Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -40%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

7 esglésies romàniques que val la pena conèixer a Andorra

La singularitat del romànic del país dels Pirineus deixa un llegat excepcional

Als temples romànics de les valls d’Andorra, hi ressona l’originalitat institucional del país. Estructurat en parròquies des de l’altíssima edat mitjana, les esglésies van ser erigides per les comunitats, que en nomenaven els capellans fins que, a partir del segle XII, les forces gravitacionals feudals van incorporar-les a les estructures jeràrquiques de l’església d’Urgell. 

 
Les esglésies romàniques d’Andorra tenen algunes característiques particulars: un cert conservadorisme formal, cobertes de fusta, la contenció en l’ornamentació exterior, la inserció dels campanars en el paisatge i un marcat caràcter dual: eren centres religiosos, però també espais comunitaris, llocs de reunió. En contrast amb l’austeritat arquitectònica, sovint els edificis van ser decorats amb frescos o amb pintura sobre taula. I, en aquest article, part d’un altre que podeu trobar sencer al número ‘Parada i fonda’ del Descobrir d’aquest mes d’abril, recollim les set més singulars que hauríeu de conèixer si aneu a Andorra.

Sant Joan de Caselles, a Canillo

Església Sant Joan Caselles Canillo El temple de Sant Joan de Caselles, a Canillo, té un campanat exempt, de tres pisosDavide Camesasca
A Canillo, a la vall de la Valira d’Orient, tenim Sant Joan de Caselles, que s’aixeca en un promontori al peu del camí ral que puja cap al port d’Envalira. Té un campanar exempt, de tres pisos, amb finestres geminades amb bandes llombardes al segon i al tercer. Hi ha dos porxos: un a la façana nord i un altre a la de ponent. Durant els treballs de restauració es va trobar un excepcional Crist en majestat en estuc envoltat de pintures al fresc amb la representació de la crucifixió, flanquejat pels legionaris Longí i Estefató, en una escena presidida pel sol i la lluna.

Sant Romà de les Bons, a Encamp

Sant Romà de les Bons Sant Romà de les Bons té un campanar de cadiretaWikipedia Commons
De Sant Romà de les Bons, a la parròquia d’Encamp, en sabem la data en què el bisbe Bernat Roger d’Urgell la va consa¬grar: l’any 1164. És un temple de petites dimensions, amb campanar de cadireta i un porxo que en protegeix l’accés. Hi ha vestigis de frescos romànics i gòtics, i la reproducció dels que avui són al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Al costat hi ha les restes de la Torre dels Moros, un casal fortificat, probablement del segle XVI, un moment de gran inesta¬bilitat a Andorra. L’església parroquial, Santa Eulàlia d’Encamp, que ha estat molt modificada, conserva el campanar llombard més esvelt d’Andorra, de 23 metres d’alçària.

Sant Martí de la Cortinada, a Ordino

Sant Martí de la Cortinada Fragment dels frescos de l'església de Sant Martí de la CortinadaDavide Camesasca
A la vall de la Valira del Nord, a la parròquia d’Ordino, l’església de Sant Martí de la Cortinada va ser construïda entre els segles XI i XII. Una intensa reforma en època moderna va alterar-ne la planta original i va canviar-ne l’orien¬tació. D’aquest primer edifici romànic, se’n conserven el campanar, de dos pisos, i el presbiteri, juntament amb l’absis, que està decorat amb un complex pro¬grama iconogràfic, potser el més espectacular d’An¬dorra. Els frescos, que han estat datats cap a la fi del segle XII, representen sant Martí, sant Brici i altres figures, com ara un arquer, un músic de viola i ani¬mals fantàstics. També hi apareixen dos misteriosos personatges amb nom propi: Guillem Guifré i Arnalsu, que han estat objecte d’interpre¬tacions controvertides. A l’església hi ha altres joies: una preciosa reixa de forja i uns bancs amb respatller mòbil que permetien fer-hi reunions de poble.

Santa Coloma, a Andorra la Vella

Agnus Dei Església de Santa Coloma Andorra Detall de l'Agnus Dei que hi ha a l'arc triomfal de l'església de Santa Coloma.Davide Camesasca
Santa Coloma és l’església més característica del país. La nau és del segle IX, amb el presbiteri emmarcat per un arc triomfal en ferradura i un absis quadrat. L’element romànic és el campanar cilíndric, aixecat cap al 1175. Té divuit metres d’alçària, quatre pisos amb finestres bessones i arcuacions llombardes, i encara s’hi perceben restes de pintura geomètrica. L’església és famosa pels frescos, pintats entre el 1150 i el 1170 pel Mestre de Santa Coloma. Una part va ser venuda a un banquer belga el 1933. Confiscats pels nazis i dipositats al Museu Estatal de Berlín, el Govern andorrà els va adquirir el 2007 als hereus del legítim propietari, el baró Cassel van Doorn. Les pintures s’han instal·lat en un equipament museístic singular, l’Espai Columba, davant mateix de l’església. Un altre fragment, Sant Silvestre, és a un museu de Massachusetts, i un Sant Gregori ha desaparegut del mapa de la diàspora artística andorrana. El conjunt complet de les pintures es pot veure a l’església gràcies a un videomapatge espectacular que ens mostra com van ser en tota la seva esplendor.

Sant Climent de Pal, a la Massana

Sant Cristòfol d'Anyós la Massana Sant Cristòfol d'Anyós, a la Massana, conserva frescos del Mestre de Santa ColomaDavide Camesasca
Més avall, a la parròquia de la Massana, a Pal, hi ha l’església de Sant Climent, que —a diferència d’altres esglésies andorranes— està integrada en el nucli urbà. Modificada en època moderna, conserva íntegre el campanar, de tres pisos, amb finestres geminades —que són úniques a Andorra i en la tradició romànica catalana— al tercer. Si voleu veure més frescos del Mestre de Santa Coloma i sou a la Massana, apropeu-vos a Sant Cristòfol d’Anyós. Tot i que els frescos medievals que decoraven l’absis van ser arrencats i venuts a l’antiquari Bardolet als anys trenta —i no se sap on són—, encara queden frescos gòtics i barrocs, entre els quals destaca una excel·lent representació del sant titular de l’església, el gegant Cristòfol.

Sant Miquel d’Engolasters, a les Escaldes i Engordany

Sant Miquel d'Engolasters campanar El campanar de Sant Miquel d'Engolasters es pot veure des de tota la vallGetty Images
A la parròquia de les Escaldes i Engordany, instal·lada a l’extrem d’un altiplà i prop d’un preciós estany, en un excel·lent mirador sobre la vall central i la seva ferotge urbanització, hi ha l’església de Sant Miquel d’Engolasters, de la qual es van extreure un conjunt de frescos del Mestre de Santa Coloma que avui també són al MNAC de Barcelona. S’hi pot veure, tanmateix, una fidel reproducció d’aquestes pintures. El campanar de Sant Miquel és visible des de tota la vall.

Sant Serni de Nagol, a Sant Julià de Lòria

Sant Serni de Nagol El retaule de l'església de Sant Serni de Nagol, a Sant Julià de Lòria, conserva els frescos romànics més antics del país.Davide Camesasca
Finalment, la més meridional de les parròquies andorranes, Sant Julià de Lòria, té dues esglésies molt especials al llogaret de Nagol. Ens centrem en la de Sant Serni, que conserva els frescos in situ més antics i de factura més arcaica de tot el Principat, de la segona meitat del segle XI. Hi destaca la presència d’un àngel amb barba que contempla la representació d’un Agnus Dei. Si aneu al llogaret, però, no deixeu de visitar la minúscula església de Sant Martí, encastada a la roca sobre un espadat vertiginós que domina la vall.

Campanars, porxos i comunidors

El tret més definitori del romànic andorrà són els campanars, torres de comunicació entre els veïns i elements de gran força simbòlica. A les esglésies refetes en època moderna sempre es va conservar el campanar original. Tots tenen la seva història particular. El més antic, el preromànic de Sant Vicenç d’Enclar, és cilíndric, com el de Santa Coloma. El més esvelt és el de Santa Eulàlia d’Encamp. El de Sant Esteve d’Andorra la Vella va ser escapçat per un llamp… Els porxos adossats a les façanes tenien dues funcions: d’aixopluc en cas de mal temps i de punt de reunió de les assemblees populars —fins i tot, de l’embrió del Consell General. Els comunidors eren estructures de planta quadrada i coberta piramidal a prop de les esglésies, des d’on els capellans exorcitzaven les tempestes que amenaçaven les collites; s’han conservat, excepcionalment, el de Santa Eulàlia d’Encamp i el de Sant Corneli i Sant Cebrià d’Ordino.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació