Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -40%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

7 rutes històriques, a peu des de la prehistòria a la Guerra Civil

Caminant a través del temps amb rutes que marquen història

Catalunya, terra de llarga història i riquesa cultural, ens ofereix una mirada fascinant al passat a través de les seves diverses rutes històriques. Des de les misterioses coves neandertals que testimonien els nostres orígens prehistòrics fins a les rutes utilitzades durant la Guerra Civil i en èpoques posteriors, aquesta regió ens convida a explorar i comprendre els esdeveniments i els personatges que han configurat la nostra identitat al llarg del temps. Amb set rutes seleccionades en ordre cronològic, recorrereu un viatge en el temps, des de la prehistòria a la postguerra, que us submergirà en relats d’aventura, intriga i resistència i que us revelarà els secrets que han marcat el nostre passat i modelat el nostre present.

De Collsuspina a les coves del Toll

Coves del Toll Les coves del Toll, a Moià, són de les primeres coves prehistòriques d’EuropaGetty Images
Aquesta curta i agradable excursió va des de la petita població de Collsuspina (Moianès) a les coves del Toll, a Moià. Només començar el recorregut veureu l’església de la Mare de Déu dels Socors i us delectareu amb la masia del Toll abans d’arribar a les coves. El jaciment del Toll és una de les coves prehistòriques d’Europa més rica en fauna del quaternari.
 
Trobareu la ruta completa de l’excursió aquí: descobrir.cat.

D’excursió a la cova dels neandertals de Xàtiva

Cova Negra A la cova Negra de Xàtiva s’han trobat restes dels darrers humans del Neandertal que habitaren Europa.Wikimedia Commons
Aquesta ruta senzilla passa pel jaciment arqueològic de la cova Negra, que va ser hàbitat de neandertals. Les parets fosques que envolten el camí donen nom a la cova. Us endinsareu per l’Estret de les Aigües i resseguireu l’antic camí reial de Xàtiva a Alacant, no sense perdre-us un antic canal del brollador de Bellús o l’aqüeducte àrab anomenat les Arcadetes d’Alboi per finalment arribar a la cova Negra.
 
Teniu l’itinerari complet a continuació: descobrir.cat

Pujada al poble antic i al castell de Prenafeta

Castell Prenafeta El castell de Prenafeta culmina la ruta i ofereix una vista panoràmica de la Conca de Barberà.Wikimedia Commons
Les restes d’un poble abandonat s’amaguen entre la vegetació frondosa d’aquest paratge a la falda de la serra de Miramar, a la Conca de Barberà. Prenafeta és un antic poble del segle XI que va ser abandonat al segle XIII. Ara només se’n conserven ruïnes: restes de cases, de l’església i del castell. Mentre camineu i us aneu enfilant començareu a trobar el que eren les primeres cases i una antiga ermita romànica. I, a dalt de tot, amb una vista de tota la comarca, hi ha el que queda de l’antic castell. 

Trobareu la ruta sencera aquí: descobrir.cat

La Ruta del romànic de Sallent

Església de Sant Esteve i Sant Sebastià Sallent L’església de Sant Esteve i Sant Sebastià és una de les demostracions romàniques de SallentWikimedia Commons
Aquesta ruta de recorregut curt i fàcil ressalta la tradició cristiana de Sallent , que encara conserva una activitat rural significativa. Durant el recorregut, visitareu tres esglésies romàniques d’una gran serenitat situades en petits agregats que formen part del municipi. L’església de Sant Miquel de Serra-sanç inaugurarà els temples, després caminareu entre paisatges idíl·lics fins a arribar a la masia gòtica de l’Abellar de Baix i l’església romànica de Santa Susanna de l’Abellar.

Teniu l’itinerari complet en aquest enllaç: descobrir.cat

La pujada al castell de Montgrí, record de princeses i cavallers

Castell Montgrí Des del castell de Montgrí es poden veure les Illes Medes.Getty Images
El massís del Montgrí ofereix diverses rutes senyalitzades per fer-hi tranquil·les passejades, que revelen històries i llegendes. Una opció ideal per a famílies amb nens és la ruta curta que condueix al castell de Montgrí,  amb aspecte de contes de princeses i cavallers. El castell de Montgrí es va començar a construir entre el 1294 i el 1301, a iniciativa del rei Jaume II per defensar-se de les amenaces dels comtes d’Empúries. Però les obres no es van acabar mai i ara el que queda és un gran quadrat amb quatre torres cilíndriques adossades als cantons. La ruta és accessible des de Torroella de Montgrí i ofereix vistes de l’Empordà i de les illes Medes des del cim del castell. Una experiència que combina encant, història i bellesa natural.

Podreu trobar la ruta sencera a través de l’enllaç: descobrir.cat

Les balmes de la Granadella, un refugi de guerra

Vista Garrigues En el moment més alt de la ruta, la vista de les Garrigues és impressionant.Miquel Andreu
A part de l’oli, les Garrigues també són conegudes per la multitud de cabanes de volta, dins de les quals es va refugiar tanta gent de les bombes. Va ser durant els nou dies de batalla ferotge que va viure Granadella el mes de desembre del 1938, en plena Guerra Civil. En aquesta ruta no trobareu cabanes, sinó balmes que també van fer aquesta funció de refugi. Algunes de realment imponents eren balmes murades, és a dir, closes per davant amb un mur de pedra i sovint dividides en dues parts, l’una per al bestiar i l’altra per a les persones.

Trobareu l’itinerari complet aquí: descobrir.cat

Ruta dels Maquis de Queralt a Manresa

Santuari de Queralt La ruta passa pel santuari de Queralt, des d’on es pot gaudir d’unes vistes panoràmiques del Berguedà.Getty Images
Durant la dècada dels quaranta, les comarques centrals i septentrionals de Catalunya van ser escenari de l’activitat dels maquis. La Ruta dels Maquis és un recorregut de 61 quilòmetres que parteix del santuari de Queralt, a prop de Berga, i arriba fins a Manresa. Aquest sender serpenteja a través de paisatges muntanyosos i boscos densos, passant per llocs d’interès com Berga, Casserres, Castelladral i Santpedor. La ruta ofereix una visió dels llocs històrics on alguns dels maquis més famosos van combatre contra el règim franquista, com Ramon Vila, conegut com a Caracremada, fins a la seva mort el 1963.

Teniu l'itinerari aquí: catalunya.com
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació