Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

El romànic català celebra nou segles

El 9 i 10 de desembre arrenca el programa commemoratiu de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, fa 900 anys

Els dies 10 i 11 de desembre de 1123, Ramon Guillem, bisbe de Roda i Barbastre,va consagrar les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, dues joies del romànic ubicades a la Vall de Boí (Alta Ribagorça), fent-les aptes per a la celebració del culte religiós. Des d’aquella efemèride ja han passat nou segles, i és per això que la Generalitat de Catalunya va declarar el 2023 com l’any de commemoració oficial de la consagració de les dues icones més emblemàtiques del romànic a Catalunya, amb un conjunt d’actes que s’estendran durant tot el 2024.

L’objectiu de la programació de l’Any Taüll és dinamitzar i divulgar el valor històric i artístic d’aquests dos temples, així com de tot el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni Mundial de la Unesco l’any 2000.

L’aïllament: un factor de conservació
La concentració en un espai reduït d’un elevat nombre d’esglésies d’un mateix estil arquitectònic fa del romànic de la Vall de Boí un conjunt excepcional. De fet, l’aïllament geogràfic del territori fins ben entrat el segle XX va provocar que tots aquests monuments es conservessin al llarg del temps. Es tracta de construccions dutes a terme entre els segles XI i XII seguint el romànic llombard del nord d’Itàlia, i que es caracteritzen per ser molt funcionals, amb alts campanars de torre i un acurat treball de la pedra. En destaquen els conjunts de pintura mural que albergaven centres com el de Sant Climent, Santa Maria de Taüll i Sant Joan de Boí, avui conservats al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Un altre tret significatiu és que aquest conjunt romànic va tenir, en la societat medieval, una destacada funció social
com a lloc de reunió i refugi del poble, a més de la seva labor religiosa. El bisbat de Roda d’Isàvena i els senyors d’Erill van ser els principals promotors d’aquests temples, que són el reflex artístic d’una societat estructurada al voltant de les jerarquies senyorials.

Visites guiades i altres activitats
El Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí és l’ens encarregat de gestionar el conjunt romànic de la Vall. Té la seu al Centre del Romànic de la Vall de Boí, a Erill la Vall, des d’on s’obren al públic esglésies i s’organitzen les activitats i les visites guiades. Si entreu a la pàgina web centreromanic.com podreu saber fil per randa què es pot veure a cada monument i quins recursos tecnològics s’utilitzen perquè sigui una experiència enriquidora i significativa per a tothom.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació