Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Escapada al Baix Montseny amb nens

Animals, esquelles i nans

*Contingut elaborat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona

Quins animals hi ha a una petita granja als peus del Montseny? Com és viure enmig d’una Reserva de la Biosfera? I com han anat a parar uns nans en un bosc de la zona? Ho descobrim en un cap de setmana al Baix Montseny.

Al bell mig del Montseny

Can Baixeres Can Baixeres és un casa de turisme rural al bell mig del MontsenyCristina Torra
“El veiem des de casa i ara hi anirem a dins?”, pregunta en Roc quan li expliquem que farem una escapada al Montseny. Des de Centelles en veiem la vessant occidental i aquest cap de setmana el creuarem per instal·lar-nos al bell mig del massís. Concretament passarem dos dies al Porxo de Can Baixeres, al municipi del Montseny. 
 
A la casa de turisme rural, ens espera l’Anna. Recentment reformat i amb unes vistes envejables, està ubicat en un terreny espectacular. A fora, en Roc s’enamora de la cabanya de fusta on comença a buscar els nans que li hem dit que coneixerem el diumenge i la Tanit transita amunt i avall amb un tractor de joguina. 
 

Com a casa

Sopar Can Baixeres ofereix un cistell amb productes de quilòmetre 0 per soparCristina Torra
Quan es fa fosc, entrem a casa a fer un bon foc, és inici de primavera, però encara refresca. A l’hora de sopar, l’Anna ens porta una cistella plena de productes del Montseny. Truita de patates feta amb els ous de les seves gallines, una amanida deliciosa del seu hort i embotits amb pa amb tomàquet del forn i la carnisseria del poble. Què més es pot demanar?

Una granja lletera

vaques La Tanit saluda a les vaques de Can TurróCristina Torra
Dissabte, és el dia de la Tanit. Els animals són la seva passió i avui visitem Can Turró, una petita granja de Santa Maria de Palautordera que es dedica principalment a la venda de llet. “Mmmmmm”, diu la Tanit només arribar-hi, quan veu les vaques. Ens rep la Margarita i ens explica, al llarg de dues hores, el funcionament d’aquesta granja lletera. Podem donar el biberó als vedells i pinso a les ovelles. La Tanit no té cap mania en què li llepin la mà. En Roc gaudeix recollint el ous que han post les gallines i al·lucina quan la Margarita li explica que són descendents dels velociraptors: “És veritat! Tenen les potes amb escates de dinosaure!”, crida. Abans de marxar, pot “fer un niu amb el jersei” a un conillet de quatre setmanes de vida: “És més suau que el meu peluix”. 

Un circ diferent

Gallines Can Turró En Roc al galliner de Can TurróCristina Torra
Després d’omplir la panxa a Can Bonamic, fem baixar el dinar descobrint l’entorn del Circ Cric, a Sant Esteve de Palautordera. El visitem un parell de setmanes abans que obri la temporada d’espectacles, però aquest recorregut de natura autoguiada ens meravella. Acabem sopant unes tapes al Tu Rai i quan tornem cap al Montseny la nit ens fa un regal: una guineu es deixa veure a la vora de la carretera. 

Til·lers i gamarussos

Montseny La Carme d'Ademc interpreta les muntanyes del MontsenyCristina Torra
Diumenge ens trobem a la plaça de la vila amb la Carme d’Ademc per descobrir el poble del Montseny i els seus entorns. De seguida ens atrapa amb el seu coneixement. Ens explica que les fulles del til·ler tenen forma de vela perquè puguin volar i deixar llavors arreu. Però el que més agrada a en Roc són els forats que hi ha als plataners més vells, que ens explica que fan servir els gamarussos per fer-hi el niu. Es veu que a la primavera, quan neixen els polls, es poden veure al bell mig de la plaça. “Jo els vull veure!” s’emociona en Roc.

Més de mil esquelles

Esquelles Una col·lecció de més de mil esquelles al MontsenyCristina Torra
La Carme ens obre les portes d’un museu únic a Catalunya: una col·lecció d’un miler d’esquelles. Era d’en Jaume Traveria Vila, un pastor del poble que les col·leccionava i les arreglava. Sobretot en canviava els batalls i els collars quan es desgastaven. Tot seguit, anem fins a l’estela megalítica de la Calma, una pedra rogenca de grans dimensions que es va trobar a la base d’una barraca de pastor al pla de la Calma i que ara està exposada en un mirador del poble, com a símbol dels que segurament van ser els primers pobladors de la zona fa 5.000 anys. 
 

Natura que pinta

Roc pinta En Roc pintant amb trèvol pudentCristina Torra
La calèndula per fer un sol groc, el trèvol pudent per dibuixar un arbre, la sorra fina del pla de la Calma per fer un camí marró, la malva per adornar-ho amb unes floretes liles, i el carbonet per fer uns núvols de tempesta per atreure la pluja. La Carme ha ensenyat a en Roc que la natura pinta i, de pas, ha fet que posés nom a una bona col·lecció de plantes i elements naturals. Tota una classe magistral de flora del Montseny! 

Una fonda tradicional

Fonda Montseny La Fonda Montseny fa més de 60 anys que ofereix producte de proximitatCristina Torra
La visita acaba a l’església amb el campanar inclinat i ens torna a la plaça de la vila, on hi ha la Fonda Montseny, un restaurant que als anys 50 va portar el pastor de les esquelles i que des de 1966 regenta la família Rojas-Solé. Hi trobareu cuina casolana amb producte de proximitat: no us perdeu el xai, la botifarra de castanyes ni els postres casolans.  

Un banc per a gegants

banc gegant Vilalba Saserra és un dels punts de la geografia catalana que té un banc gegant de The Big Bench ProjectCristina Torra
Tornem a casa per l’altra vessant del massís perquè ens han recomanat anar a Vilalba Sasserra. El motiu? Un banc gegant amb unes vistes envejables al Montseny i el bosc màgic dels nans. Primer, ens acostem al banc, que és un dels dos que hi ha a Catalunya del projecte europeu Big Bench Project, que ubica bancs a llocs singulars o amb bones visites. “On és el gegant que hi viu?”, pregunta en Roc quan el veu. 

Un bosc de nans

Tanit Nan La Tanit al bosc dels nans de Vilalba SasserraCristina Torra
De gegants no en trobem, però sí que anem a saludar la desena de nans i la Blancaneus que hi ha a un bosc no gaire lluny del banc. Resulta que tot va començar quan un veí del poble va deixar al bosc un dels nans de pedra que tenia al jardí i uns nens van pintar-lo. A partir d’aquí va anar creixent la col·lecció. “Perquè n’hi un que dorm i un que està enfadat?”, pregunta en Roc. Em sembla que quan arribem a casa tenim feina: haurem d’explicar-li el conte de la Blancaneus i els set nans.
 

Guia pràctica

montseny El campanar del Montseny està inclinatCrisitna Torra
COM ARRIBAR

Amb autobús: des de Barcelona, la línia R2 de RENFE us deixarà a Sant Celoni, on l’empresa Sagalés (sagales.com) ofereix sis trajectes diaris, amb parades.| Amb cotxe: des de Barcelona, agafeu l’AP-7, fins a la Roca del Vallès. Allà, enllaceu amb la C-35 fins a Vilalba Saserra, on heu d’agafar la BV-5301 fins al Montseny. Des de Vic, agafeu la C-17 fins Tona. Allà enllaceu amb la BV-5303 fins a Seva i, després amb la BV-5301 fins al Montseny.
 
INFORMACIÓ GENERAL

Turisme Vallès Oriental
www.turismevalles.com
 
Turisme Montseny
 
Barcelona és molt més
 
ON DORMIR
 
El Porxo de Can Baixeres
Casa de turisme rural que ofereix una casa per a 8-12 persones i dos apartaments per a una família cadascun. Amb un espai exterior de somni, ideal per a nens que podran corre, jugar i veure gats i gallines. 
Can Baixeres, s/n, el Montseny
610 626 107
Preu: 125 €/nit apartament familiar. Ofereix cistelles per sopar a 15€/persona i esmorzars a 4,25€/persona
 
ON MENJAR
 
Can Bonamic
Aquí menjareu producte de proximitat cuinat de manera casolana. Ubicat en una masia de poble amb molt encant. 
Camí de Can Portell, 5, Santa Maria de Palautordera
938 48 02 31
Preu: 28 € el menú de cap de setmana 
 
Tu Rai
Cerveseria moderna amb molt d’estil. Per un àpat ràpid i de qualitat a base de tapes, amanides i entrepans.
Carretera del Montseny, 44, Sant Esteve de Palautordera 
662 26 17 77
Preu: 45 €per a 4 persones
 
Fonda Montseny
Amb gairebé 60 anys d’experiència, és un restaurant casolà que treballa amb els millors productes de la zona. 
Plaça de la Vila, 2, el Montseny
93 847 30 40
Preu: 28 € el menú de cap de setmana
 
ACTIVITATS
 
Can Turró
Petita granja lletera que ofereix visites per a famílies. També hi ha ovelles, gallines i conills. La Margarita és la millor guia que us podríeu trobar. 
Masia Can Turró, Santa Maria de Palautordera
93 867 54 01 / 679 355 442
Preu: 8 euros visita de mig dia 
 
Circ Cric
Camí de la Serra de Can Vilatort, 10, Sant Esteve de Palautordera
93 848 05 52 / 667 48 00 10
Preu: itinerari autoguiat gratuït / cal consultar els preus dels espectacles
 
Ademc
Empresa que ofereix itineraris pegadògics pel Monseny on guies com la Carme us ajudaran a interpretar el territori i us explicaran mil i una curiositats sobre la flora i la fauna de la zona. 
93 848 20 08 / 661 95 97 37
Preu: tallers i passejades a partir de 6€ (gratuït per als menors de 3 anys) / Consulta calendari d’activitats. 
 
Big Bench
A Catalunya, hi ha dos bancs gegants que pertanyen a aquest projecte europeu que situa seients de grans dimensions a zones amb bones vistes. A més del Vilalba Sasserra, podeu visitar el de Sant Jordi Desvalls. 
 
Bosc màgic dels nans
Tot va començar quan un veí de la zona va “alliberar” un dels nans que tenia al jardí al bosc. Uns nens el van pintar i, a partir d’aquí va començar a créixer fins a la col·lecció de 10 nans que hi ha ara al bosc.  
Can Gol, Vilalba Sasserra
Preu: gratuït
 
Preu total per a 4 persones
520 € (355€, si només feu la nit de dissabte) 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació