Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -38%
SUBSCRIU-T'HI AVUI MATEIX PER MENYS DE 4€ AL MES I EMPORTA'T DE REGAL EL FRONTAL DEL DESCOBRIR

7 plans a la Noguera amb nens

Astrònom, prehistòric o campaner i altres propostes per passar un cap de setmana en família als peus del Montsec

Tot el que se sap del Sol al Parc Astronòmic del Montsec, el pas dels prehistòrics a Sant Llorenç de Montgai, les campanes d’Os de Balaguer, les pintures murals de Penelles i més propostes per gaudir d’un cap de setmana en família a la Noguera.

Hola, la Noguera!

càmping la noguera El Càmping la Noguera ofereix allotjament per a famíliesCristina Torra Pla
La Noguera ens rep amb colors primaverals que vesteixen els prats, en contrast amb les pedres i les roques de les muntanyes del Montroig i del Montsec. Un cop al càmping de la Noguera, el pantà de Sant Llorenç de Montgai, d’aigües tranquil·les, ens convida a fer-hi una passejada. “Curta”, diu en Roc que frisa per descobrir la nova caseta de fusta on ens allotjarem aquest cap de setmana i poder saltar a la piscina de pilotes de goma. Així que aquesta primera tarda a aquesta comarca totalment desconeguda per a nosaltres la dediquem a això: a xafardejar els serveis del càmping i instal·lar-nos-hi. 
 

El Sol al Parc Astronòmic del Montsec

Parc Montsec El Parc Astronòmic del Montsec ofereix una visita diürna sobre el Sol ideal per a famíliesCristina Torra Pla
L’endemà, comencem el dia al Parc Astronòmic del Montsec, on fem una de les propostes diürnes familiars amb l’objectiu de saber-ho tot sobre el Sol. Després de construir un coet amb els amics de la pel·lícula Lift up que es projecta al planetari, “ja podem viatjar per l’univers”. En Dani i l’Hugo ens guien pels diferents telescopis del centre i ens expliquen què ens mostren del Sol. “Veig les flamarades!”, diu en Roc, que des de ben petit sempre li han fascinat els astres. “I no ens cremen perquè la Terra té una capa magnètica que ens protegeix”, explica el guia.
 
“De quin color és el Sol?”, pregunta el guia. “Groc”, contesta en Roc, però el telescopi el mostra blanc i escolta atent l’explicació de l’Hugo: “No té color, però els pot reproduir tots. Quan la llum del Sol travessa l’atmosfera de la Terra es dispersa. Si viatja amb onades curtes, les que travessa quan és molt amunt, veiem el blau. Si viatja amb onades llargues, les que travessa quan el està més baix, veiem el taronja i el vermell”.

Les vistes de la Baronia de Sant Oïsme

Sant Oïsme Les vistes des de la torre de la Baronia de Sant Oïsme són impressionantsCristina Torra Pla
Després de dinar a Àger, tornem a Sant Llorenç per la C-12 i no podem evitar parar a la Baronia de Sant Oïsme. Aquest conjunt monumental de Camarasa sorprèn per la seva situació. L’antiga torre del castell es troba al cim d'una roca enfront de la confluència de la vall de la Noguera Pallaresa amb la vall d'Àger, sobre l'embassament de Camarasa. Quines vistes! 

Vull ser prehistòric...

Parc Prehistòria Sant Llorenç En Roc intenta fer foc com ho feien els prehistòrics a Sant Llorenç de MontgaiCristina Torra Pla
Seguim el camí de tornada a Sant Llorenç, on ens espera la Susana, la guia del Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai. Aquí, hi ha muntades unes tendes prehistòriques que fascinen en Roc. La Susana li explica que “a la prehistòria no hi havia botigues i que tot ho aconseguien de la natura”. Així, fem una eina amb sílex per preparar-nos per a la caça, aprenem a fer foc, ens fem un amulet i, finalment, provem de caçar una guineu amb arc i fletxes. En Roc insisteix que vol dormir a les tendes perquè vol “ser prehistòric per sempre”. La Tanit també s’apunta a la festa: ella s’enduria totes les pedres del recinte. “És que als prehistòrics els agradaven molt les pedres, mama”, raona en Roc. 

...o campaner o rei!

Campanes Os El Museu de les Campanes d'Os de Balaguer es troba al castell del municipiCristina Torra Pla
Fins que diumenge, a Os de Balaguer, coincidim amb la Trobada de Campaners i descobrim el Museu de les Campanes de Catalunya que guarda el castell del poble. “Aquesta sona més greu” i “aquesta petita és molt aguda”, va provant en Roc, mentre la Tanit prefereix seguir als braços del papa més protegida del soroll. “Potser m’agradaria més ser campaner”, deixa anar en Roc després d’una estona repicant campanes. Però quan comença a investigar les estances del castell, queda meravellat amb “l’habitació blava més elegant”, on diu que hi posaria el llit, i etziba: “també fa dies que penso que m’agradaria ser rei i tenir una habitació així”. Segueix parlant mentre arribem a dalt de la torre des d’on tenim unes vistes brutals d’Os i els seus camps primaverals. 

Un dinar monàstic

Monestir avellanes La Tanit al claustre del monestir de les AvellanesCristina Torra Pla
Al monestir de les Avellanes, on dinem, en Roc ha agafat una pedra i un pal i prova de fer foc com va aprendre ahir, mentre es pregunta si els prehistòrics tenien campanes i com podien observar el Sol sense telescopis. Aprofitem el claustre d’aquest monestir, amb orígens al segle XII, per descansar una mica abans de fer l’última parada del cap de setmana. 

Art rural a Penelles

Penelles Penelles té més de 150 murals d'art ruralCarles Huelva
Arribem a Penelles, un d’aquells indrets que teníem a la llista de llocs pendents de visitar. Conegut com el poble dels murals d’art rural, el que va començar fa gairebé 10 anys com una prova per embellir algunes de les parets més decadents del nucli, s’ha convertit en un gran esdeveniment anual. El Gargar Festival porta els millors artistes per seguir decorant les parets cada primer cap de setmana de maig. Actualment, ja hi ha més de 150 murals. 
 
Tenim la sort de poder-los visitar amb l’Olga Cortadelles, una de les artistes de Penelles que va iniciar aquest moviment. A la Tanit li encanten les tres bessones de Roser Capdevila i en Roc reconeix els dibuixos de Valentí Gubianas pel conte Compta amb mi. Els ratolins de l’artista francès Twopy fascinen els dos germans. “Aquest baixa les escales amb monopatí” i “allà n’hi ha dos que volen anar a la piscina”, diu en Roc emocionat. N’hi ha fins a 25, amagats per tot el poble. Nosaltres només n’hem vist cinc, així que ja tenim excusa per tornar-hi! 

Guia pràctica

Os de Balaguer Entrada al castell d'Os de BalaguerCristina Torra Pla
COM ARRIBAR-HI
Amb autobús: Des de Barcelona, l’empresa Alsa ( alsa.es), ofereix sis trajectes diaris, n’hi ha amb parades o bé directes, fins a Balaguer. Allà cal agafar un altre autobús fins a Sant Llorenç de Montgai. | Amb cotxe: Des de Barcelona, cal agafar l'A-2. Un cop a Balaguer, s'enllaça amb la C-13 fins a Sant Llorenç. Des de Lleida, la C-12 ens deixa a Balaguer i allà s'ha d'enllaçar amb la LV-9047 fins a Sant Llorenç de Montgai.
 
INFORMACIÓ GENERAL
 
Turisme la Noguera
 
Ara Lleida
 
Camarasa
 
Àger
Os de Balaguer
www.osbalaguer.cat
 
Penelles
ON DORMIR?

Càmping la Noguera
Situat als peus del Montsec, té un entorn natural immillorable. Amb tots els serveis imprescindibles per passar-hi uns dies amb família. Els bungalous suite tenen totes les comoditats. 
Partida la Solana, s/n. Sant Llorenç de Montgai
973 42 03 34
Preu: des de 115 euros/allotjament
 
ON MENJAR?

Càmping Vall d'Àger Resort
Restaurant modest amb propostes per a un àpat senzill: amanides, pasta i carn a la brasa. 
C. Afores, s/n. Àger
973 45 52 00
Preu: 50 euros/família
 
Can Pere
Restaurant de cuina catalana i de proximitat. Plats complets i exquisits. 
Av. Jaume I, s/n. Camarasa
973 42 02 79
Preu: 70 euros/família
 
Restaurant El Claustre
Monestir de les Avellanes
Ctra. C-12, km. 181. Os de Balaguer 
973 43 80 06
Preu: 30 euros a la carta/adult i 15 euros/menú infantil
 
ACTIVITATS
 
Parc Astronòmic del Montsec
Nosaltres fem l’activitat diürna familiar sobre el Sol, que dura una hora i mitja i inclou la projecció d’una pel·lícula i una visita guiada per tots els telescopis del centre.  
Preu: 10 euros / menors de 5 anys: gratuït
 
Parc Arqueològic Didàctic de Sant Llorenç de Montgai
Fem l’activitat Prehistòria’t al recinte del Parc Arqueològic, on hi ha rèpliques de campaments i poblats prehistòrics per descobrir la vida paleolítica i neolítica.
També ofereixen altres activitats com ‘Arqueòleg per un dia’, o visites autoguiades a la Roca dels Bous, un jaciment en curs d’excavació a través d’una tauleta tàctil que mostra informació detallada sobre la forma de vida dels neandertals i el paisatge que l’envolta. 
Preu: 8 € adults i 6,5 € menors de 12 anys. 
 
Museu de les Campanes de Catalunya
Ubicat al castell d’Os de Balaguer, inclou una col·lecció d’un centenar de campanes. Us recomanem també fer la visita al castell i pujar fins a la torre des d'on hi ha unes vistes envejables del poble i els seus entorns. 
Preus  4,50 €/adults i 2,25€/menors de 12 anys
 
Ruta d’art rural de Penelles
Ruta autoguiada pels més de 150 murals que hi ha al poble. A l’Oficina de Turisme podeu aconseguir una mapa per seguir un recorregut. Si la vostra visita coincideix el primer cap de setmana de maig, podreu gaudir del Gargar Festival, amb artistes arreu del poble pintant les parets. 
 
ALTRES ACTIVITATS
La Noguera i, concretament, la zona del Montsec on hem estat nosaltres té una gran oferta turística. A continuació us deixem una llista amb algunes de les altres activitats que també podeu considerar si visiteu aquest territori en família.
 
CAMARASA
La cova del Tabac
A més del pantà i del Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai i la Baronia de Sant Oïsme, Camarasa té més restes prehistòriques a la cova del Tabac, que amb un panell de 12 motius d'art rupestre esquemàtic. 
 
El Merengue
El poble també sorprèn pel Merengue, un conjunt de trinxeres reconstruïdes que poden ser visitades de forma lliure i que recorden una sèrie de combats entre els exèrcits republicà i nacional. 
 
Per a famílies amb nens més grans, Camarasa Activa proposta rutes amb caiac pels pantans, però, també, activitats guiades pels indrets imprescindibles de la zona.
 
Una altra proposta per a famílies amb canalla més gran i amant dels ciclisme, aquesta empresa lloga bicicletes i ofereix rutes familiars pels entorns de Camarasa. 
 
BALAGUER 
www.balaguer.cat
La capital de comarca té una oferta turística excel·lent per a famílies. Aquí us en deixem una selecció:  
 
Us imagineu buscant or al riu Segre? Aquesta és una de les activitats que ofereix aquest museu, a més de fer un recorregut per la història de l’explotació de l’or al riu Segre i convidar els visitants a viure l'experiència dels autèntics buscadors d’or.
 
Ruta dels Tresors Perduts
Aquest joc de pistes passa pels monuments més emblemàtics de la ciutat, des de la plaça del Mercadal, fins al Castell Formós, entre d’altres.

Ruta de les Fades de Mormur
Passejant pel centre històric de Balaguer, trobareu vuit petites escultures de bronze que representen les fades de Mormur. Aquesta ruta us porta a descobrir la seva història. 
 
OS DE BALAGUER
Aquest petit poble és tot un descobriment, tant pel seu nucli, com per la seva oferta turística.
 
Os de Balaguer forma part del projecte ‘Fars de Ponent’, que convida a visitar nou campanars de les Terres de Lleida. 
 
Una altra cavitat amb pintures rupestres que podeu descobrir a la comarca. 
 
Escultor autodidacte d’obres no figuratives, retrats i obres de temàtica religiosa. Se’l considera un dels creadors pioners més singulars i significatius de l’escultura d’avantguarda i surrealista a Catalunya i Espanya. Aquí podreu descobrir la seva biografia i part de la seva obra.

PREU TOTAL DEL CAP DE SETMANA
Per a 4 persones: 
530€ (415€ si només feu la nit de dissabte o feu els sopars al bungalou).
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació