Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

A la natura, no hi deixis rastre

Els espais naturals protegits són entorns altament sensibles que cal respectar

Amb l’arribada de la tardor i la baixada progressiva de les temperatures, ben segur que ja t’has plantejat fer una escapada al bosc i gaudir del canvi cromàtic del paisatge o fins i tot cercar entre marges algun bolet despistat. La natura és el millor refugi per trencar amb la rutina, fugir de l’estrès, practicar activitat física i trobar l’equilibri emocional, i és per això que són moltes les persones que en gaudeixen periòdicament. De fet, la situació del confinament i les restriccions de mobilitat provocades per la covid-19 van generar, en gran part de la societat, la necessitat de sortir de l’entorn més proper per cercar zones obertes i naturals. Sense anar més lluny, espais naturals protegits (ENP) com Poblet, el delta de l’Ebre, el cap de Creus, el Cadí i el Moixeró, Collserola o la serralada de Marina, entre d’altres, van doblar el nombre habitual de visitants. 
 
Catalunya disposa d’un patrimoni natural privilegiat, ric i divers, que abasta des de l’alta muntanya fins als espais litorals, marins i fluvials, els hàbitats agraris humanitzats, les zones humides, els boscos, les bosquines, els prats i les pastures. Molts d’aquests entorns són altament sensibles i és gràcies a la seva conservació i protecció que se sustenta la biodiversitat del nostre país. Malauradament, l’accés i ús d’aquests parcs i reserves naturals no sempre ve acompanyat d’actituds respectuoses cap al medi, i és per això que cal tenir en compte determinades conductes i comportaments, si volem que les generacions futures en gaudeixin de la mateixa manera que nosaltres ho hem fet. 

Adapta’t a l’entorn natural que t’acull

Espais naturals Catalunya té paratges impressionants, cuidem-los!Òscar Rodbag
Quan accedim a un ENP interferim, sense adonar-nos-en, en la dinàmica i harmonia de les espècies vegetals i animals que hi viuen. Tot i que és possible que a simple vista no ho vegem, aquests entorns mantenen uns cicles vitals que no s’haurien de modificar. Fer soroll gratuït, portar animals de companyia sense lligar, apilar pedres, endur-nos-en mostres vegetals, fer malbé bolets no comestibles o banyar-nos en gorgs o estanys després d’haver-nos posat crema solar són algunes de les actituds que malmeten aquests fràgils ecosistemes. El bosc no ens ha de complaure la nostra experiència de lleure sinó que nosaltres, com a visitants, ens hem d’adaptar a la seva realitat sense alterar-la. Oi que, fent un símil, no visitaríem el nostre veí amb altaveus a tot volum i el gos deslligat? 
 
Una de les característiques més singulars dels entorns naturals és que tenen capacitat de regenerar-se i retornar al seu equilibri natural. En aquest sentit, és molt important evitar aglomeracions i concentracions massives en un mateix indret, especialment a la primavera, quan moltes espècies animals es troben en el període de cria, però també la resta de l’any. Entendre que aquests espais són zones protegides i que formen part del patrimoni cultural del nostre país, com ho són també les esglésies, les fortaleses o els castells, ens pot ajudar a comprendre el valor que cal donar-los. 

Planifica, informa’t i treu profit de la visita

Espais naturals Abans d'anar a la natura, informa'tÒscar Rodbag
Una de les primeres premisses que cal tenir en compte si volem evitar espais massificats és planificar com i quan portarem a terme la nostra sortida. Buscar informació sobre la ruta que cal fer per arribar-hi, la previsió meteorològica, els punts d’aigua disponibles, la roba que cal portar, els espais de restauració, la normativa en cas d’anar acompanyats d’animals de companyia o si hi ha punts d’informació a prop, ens ajudarà a evitar sorpreses i treure un millor profit de la nostra estada. A més, si reservem amb temps l’allotjament on pernoctar, en cas de voler dormir a fora de casa, ajudarem a la regulació d’aquests entorns. 
 
A més de contribuir a conservar el medi natural, també cal tenir en compte la població que durant tot l’any conviu amb els espais rurals i que pot sentir alterada la seva rutina durant els caps de setmana o en èpoques de vacances. En són especialment sensibles les persones que treballen al sector primari, els pagesos amb les hortes o els ramaders amb el bestiar, i que cal observar amb prudència per no interferir-los mentre porten a terme la seva feina. D’altra banda, la gran majoria dels boscos de casa nostra són de propietat privada (un 76% del total a Catalunya) i, per tant, cal fer atenció a les senyalitzacions o limitacions que ens indiquin els propietaris forestals.

Més informació:
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació