Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
302 portada boscos
Número 302 - Novembre 2023

Boscos centenaris

En aquest número

Món Descobrir

Al rescat de la indumentària dels pastors

Un projecte de recuperació de les peces de roba que utilitzaven antigament els pastors ha permès salvar un patrimoni cultural que estava a punt de desaparèixer. 
Text: Laia Creus i Badia

Manifest Descobrir

Per una bona experiència

La tardor és sinònim de bosc, sí, però també massa sovint d’imatges de massificació del medi natural. Un fenomen complex, amb múltiples causes i conseqüències nefastes, que de manera decidida els responsables dels espais protegits malden per minimitzar. 
Text: Joan Morales i Morera

DOSSIER CENTRAL / BOSCOS CENTENARIS

Boscos de l’Alt Pirineu  

Grans fonts de salut i reservoris de biodiversitat imprescindibles Fotografia: Òscar Rodbag

DOSSIER CENTRAL / BOSCOS CENTENARIS

Boscos madurs catalans, un oasi en perill

Què són els bosos madurs i perquè els necessitem tant

Igual que el rock té les seves superestrelles, els científics posen el focus en un tipus concret de boscos que ens aporten multitud de beneficis i que es mereixen guanyar popularitat. Són els boscos madurs. Descobrim per què són tan importants. 
ext: Verónica Couto Antelo

DOSSIER CENTRAL / BOSCOS CENTENARIS

Les catedrals forestal de l’Alt Pirineu

Boscúries d’avet, pi negre i pi roig centenàries han esdevingut autèntics santuaris naturals

Els boscos madurs són les catedrals forestals de la natura. Al nostre país, aquests santuaris són, malauradament, escassos, però tenim un espai natural protegit que en concentra les millors mostres en prop de 800 ha. Ens referim al Parc Natural de l’Alt Pirineu, que enguany celebra el vintè aniversari.
Text: Xavi Basora

DOSSIER CENTRAL / BOSCOS CENTENARIS

Itineraris forestals per sentir-se més bé

Diversos estudis demostren que els boscos madurs tenen propietats terapèutiques que milloren el nostre benestar Quan caminem per l’interior d’un bosc madur, experimentem una sensació de calma i recolliment que ens aporta un gran benestar mental i espiritual. Aquests boscos vells, amb una bona mostra a l’Alt Pirineu, tenen unes propietats terapèutiques cada cop més ben valorades, amb activitats com els anomenats ‘banys de bosc’. Us proposem tres passejades saludables per deixar-vos absorbir pels boscos pirinencs. Text: Xavi Basora

DOSSIER CENTRAL / BOSCOS CENTENARIS

Uns arbres quasi perfectes 

El bosc madur és un bosc de contrastos, on la vida i la mort s’hi donen la mà, explica el doctor en Geografia Josep Gordi. En aquest article repassa perquè cal conservar-los i quins beneficis aporten.
Text: Josep Gordi Serrat / Il·lustració: Laura Alejo

REPORTATGE

Repòs etern a recer del mar

Passegem per cementiris costaners que simbolitzen part de la història i del patrimoni dels municipis que enterren els seus veïns a l’abric del vaivé de les ones.

Per Tots Sants és tradició visitar les tombes de persones properes que dormen el ‘son etern’. Hi ha necròpolis que, a més, acullen el repòs d’escriptors, filòsofs i soldats, o que s’han erigit gràcies a l’obra d’arquitectes i escultors que les han convertit en museus a l’aire lliure.
Text: Judit Monclús Pedret

REPORTATGE

A la recerca del Grial perdut

El calze de la seu de València

Una copa dorm des de fa sis-cents anys a la Seu valentina. Un objecte que, segons alguns, va ser al costat de Jesús a la taula de la Santa Cena de Jerusalem i que va acabar formant part de la col·lecció de relíquies dels reis de la Corona d’Aragó.
Text: Vicent Artur Moreno / Fotografia: Davide Camesasca

48 HORES

Sant Feliu de Llobregat, el cor (cultural) del Baix Llobregat

A la capital del Baix Llobregat, hi ha un cor que batega cultura intensament. Sant Feliu és la ciutat idònia per descobrir una comarca que sorprèn, plena de matisos.
Text: Mariano Martínez / Il·lustració: Nik Neves

Rutes

Ruta a peu

Corbins, terres de fronteres

Corbins està encimbellat al límit d’una serreta que s’estén sobre el curs final de la Noguera Ribagorçana. El riu, protegit per un exuberant bosc de ribera, també dona aigua als nombrosos camps d’arbres fruiters que envolten el poble. Text i fotografia: Jaume Barrull Castellví

Ruta amb bici

On el Túria torna a ser riu 

Pedalem de València a Llíria pel curs baix del Túria. Ho fem a través d’un itinerari que ressegueix un entorn natural i humà tan valuós com —massa sovint— desconegut. Text i fotografia: Dani Morelló i Orts

Ruta amb nens

El candor de les fonts i el castell de Sant Gregori 

Ens endinsem en un raconet de la vall de Llémena, en un agradable passeig per escoltar aigua i tocar pedres. Una proposta per fer amb nens per descobrir un passat patrimonial en forma de fonts, castell i església. Text: Gemma Busquets Ros

Ruta de Patrimoni

Escapada de tardor al Parc Natural del Montseny 

El massís del Montseny és sinònim d’un paisatge ric en llegendes i creences, que han donat significat a poblacions com Viladrau, Espinelves i Arbúcies. Les descobrim en un itinerari pintat pels colors de la tardor que ressegueix el patrimoni natural i històric que les ha inspirades.

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació