Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
portada 303
Número 303 - Desembre 2023

Nadal a Osona

En aquest número

Món Descobrir

La fia-faia, la gran festa del solstici d’hivern

El foc és el protagonista de la nit de Nadal en una festa ancestral que només es conserva a dos municipis de les altes valls del Llobregat. 
Text: Laia Creus i Badia / Fotografia: Manel Escobet

Manifest Descobrir

“Les previsions de creixement del turisme internacional són insostenibles”

El professor José Antonio Donaire és una de les veus més autoritzades en matèria turística del nostre país, i en aquesta entrevista advoca per regular, i reduir si convé, l’activitat del sector.
Text: Joan Morales i Morera

DOSSIER CENTRAL / NADAL A OSONA

Nadal a Osona

L’encant fascinador dels paisatges i pobles d’una comarca rural Fotografia: Sergi Boixader

DOSSIER CENTRAL / NADAL A OSONA

L’encant dels pobles més autèntics d’Osona

Fem un viatge per cinc nuclis osonencs no gaire coneguts

Terra de boira, de tradició i de bon menjar, Osona és diversa i genuïna. La majoria dels seus nuclis urbans no superen els 5.000 habitants i encara coserven aquella autenticitat que els fa tan atractius. En descobrim cinc que són encantadors.
Text: Cristina Torra Pla

DOSSIER CENTRAL / NADAL A OSONA

Un Nadal de postal entre boira

Fires, mercats, pessebres vivents i activitats infantils i juvenils omplen Osona durant tot el desembre

Les festes de Nadal es viuen amb intensitat a Osona amb propostes culturals, lúdiques, familiars, gastronòmiques i comercials que s’allarguen més d’un mes. El Mercat Medieval de Vic i la Fira de l’Avet d’Espinelves són les dues activitats més concorregudes que se sumen a un calendari que presenta novetats, com una fireta al voltant de Pilarín Bayés.
Text: Marc Güell i Masramon

DOSSIER CENTRAL / NADAL A OSONA

Allò que amaga la boira d’Osona

La comarca disposa de diversos punts al cel suspesos, tal com descrivia Verdaguer el santuari de Bellmunt La boira és una de les característiques d’Osona, de fet és una de les zones de la Península on més dies a l’any n’hi ha. Però, què amaga la boira dels dies d’hivern? Alguns dels punts més alts de la comarca ho poden mostrar i a aquests també se’ls pot identificar amb les creus i estrelles que els il·luminen pels volts de Nadal. Text: Guillem Rico Campàs

DOSSIER CENTRAL / NADAL A OSONA

El caliu rural

Masies amb història per viure l’essència d’Osona

Per acabar de sentir el batec d’aquesta comarca agrícola, ramadera i envoltada de natura espectacular, cal que us hi quedeu a dormir. Allotgeu-vos en una de les desenes de masies que s’han restaurat a la zona per oferir-vos aquesta experiència. Hem fet una tria de cinc cases de turisme rural repartides per Osona perquè hi trobeu el racó que més s’adigui amb el vostre tarannà.
Text: Cristina Torra Pla

DOSSIER CENTRAL / NADAL A OSONA

Osona, terra d’or

L’escriptora de Gurb Teresa Saborit ens regala un relat que ens fa viatjar en el temps per conèixer els ausetans, els primers habitants documentats de la plana de Vic i de les serralades que l’envolten. Text: Teresa Saborit

REPORTATGE

Quan la tradició i la màgia s’uneixen en un pessebre

Ens endinsem a la Garrotxa, una comarca amb una gran tradició pessebrística

Si el pessebrisme a Catalunya té noms propis, aquests són Olot i la Garrotxa. La tradició i la necessitat de producció es varen unir a un moviment artístic, patriòtic i cultural que va desembocar en una indústria de sants i pessebres única al nostre país i al món.
Text Xavier Roura / Fotografia Alfons Rodríguez

48 HORES

Agramunt, endolcint la història i la cultura

El poble dels torrons amaga un important patrimoni cultural, històric i artístic que, especialment durant aquestes dates, val la pena descobrir.
Text: Text Marta Cortina / Il·lustració: Nik Neves

Territori menut

Muntanyes de Prades. Missió espacial: “Anem a l’univers?”

La Vila Vermella és un dels millors indrets d’Europa on veure els estels, amaga un paradís senderista i és a prop d’un poble abandonat amb unes vistes impressionants
 
Text i fotografia: Cristina Torra Pla / Il·lustració: Lluís Farre

Rutes

Ruta a peu

On la Val de Zafán camina amb la remor de l’Ebre 

Fa mig segle els trens van deixar de circular per la Val de Zafán. Desmantellada aquella via forjada amb la suor d’operaris i presoners, acull caminants i ciclistes en aquest tram, on segueix el traçat de l’Ebre. Text i fotografia Sílvia Berbís Morelló

Ruta amb bici

Voltant sobre rodes pel Baix Gaià 

Terres aspres, les de la part baixa del Gaià. Però, alhora, lluminoses, ventades, d’un cel net i un paisatge contrastat i retallat que dona gust de recórrer en aquesta ruta entre els termes de Salomó, la Nou de Gaià; i Vespella de Gaià. Text i fotografia: Jordi Avellaneda Guri

Ruta amb nens

Santa Eulària a través del seu riu 

Descobrim la vila de Santa Eulària, a la costa de llevant d'Eivissa, a través del seu riu, considerat l’únic de les illes Balears. Un ésser imaginari entremaliat, ocells d’aiguamoll i un important llegat històric i patrimonial ens acompanyen. Text i fotografia: Jordi Serapio Riera

Ruta de Patrimoni

Fars de Ponent: descobrir patrimoni a vista d’ocell 

La plana lleidatana permet gaudir de les millors postes de sol de Catalunya en un entorn natural únic. Per contemplar-les, hi ha diferents talaies, torres i campanars que s’han convertit en miradors d’excepció; que, a la vegada, permeten descobrir el patrimoni i les arrels d’un territori.

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació