Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Horta de Sant Joan amb nens

Un cap de setmana entre bicis, Picasso, oli i vi

Ens espera un cap de setmana al cor dels Ports. Farem una ruta en bicicleta per gaudir dels seus paisatges, descobrirem part de la seva cultura a través de Picasso i tastarem els seus productes estrella: l’oli i el vi.  
 

Hola, Horta!

Santa Bàrbara La muntanya de Santa Bàrbara és el teló fons d'Horta de Sant JoanCristina Torra
Quan ens llevem dissabte al matí a l’hotel Miralles d’Horta de Sant Joan i obrim les cortines de les finestres de l’habitació... Uau! Quines vistes! Davant nostre tenim l’emblemàtica muntanya de Santa Bàrbara, el teló de fons omnipresent d’Horta i dels quadres que Picasso va pintar durant les seves estades al poble. Ens acompanyarà tot el cap de setmana. Sortim a descobrir-ho!

D'Horta a Bot en bici

Via verda val de zafan Un dels atractius de la via verda de la Val de Zafán són les antigues estacions de trenCristina Torra
Comencem el dissabte amb el plat fort de l’escapada: fer un tram de la Via Verda de la Val de Zafán amb bicicleta. Des que li vam explicar a en Roc, fa uns dies, que llogaríem unes bicis, no hi hagut dia que no hagi preguntat si havia arribat el moment de pujar-hi. Lloguem dues bicicletes 100×100 equipades i un carretó per a en Roc i la Tanit a l’empresa Montsport.  
 
“Estic molt emocionat”, diu en Roc quan ens ensenyen el carretó on aniran ell i la Tanit. Carreguem els nens i comencem la passejada fins a l’antiga estació de Bot. Són uns 10 quilòmetres de recorregut durant els quals travessem set túnels i dos aqüeductes. En Roc no s’acaba de creure que per aquí hi passés un tren que transportava passatgers i mercaderies, encara menys quan entrem al primer túnel: “És molt estret, aquí no hi cap un tren!”. Al crit de “som ciclistes, som ciclistes” i amb la muntanya de Santa Bàrbara acompanyant-nos tot el camí, la Tanit aprofita el trajecte per fer una becaina. 
 
Arribem a Bot i, quan en Roc veu un vagó abandonat reconvertit en bar, canvia d’idea: “Sí que hi passava un tren!”. Aprofitem per fer un vermut al sol, abans no ens vinguin a recollir per tornar-nos a Horta. Se’ns ha fet curt! 

Horta, una vila de conte

Horta de Sant Joan El centre d'Horta de Sant Joan està ple de cases gòtiques i renaixentistesCristina Torra
Després de dinar, descobrim el nucli antic de la vila. El seu nucli antic és testimoni d’una història crua. Tot i que se’n conserva poca documentació, ja que, quan va caure el 1713 davant les tropes de Felip V en van destruir el castell i cremar els documents històrics, encara preserva l’estructura medieval. 
 
Des de la plaça de l’Església amb l’església gòtica de Sant Joan Baptista i l’edifici renaixentista de l’Ajuntament, ens perdem pels carrerons fins a arribar al Centre Picasso, situat a l’antic hospital, just a un extrem de l’antiga muralla. Pel camí, passem per cases singulars com la Casa Delme o la Casa Pessetes, on actualment hi ha un bar, però gràcies al seu bon estat de conservació es pot veure com era la construcció interior d’aquestes cases renaixentistes, plenes d’arcs i de detalls arquitectònics que val la pena contemplar. 

Horta i Picasso

horta Picasso El Centre Picasso d'Horta està situat a l'antic hospitalCristina Torra
El Centre Picasso és la nostra porta d’entrada al primer dels quatre genis de la Ruta del Paisatge dels Genis. Haurem de buscar temps per descobrir la resta!
 
De moment, tenim la sort de descobrir aquest primer geni guiats per Joaquim Ferràs, membre de l’Associació Amics d’Horta. Ens acompanya en la visita de detalls que ens permet fer-hi una immersió molt més acurada. Picasso va estar dos estius a Horta acompanyat del seu amic i artista Manuel Pallarès, que va conèixer quan estudiava a la Llotja de Barcelona. Del primer cop, el 1898, amb només 16 anys en surten les obres més realistes. De la segona estada, onze anys més tard i després d’haver estat a París, ja hi ha les primeres obres cubistes. “Són triangles i quadrats”, diu en Roc quan veu quadres famosos d’aquella època, com Cases sobre un turó o La Fàbrica. El que més agrada als nens és la col·lecció de capgrossos inspirats en les obres de Picasso que hi ha exposats. Especialment, el del toro del Guernica i el dimoni que, fins i tot, fan ballar una estona. 

De totes les històries que ens expliquen al Centre Picasso, la que més sorprèn en Roc és la de la tempesta. Resulta que Picasso i el seu amic Manuel Pallarès van fer una estada enmig dels Ports, pintant entre natura i dormint a una cova. A final de setembre, els va enganxar una forta tempesta de final d’estiu, que va destrossar la seva obra d’art. Ben xops i morts de fred, van decidir cremar la tela amb cavallet inclòs per escalfar-se una mica. Només se’n conserven els esborranys! 
 
Sortim del museu que ja és fosc i encara tenim temps de veure el poble i els seus singulars porxos il·luminats. La Tanit i en Roc gaudeixen jugant a fet i amagar entre els arcs de la plaça de l’església aprofitant que no hi passen cotxes. Tornem a l’hotel a sopar. Avui triem el xai, que engreixen ells mateixos, i una amanida de l’hort amb producte de temporada. Que bé això de poder sopar al mateix lloc on dorms quan vas amb nens!

Oli amb identitat

Tast Oli Identitat Olive Oil ofereix tastos d'oli per a famíliesCristina Torra
Diumenge dediquem el dia a conèixer dos dels productes estrella de la Terra Alta: l’oli i el vi. Comencem al molí d’Identitat Olive Oil, ubicat en una casa històrica d’Horta. Tot i que s’ha perdut la documentació, diferents arqueòlegs sostenen que els orígens es trobarien al segle XII. Entre parets de pedra i una finestra que emmarca la muntanya de Santa Bàrbara, en Toni fa tastos d’oli per a tota la família. Per als nens: pa, oli, sal i xocolata, reivindicant els berenars més tradicionals. Ens explica que la seva obsessió és la qualitat per aprofitar-ne tots els beneficis, per això és dels pocs que controla el punt òptim de maduració de l’oliva abans de collir-la.

Una catedral de bombolles

Catedral del Vi La Catedral del Vi de Pinell de Brai segueix les tècniques de construcció de GaudíCristina Torra
És hora de començar a tornar a casa. Però abans de deixar la Terra Alta, decidim parar a Pinell de Brai, a conèixer la Catedral del Vi, una cooperativa d’estil modernista obra de Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí. Fem la visita audioguiada a aquesta joia de l’arquitectura agrària seguint les fletxes vermelles del terra, tota una aventura per a un nen de 3 anys: “Papa, ara hem d’anar cap aquí!”. I, encara més, quan arribem al passadís convertit en un túnel d’aromes. Ens proposen un joc: endevinar les olors relacionades amb el vi. Els àudios ens donen dades sorprenents: aquí s’hi podien haver emmagatzemat 2,5 milions de litres de vi i la Terra Alta produeix el 35% de la garnatxa blanca a escala mundial. 
 
I no podíem marxar sense tastar-la: a la planta de dalt, a l’antiga sala de les olives, hi ha un restaurant que ofereix un menú de degustació deliciós maridat amb els vins del Modernista Celler, que actualment produeix la cooperativa.  

Guia pràctica

Horta de Sant Joan Una passejada per Horta de Sant Joan és imprescindible quan visiteu la Terra AltaCristina Torra
COM ARRIBAR
 
Amb autobús: des de Barcelona, la línia R16 de RENFE us deixarà a Tortosa, on l’empresa HIFE (hife.es) ofereix set trajectes diaris, amb parades.| Amb cotxe: des de Barcelona, agafeu l’AP-7, fins a l’Ametlla de Mar. Allà, enllaceu amb la C-12 fins a  Benifallet, on heu d’agafar l’N-230 i, després, la T-333 fins a Horta. Des de Lleida, agafeu la C-12 fins a Ascó, enllaceu amb l’N-420 fins a Gandesa i, allà, amb la TV-3531 fins a Bot i la T-334 fins a Horta. 

INFORMACIÓ GENERAL

Terres de l'Ebre
terresdelebre.travel

Terra Alta Turisme
www.terra-alta.org

Horta de Sant Joan
turismehortadesantjoan.cat

ON DORMIR


Hotel Miralles
Establiment familiar amb habitacions renovades, amb vistes a la muntanya de Santa Bàrbara. Ofereix mitja pensió en un dels restaurants de cuina casolana més emblemàtics de la comarca. Ideal per a famílies amb nens petits.
  
Av. Generalitat, 19-21
977 435 555
Preu: 160 € l’habitació familiar amb mitja pensió

ON MENJAR

Can Parrado
Aquí menjareu producte de proximitat entre unes parets que respiren història. Quan arriba el bon temps, ofereix taules exteriors amb vistes a les muntanyes dels Ports.

C. del Medi Natural, 7
977 435 628
www.parrado.eu
Preu: 28 € el menú de cap de setmana / 9 € el menú infantil

Restaurant Catedral del Vi
Ubicat a l’antiga sala de les olives de la cooperativa, ofereix cuina d’autor amb producte de temporada. Per un àpat de qualitat en un local amb molta personalitat.

C. Pilonet, 8, Pinell de Brai
977 426 234
catedraldelvi.com/restaurant
Preu: 31,5 € el menú de cap de setmana / 18 € mig menú

Antiga estació de Bot
Un antic vagó de tren és la cuina d’aquest xiringuito ideal per fer una parada mentre feu la Via Verda. Ofereix vermuts i àpats senzills.

ACTIVITATS

Montsport
Aquesta empresa d’aventura lloga tot tipus de bicicletes per fer la Via Verda. Si, com nosaltres, només voleu fer un tram curt, també ofereix servei de trasllat. A l’estiu, organitza rutes de barranquisme i altres esports. 
 
C. del Medi Natural, 4
977 435 074 / 665 543 058
Preu: 24 € / adult lloguer de bicicleta amb trasllat // 16 euros / lloguer de carretó per a nens amb trasllat
 
Centre Picasso
L’antic hospital d’Horta acull dues plantes plenes de facsímils de l’obra que Picasso va fer durant les seves dues estades al poble, amb el seu amic i artista Miquel Pallarès.
 
Antic Hospital 
977 435 330 
Preu: 4 € a partir dels 12 anys
 
Identitat Olive Oil
Aquesta empresa fa set anys que es dedica a produir oli d’oliva verge extra, a més d’oferir diferents activitats oleoturístiques. A partir de tastar les monovarietats que elaboren, expliquen com es poden diferenciar les qualitats d’oli del mercat i els beneficis que té el que diuen que és l’aliment més saludable que hi ha. A banda de les visites al molí i dels tastos, és de les poques empreses que ofereix un tast amb clotxa, un plat tradicional dels pagesos de la zona quan tenien l’oli nou. A la clotxa, el pa buidat fa de carmanyola per portar l’arengada, el tomàquet i l’all escalivat, que acaben regats amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra. 
 
Pg. Manel Pallarès, 21A
620 598 182
Preu: 15 € a partir de 3 anys - activitat familiar ‘Els secrets de l’or líquid’ / 30 € els adults - 25 euros fins als 10 anys - activitat ‘Tast + clotxa’
 
Catedral del Vi
Aquest celler modernista és una joia de l’arquitectura agrària que cal visitar per entendre la importància del vi per a la Terra Alta i gaudir d’un edifici modernista de primer nivell. 
 
C. Pilonet, 8, Pinell de Brai 
977 426 234
Preu: 7,5 € els adults, amb audioguia / (Consulteu altres preus per a altres tipus de visita)
 
ALTRES ACTIVITATS RECOMANADES PER FER AMB INFANTS A LA ZONA
 
Excursió a la cova de Picasso (Horta de Sant Joan)
Una ruta de tres quilòmetres us portarà a descobrir la cova on es va quedar el pintor durant les seves estades artístiques en plena natura.
 
Convent de Sant Salvador (Horta de Sant Joan)
Ubicat a només dos quilòmetres d’Horta, als peus de la muntanya de Santa Bàrbara, té orígens templers i hospitalers. 
 
Centre d’Interpretació de la Mel (Arnes)
Sabíeu que Arnes té una relació molt estreta amb la mel? Ho descobrireu en aquest museu amb un vídeo d’una abella molt simpàtica en 3D. 
 
C. Pau Casals, 15, Arnes
977 435 134 / 630 325 118
 
Ruta de les Bruixes (Arnes)
Arnes és un dels pobles on hi va haver el primer inquisidor de bruixes. Podeu descobrir-ne la història completa a través de la ruta guiada que ofereix David Martí, autor del llibre Les bruixes d’Arnes, i caminar pels escenaris de la novel·la. Està a punt d’estrenar una novetat ideal per a famílies: un joc d’escapada sobre bruixeria al poble.  
mail@davidmarti.es
 
Preu total de l’estada per a 4 persones
580 € / (420 €, si només feu la nit de dissabte)
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació