Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

5 pobles molt freds encantadors

Unes viles de postal per gaudir de l’hivern

A Catalunya trobem autèntics nuclis gèlids, però encantadors. Natura, neu, història, paisatges i patrimoni envolten aquestes acollidores localitats. Uns pobles amb carrers i cases de pedra que conviden a una estada càlida per refugiar-se de les baixes temperatures. Agafeu l’abric, els guants i la bufanda i prepareu una escapada per descobrir els tresors que amaguen alguns dels pobles més freds del país.

Arres de Jos

Vilamòs Poble nevat de Vilamòs amb vista a l'església parroquial de Santa MariaVal d'Aran Photos
Aquesta petita vila de la Vall d’Aran registra una de les temperatures més baixes del país. Segons les dades que recull el Meteocat, la temperatura mínima més freda mai registrada ha estat de -11,6 graus. Situat a 1.267 metres d'altitud, aquest poble acull un dels nuclis més antics i menys poblats de tota la Vall d’Aran. Un autèntic oasi de pau i natura a la falda de la muntanya d’Uishèra.

Al poble trobareu la petita església romànica de Sant Fabian, construïda al segle XI i inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. També us podeu apropar a la bassa d’Arres, un preciós indret des d’on gaudireu d’unes vistes espectaculars de la vall. A l'últim, si us acosteu a Vilamòs, un altre dels pobles més freds del país, que, segons el mateix arxiu del Meteocat, també ha registrat temperatures mínimes de -11,6 graus, podreu visitar l’ecomuseu Çò de Joanchiquet.

Més informació: Visit Val d’Aran 

Das

Das Vista panoràmica del poble de Das emblanquinat per la neu als peus del Parc Natural del Cadí MoixeróNorma Levrero
El poble de Das, situat a la comarca de la Baixa Cerdanya, és conegut per les seves baixes temperatures a l’hivern. Des que es recullen dades, el Meteocat hi ha registrat una temperatura mínima de -11,4 graus . Un pintoresc municipi ubicat als peus del Parc Natural del Cadí Moixeró. Podeu passejar pels seus carrers d’estil tradicional de muntanya, amb cases de pedra de murs gruixuts i sostres de pissarra. Segur que us sorprendrà l’emblemàtic edifici on està ubicat l’Ajuntament. Les esglésies romàniques de la zona estan també molt ben conservades, entre les quals destaca la de Santa Maria de Mosoll, de finals del segle X i reconstruïda al segle XIII, en un entorn de prats i boscos.

Heu de saber que part de les instal·lacions d’esquí de la Masella pertanyen al municipi de Das, on podeu practicar diferents esports d’hivern (esquí, raquetes de neu...). A més, també trobareu l’aeròdrom de la Cerdanya, que us ofereix la possibilitat de practicar diferents esports d’aire, com l’ala delta o el vol amb ultralleugers. D’altra banda, també podeu fer alguna ruta per la serra de Moixeró i el coll de Pendís.

Més informació:Ajuntament de Das

Alp

Tosa d'Alp Pistes d'esquí de La Molina des de la Tosa d'AlpGetty Images
Molt a prop de Das, es troba el municipi d’Alp, un altre dels pobles més gèlids del territori. En aquesta vila, la temperatura més baixa registrada ha estat de -11,4 graus. Al municipi trobareu restes de l’època romànica, com l’església de Sant Pere d’Alp, que va ser utilitzada com a castell al segle XIII i reconstruïda al segle XIV. Hi queden també algunes restes del monestir de Sant Esteve i Sant Hilari d’Umfred, del segle IX. Els vestigis es troben a uns tres quilòmetres d’Alp, en direcció a la vall de la Molina. En la vostra escapada també heu de visitar el dolmen de la Paborda.

Alp ofereix diverses activitats relacionades amb la neu, ja que molt a prop trobareu les estacions d’esquí de la Molina i de la Masella. Però també es poden fer itineraris a peu per la xarxa de camins locals als boscos d’Alp i Sagramorta.

Més informació: Ajuntament d’Alp

Meranges

Vall de Meranges Impressionant paisatge nevat de la Vall de Meranges, en plena CerdanyaJordi Play
També a la Cerdanya hi ha un altre dels indrets més freds del país, el municipi de Meranges, del qual el Meteocat apunta mínimes registrades de -11,2 graus. Ubicat en un entorn natural privilegiat, protegit per la reserva de la Tossa Plana de Lles-Puigpedrós, aquesta petita localitat ha sabut mantenir l’arquitectura tradicional cerdana, conservant el seu aspecte rústic de muntanya. El patrimoni cultural de Meranges us ofereix propostes interessants, com la visita a l’església romànica de Sant Sadurní, la capella de Sant Antoni, les restes d’un molí vell o el museu de l’Esclop.

Des de Meranges surt un itinerari que porta al refugi de Malniu, i des d’allà es pot fer una excursió al bonic estany de Malniu, escenari de llegendes sobre bruixes. A l’hivern, és important que aneu equipats amb raquetes de neu o esquís per poder seguir el sender.

Més informació: Ajuntament Meranges

Espot

Espot El riu Escrita travessa el poble nevat d'EspotGetty Images
En aquest fred municipi del Pallars Sobirà descobrireu autèntiques meravelles naturals. Situat a la vall del riu Escrita, destaca la seva proximitat al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, del qual n’és una de les portes d’entrada, i on hi ha fins a una vintena de llacs d’origen glacial, com els d’Amitges o Monestero. A l’hivern heu de tenir en compte que trobareu neu als camins, per tant, una de les millors opcions és explorar el parc fent esquí nòrdic o amb raquetes de neu.

En aquest municipi de tradicional arquitectura pirinenca, trobareu les típiques cases de pedra cobertes per teulades de llicorella. A més, Espot conserva algunes restes històriques, com l’antiga torre de guaita medieval o l’església parroquial dedicada a la santa Llogaia. També podeu visitar el pont romànic que creua el riu Escrita.
En aquesta època trobareu oberta l’estació d’esquí d’Espot, que us ofereix la possibilitat de practicar diferents activitats a la neu, com l’esquí alpí.

Més informació: Turisme Pallars Sobirà
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació