembre i 1, 7, 8, 12, 13 i 14 d’octubre. Es faran al capvespre i constistiran en una introducció al món dels cèrvids i l’observació del fenomen al punt d’escolta durant una hora aproximadament.
Més informació: www.monnaturapirineus.com
 
TORISME VAL D’ARAN 
Amb col·laboració d’empreses de la vall, la campanya 'La terra dels Mil colors' ofereix aquesta tardor una àmplia gamma d’activitats naturalístiques. Així, empreses especialitzades en l’observació de la natura ofereixen visites guiades i excursions per presenciar la brama del cérvol.
Més informació: www.visitvaldaran.com 
 
PARC NATURAL DEL CADÍ-MOIXERÓ
Ha programat per al 30 de setembre, a les 17 h, una sortida naturalista guiada de dues hores per conèixer i observar cérvols a la zona a càrrec de Salvador Puigmartí, biòleg de Cuiol Nature. L’excursió, de caire familiar, constarà d’una breu xerrada introductòria que ajudarà a conèixer aspectes biològics i ecològics dels cèrvids i els bòvids, a través d’imatges, vídeos, sons i estructures com cornamentes, banyes, empremtes, femtes, cranis i pèl. Tot seguit es farà l’escolta i observació de la brama, i amb l’ajuda de prismàtics i telescopis terrestres es podrà observar i fotografiar el fenomen. El nombre màxim de participants és de quaranta i cal inscriure-s’hi amb una setmana d'antelació al Centre del Parc a Bagà.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació