Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Llardecans recupera la seva farmàcia històrica

L'Ajuntament de la població del Segrià ha iniciat la museïtzació de l’establiment, que data de l’any 1848, i confia a obrir-lo al públic la propera primavera

“La Farmàcia Tomàs Pinyol és la més antiga de Catalunya que ha funcionat sempre al mateix lloc i és per tant un espai històric i arquitectònic que cal recuperar i obrir al públic”. L’alcalde de Llardecans, Xavier Mor, explica que en aquests moments s’està tirant endavant el projecte de museïtzació, amb la col·laboració del Museu de Lleida, i que la previsió, si no hi ha imprevistos de darrera hora, és que l’establiment sigui visitable aquesta primavera.
 
L’espai de l’antiga farmàcia, de 19 m2 i que va funcionar entre 1848 i 1988, ja ha estat rehabilitat completament. S’han restaurat els mobles (taulells, prestatgeries, calaixos, armaris), s’ha restablert el terra de rajola i s’ha recuperat la col·lecció original de ceràmiques, flascons (uns 140 en total), utillatge farmacèutic, productes medicinals, prescripcions, receptaris i documentació que inclou formulacions.
 
Mor assenyala que actualment l’Ajuntament està buscant un espai complementari, a la mateixa casa on s’ubica la farmàcia o en un edifici proper, per poder explicar la història i les característiques de l’espai, mitjançant documentació o material audiovisual que permeti fer la visita per lliure. També s’estudia la possibilitat de formar un professional per fer visites guiades.
 
Tot i que la voluntat de la família Pinyol sempre ha estat conservar la farmàcia en les millors condicions, el pas del temps ha provocat el deteriorament de l’estructura i del mobiliari de l’espai. Un fet que s’ha vist agreujat durant els darrers anys per problemes d’humitat.
 
D’aquesta manera, l’equip encarregat de recuperar la farmàcia original ha dut a terme una restauració íntegra durant un termini de dos anys que ha inclòs accions de desmuntatge d’urgència del mobiliari, la restauració d’aquest i la redacció d’un projecte arquitectònic. “Han estat dos anys intensos de feina”, ha explicat el codirector de la intervenció de restauració, Ramón Solé.
 
Més atractius turístics
A més de la farmàcia històrica, Llardecans té altres atractius remarcables, com l’Arc d’Adà, les esmentades pintures murals de la cambra dormitori de la Casa Cornadó, el mirador, la capella de Loreto o l’església de l’Assumpció.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació