Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Escapada amb nens a l'Alt Urgell

Un món màgic de minairons

 La Seu i els minairons, Sant Joan de l’Erm per a tothom, el niu de dinosaures més gran d’Europa i el paradís dels formatges artesans. Aquest és el resum d’una escapada d’hivern a l’Alt Urgell per gaudir en família.

“Què són aquests follets que hi ha penjats als arbres?”, es pregunta en Roc just baixar del cotxe. Hem arribat a l’hotel Andria de la Seu d’Urgell l’últim cap de setmana de novembre i el passeig de Joan Brudieu ens rep engalanat de Nadal. Als arbres hi ha les figures del minairons, uns éssers màgics que en Roc acaba de descobrir. Vol saber-ho tot d’ells i la seva màgia ens acompanyarà tot el cap de setmana.

La Seu, l’origen dels minairons

Seu d'Urgell La catedral i el claustre de la Seu d'Urgell, amb l'església de Sant Miquel, formen el conjunt romànic més gran i més ben conservat de CatalunyaCristina Torra
Un cop instal·lats, sortim a fer una volta pel nucli antic abans de sopar. En Roc vol observar de prop el tió que ha vist des del cotxe. Trobem els tions Os i Codonyat (a la Seu els tions tenen nom!) i, quan arribem a la porta de la catedral, un noi pinta els ulls d’un altre tió. “L’estic posant guapo per quan arribin els minairons”, respon. “Qui són els minairons?”, pregunta en Roc. “Uns éssers molt petits que fan l’encesa dels llums de Nadal i ajuden el tió a preparar els regals”. Els ulls d’en Roc s’obren com taronges. Fa preguntes tot el sopar i ens n’anem a dormir pensant on viuen i què fan aquests petits éssers fantàstics.

Neu a Sant Joan de l’Erm

Sant Joan de l'Erm La família d'en Roc i la Tanit admira els boscos de Sant Joan de l'Erm des del mirador de la BassetaCarles Huelva
“Potser viuen al bosc!”, diu en Roc quan es lleva. Precisament aquest matí anirem a conèixer els boscos de Sant Joan de l’Erm, i sembla que tenim distracció assegurada. Abans, mentre anem a buscar el cotxe, passegem pel mercat de la Seu. Els dissabtes és dia de mercat i diferents paradistes de la zona porten els seus productes a la capital de l’Alt Urgell.
 
Mentre pugem a Sant Joan ens preguntem si podrem tocar neu. Els últims dies ha fet la primera gran nevada de la temporada al Pirineu. El camí fins a dalt és preciós: els colors de la tardor contrasten amb la neu que es veu a les muntanyes més altes que rodegen la vall de Castellbò. A dalt, fa fred i, efectivament, queda una mica de neu. És el primer cop que la Tanit pot tocar-la conscientment i sembla que no li agrada gaire això tan fred. En Roc vol fer un ninot de neu, però la neu és massa dura i no portem guants impermeables. Decidim fer el recorregut adaptat de 350 metres fins al mirador de la Basseta entre els boscos de coníferes que tant caracteritzen Sant Joan de l’Erm. Caminem per la passarel·la de fusta que hi ha instal·lada, tot i que portem la Tanit a coll, perquè així va més calentona. Estem envoltats de pins centenaris: pi roig, pi negre i avet són les espècies que més abunden en aquesta zona del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el més gran de Catalunya. És una ruta amb diferents cartells informatius que anem llegint als nens. Veiem un forat en un tronc i en Roc es pregunta si hi deuen viure els minairons. “Hi caben en aquest forat tan petit?”. 
 
Tot i que el vent és fred, el recorregut és curt i la passejada es fa agradable. En acabar, tornem cap al refugi a escalfar-nos una mica.

Castellbò, parada i fonda

Castellbò El carrer major de Castellbò arriba fina a la imponent col·legiata de Santa MariaCristina Torra
A l’hora de dinar, parem a Castellbò, a Casa Lluís: una antiga fonda d’aquelles que respiren autenticitat que tant ens agraden. De fet, vam haver d’escollir què volíem dinar quan vam trucar per reservar. “Arròs o xai?”, eren les opcions de segon i, de primer, amanida i embotits de l’Alt Urgell. Fem un arròs de muntanya boníssim que els nens devoren. Per pair-lo, pugem fins a la col·legiata de Santa Maria de Castellbò. Quina porta més imponent! Es tracta d’un temple amb elements romànics (tres absis rodons), façana gòtica i campanar d’espadanya. Però el més espectacular és el treball de forja de la portalada. Té una escletxa per on en Roc segueix buscant els minairons. 

‘Busca busca’ a la catedral

catedral El Museu Diocesà d'Urgell proposa el nou joc 'Busca busca' per descobrir el conjunt catedraliciCristina Torra
Des d’aquest temple, tornem a la Seu a descobrir l’única catedral romànica de Catalunya, que data del segle XII. Ho fem a través del nou joc ‘Busca busca’. Ens donen un paper amb nou elements que hem de trobar entre els tres monuments visitables: el claustre, la catedral de Santa Maria d’Urgell i l’església de Sant Miquel. En Roc necessita ajuda, però li agrada això de cercar entre capitells, pintures i arcs. I ja us podeu imaginar què més hi busca, ell, al conjunt. Exacte, els minairons.

Formatges a l’Espai Ermengol

Espai Ermengol La planta 2 de l'Espai Ermengol explica la importància del formatge per a l'Alt UrgellCristina Torra
Quan arribem a l’Espai Ermengol, el museu de la ciutat, el tècnic de turisme, en Ramon, resol tots els dubtes d’en Roc sobre els minairons. “Són uns éssers fantàstics, molt treballadors. Són tan petits que dins d’un canut d’agulles n’hi caben milers. Surten dient ‘què farem, què direm?’ i esperen que se’ls encarregui una feina”, explica en Ramon. Automàticament, en Roc pregunta: “Quina feina?”. “Ara per Nadal ajuden a encendre els llums de Nadal i també el tió a preparar els regals”, detalla en Ramon. I li recomana el conte El tió de la Freita per saber-ne tots els detalls. 
 
Després d’aquesta explicació, pugem a la planta de dalt de tot a veure la Seu des de les altures i, després, anem a la segona planta, on hi ha l’espai dedicat al formatge. Una cabra, una ovella i una vaca ens donen la benvinguda a una planta que explica la importància dels formatges artesans per a l’Alt Urgell. És referència europea en producció agroalimentària de qualitat pel formatge Urgèlia (DOP ‘Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya’) i per la mantega del Cadí (DOP ‘Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya). Ens deixen tastar el formatge i la Tanit el gaudeix molt. Ens ha sortit formatgera! 
 
Per sopar, anem a La Paradeta del Mercat, un restaurant força nou que ofereix tapes elaborades amb productes de proximitat. Tastem les croquetes de pernil amb mantega del Cadí i el formatge Neu arrebossat, entre d’altres. Tot deliciós! 

Passejada pel Ràfting Parc

Ràfing Parc El Ràftig Parc també acull un gran espai verd ideal per passejarCristina Torra
Diumenge, comencem el dia a la llibreria Purgimon, un establiment amb noranta anys d’història que manté la façana original. En Roc recorda perfectament el conte que li va recomanar en Ramon i se’l vol endur a casa per saber la història dels minairons. Content amb el conte sota el braç, passegem fins al costat del riu Segre i arribem al Ràfting Parc, una instal·lació excepcional que dona l’oportunitat de practicar esports com el ràfting, el piragüisme o l’hidrotrineu a només 200 metres del centre històric de la Seu.

El Dinosfera i el niu de titanosaure

Dinosfera Una titanosaure dona la benvinguda al DinosferaCristina Torra
És hora de dir adeu a la Seu i dirigir-nos fins a Coll de Nargó. En Roc aprofita els 25 minuts de cotxe fins a la nova destinació per fullejar el conte fins que, des de la finestra, veu el cap de la titanosaure del Dinosfera, el museu que acull el niu d’ous de dinosaure més gran d’Europa. A dins descobrim com es van poder restaurar els ous i juguem a ser paleontòlegs. La Irina, del museu, ens explica que ara estan construint una tortuga marina amb una closca de tres metres de diàmetre, una de les darreres troballes en els jaciments d’Isona i Coll de Nargó. En Roc, però, troba a faltar una cosa al Dinosfera: veure com surten els dinosaures de l’ou. La Irina en pren nota i, després de la insistència d’en Roc, ens assegura que traslladarà la seva petició per mirar d’oferir un vídeo o una reproducció on es vegi bé el naixement d’un titanousaure. 

Un forn amb història

Forn Reig En Toni explica a la família d'en Roc i la Tanit com es cou el pa amb un forn de llenyaCristina Torra
Abans d’anar a dinar, passem pel Forn Reig, que encara cou el pa i les coques amb llenya. Gairebé no ha canviat l'aparença que tenia fa noranta anys, quan el van obrir els avis d'en Toni, l'actual forner. Ens explica com s’escalfa el forn i ens comenta orgullós que els companys del Cuina van situar la seva coca com una de les deu millors de Catalunya. Boníssima! 
 
Mentre dinem a la Fonda del Llac, en Roc segueix pensant en els dinosaures i els minairons i vol demanar als petits éssers fantàstics que ens ajudin a trobar més ous, “però amb dinosaures de veritat a dins”, diu. Si una cosa ha après aquest cap de setmana és que els minairons necessiten estar enfeinats tot l’any: “Quan hagin acabat d’ajudar el tió, els podem demanar que busquin més ous, si no faran trapelleries”. 
 

Guia pràctica

Castellbo La portalada de la col·legiata de Santa Maria de Castellbò té un treball de forja espectacularCristina Torra
COM ARRIBAR 

Amb autobús: des de Barcelona, l’empresa Alsa (alsa.es) ofereix nou trajectes diaris; n’hi ha amb parades i uns altres de directes. Amb cotxe: des de Barcelona, agafem la C-16. Un cop passat el túnel del Cadí, enllacem amb l’N-260 fins a la Seu. Des de Lleida, agafem la C-12 fins a Balaguer, enllacem amb la C-26 fins a Artesa de Segre, i, allà, amb la C-14 fins a la Seu.
 
ON DORMIR

Hotel Andria
Situat en un edifici modernista al centre de la Seu, és un allotjament ideal per visitar l’Alt Urgell. Familiar, amb habitacions còmodes i preparades per dormir amb família. El bufet de l’esmorzar és molt complet. 
 
Passeig de Joan Brudieu, 24 
973 350 300
Preu: 130 € l’habitació familiar amb esmorzar
 
ON MENJAR

Casa Lluís 
Restaurant familiar que manté l’autenticitat de les fondes antigues. Encara conserva el mobiliari de l’antiga botiga de queviures, ara convertida en rebost del restaurant. No hi ha carta; els caps de setmana acostumen a oferir arròs de muntanya i xai a la brasa. 
 
Carretera de Sant Joan de l’Erm, Castellbò
973 352 154
 
Preu: 20 € el menú / 14 € el menú infantil
 
La Paradeta
Restaurant modern que ofereix tapes elaborades amb productes de proximitat. Us recomanem les croquetes de pernil amb mantega del Cadí i el formatge Neu arrebossat.
 
Plaça del Patalín, 1, la Seu d’Urgell
621 144 846
 
Preu: 50 € per a 4 persones
 
Fonda el Llac
D’ambient senzill, amb un tracte familiar i personalitzat. Fan cuina catalana de xup-xup amb plats tradicionals. El xai al forn i el pollastre rostit són deliciosos. 
 
Carretera de la Seu d’Urgell, s/n, Coll de Nargó
973 383 022
 
Preu: 22 € el menú / 14 € el menú infantil
 
ACTIVITATS

Sant Joan de l’Erm
Us recomanem fer la ruta accessible de 350 metres fins al mirador de la Basseta. Des del refugi es poden fer diferents rutes d’esquí nòrdic i amb raquetes. Amb 40 quilòmetres de circuit d’esquí i 10 quilòmetres d’itineraris per a raquetes, l’estació de Sant Joan de l’Erm és l’espai d’esquí nòrdic més extens de Catalunya. 
 
Trobareu més propostes al web www.santjoandelerm.org.
 
Museu Diocesà d’Urgell
El conjunt catedralici de la Seu d’Urgell és el conjunt romànic més extens i millor conservat de Catalunya. A més de veure l’única catedral romànica del país amb el seu claustre, també podreu descobrir l’església de Sant Miquel (segle XI) i la col·lecció del museu, que inclou peces de la catedral i diferents parròquies de la diòcesi. 
 
Plaça del Deganat, la Seu d’Urgell 
973 353 242
Preu: 4 € els adults / 2 € de 13 a 18 anys / gratuït els menors de 12 anys
 
Espai Ermengol
És el museu de la ciutat, un espai de cinc plantes que vetlla per conservar la col·lecció municipal i per divulgar la importància dels formatgers de l’Alt Urgell. També hi trobareu explicacions sobre el patrimoni cultural, natural i gastronòmic de la comarca i la història de la Seu. 
 
Carrer Major, 8
973 351 511
 
Preu: 3 € els adults a partir de 12 anys / 1,5 € els infants de 7 a 12 anys / gratuït menors de 6 anys
 
Ràfting Parc
Si us agraden les emocions fortes, aquí podeu fer ràfting, piragüisme o l’hidrotrineu ens unes instal·lacions excepcionals. Acreditat com a seu dels Jocs Olímpics del 1992, des de llavors s’ha convertit també en la seu del cub Cadí Canoë-Kayak i ha acollit una vintena de copes del món d’eslàlom. També és un espai certificat com a equipament familiar per part de l’Agència Catalana de Turisme i ofereix altres activitats com rutes en BTT, rocòdrom o fer una passejada amb una barca ecològica, ideal per als més petitons.
 
Carrer de Circumval·lació, s/n, la Seu d’Urgell
973 360 092
 
Dinosfera
És un lloc imprescindible per als amants dels dinosaures, ja que acull el niu d’ous de dinosaure més gran d’Europa. Aprendreu com es restaura un niu, l’aventura que us permetrà viure la troballa d’un esquelet al costat d’un nou i fer-vos una idea de com eren de grans les tortugues a l’època dels dinosaures. Es tracta d’un espai en constant evolució que va mostrant les noves troballes dels jaciments. 
 
Carrer de les Escoles, s/n, Coll de Nargó
973 450 448
 
Preu: 4 € els adults, amb audioguia / 2,5 € de 8 a 14 anys / gratuït els menors de 7 anys
 
Pastisseria Forn Reig
Fundat als anys trenta, el Forn Reig continua fent el pa com es feia fa gairebé 100 anys: al forn de llenya. La tercera generació manté una manera de fer que potser té els dies comptats. Aprofiteu per tastar aquest pa amb gust de llenya i també les delicadeses de la pastisseria. 
 
Carretera Nova, 17, Coll de Nargó
973 383 179
 
Preu total d’un cap de setmana per a 4 persones:
480 € (300 € si només feu la nit de dissabte)
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació