Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -40%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

La pell d’ovella: recuperar la indumentària dels pastors pirinencs

Una feina restauradora de l’abillament tradicional dels pastors a la vall d’Àssua

En un esforç audaç per preservar un tros de la rica història del Pallars Sobirà, l’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua, juntament amb l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i el mestre artesà Edu Marín, han unit forces en un projecte innovador: la restauració de la indumentària tradicional dels pastors, confeccionada amb la preciosa pell d’ovella. Aquesta iniciativa no només commemora el passat, sinó que també salva dels abismes de l’oblit una part vital de la cultura local.

 
Amb l’expertesa artesanal d’Edu Marín, antigues peces com el pelló, la cuera, el culatxo i l’embós han estat revifades amb esplendor, revelant la seva importància en la vida quotidiana dels pastors, ja sigui per transportar provisions o per defensar-se dels rigors del clima pirinenc.
 
Gràcies a col·laboracions amb museus etnològics, com el de la Vall d’Àneu, Barcelona i Ripoll, i les narratives apassionades de pastors locals, aquest projecte no només ha recuperat objectes, sinó també històries i saviesa ancestral. Ara, aquests tresors s’exposaran al públic a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, convidant a una immersió en la vida i l’ofici dels pastors.
 
Un museu únic
Per als visitants que busquen una experiència més profunda, l’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua ofereix un viatge evolutiu fascinant des dels orígens de l’ofici fins a la seva modernitat. A més, recull elements clau d’aquesta professió, com el vocabulari, les eines o el territori on han treballat.
 
Ofereixen activitats d’interpretació per a tota la família que varien segons la temporada, des de seguir els passos d’un pastor en la feina diària amb una visita anomenada Aviem lo bestiar, fins a una altra que descobreix els usos de la llana, de nom Estirem lo fil. A més de poder explorar els misteris culturals de la regió que ha inspirat literatura i està connectada amb la bruixeria, aquest és un destí que els curiosos i els amants de la història rural no us podeu perdre.
 
Des de l’alba fins al capvespre, l’Ecomuseu acull tots els interessats a descobrir el passat i el present d’un dels oficis més emblemàtics del Pirineu. Així doncs, veniu i submergiu-vos en la tradició dels pastors de la vall d’Àssua i la vall d’Àneu, on cada peça de pell d’ovella conté una història que espera ser explicada.
 
Podeu trobar-ne més informació en aquest enllaç:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació