Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Restaurat l’icònic ‘carrilet’ de la línia Llobregat-Anoia

Es tracta de l’únic vehicle ferroviari d’aquestes característiques que es conserva actualment a Catalunya

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha finalitzat les tasques de restauració d’un dels trens icònics que van circular durant la segona meitat del segle XX per la línia Llobregat-Anoia, coneguda popularment com a carrilet. 
 
Es tracta de l’automotor elèctric CGFC 5105, pertanyent a la sèrie 5000, que va donar servei entre Barcelona i Manresa entre els anys 1960 i 1999. La unitat restaurada és l’única peça de la sèrie 5000 que es conserva actualment a Catalunya. Els treballs de restauració, tant de l’interior com de l’exterior del vehicle, han permès retornar-lo al seu aspecte original.
 
FGC va encarregar la restauració d’aquesta unitat a l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial de Móra la Nova, per un import de 83.300 euros. Les tasques, que s’han dut a terme en el darrer any, han consistit en la restauració integral de l’interior del vehicle, incloent-hi elements com les finestres i la tapisseria, així com la restauració de la cabina i del terra de l’automotor. Pel que fa a l’exterior, s’ha sanejat tota la xapa d’acer, s’ha sorrejat tot el vehicle i s’ha tornat a pintar de nou.
 
L’Espai de la Via Mètrica, testimoni de l’evolució del transport ferroviari
Un cop restaurat, FGC ha incorporat el vehicle a l’Espai de la Via Mètrica, situat al costat de l’estació de Martorell Central de FGC. La peça completa la col·lecció de trens històrics que hi ha preservats en aquest espai, inaugurat el març de l’any passat. S’hi exposen la majoria dels vehicles històrics, com locomotores, cotxes i vagons que van donar servei a la línia Llobregat-Anoia al llarg del segle XX, tant de viatgers com de mercaderies, i que són testimoni de l’evolució del transport ferroviari de Catalunya.
 
Els vehicles que s’hi preserven estan catalogats com a patrimoni històric i han estat restaurats per FGC. L’Espai de la Via Mètrica es pot visitar gratuïtament amb reserva prèvia. Es pot tramitar a través de la web de Patrimoni de FGC.
 
Més espais expositius
La creació de nous espais per a la preservació i l'exposició del material mòbil històric és una de les línies de treball de l’estratègia de patrimoni històric de FGC. L’Espai de la Via Mètrica se suma als centres que FGC ha habilitat els últims anys per preservar els seus vehicles a instal·lacions històriques, com la Cotxera de Rubí, situada davant de l’antiga estació de Rubí; la Nau del tren històric del Vallès, situada al Centre Operatiu de Rubí de FGC; o el Moll de la Pobla, a l’estació de la Pobla de Segur de la línia Lleida-la Pobla de Segur. Tots aquests espais complementen els dedicats al cremallera de Núria, a Ribes de Freser; el cremallera de Montserrat, a Monistrol de Montserrat, i els Ferrocarrils secundaris, industrials i turístics, a la Pobla de Lillet.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació