Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI AQUEST ESTIU I GAUDEIX D'UN DESCOMPTE ESPECIAL

5 plans originals per celebrar Sant Joan

Del mar a la muntanya, propostes singulars per gaudir de la nit més especial de l’any

La festa de Sant Joan inaugura l’estiu. Des de temps remots la humanitat ho celebra amb tota mena de rituals màgics i fogueres guaridores. Una festa que en l’actualitat continua animant carrers, places, poblets de muntanya, platges i passeigs marítims arreu. Tant si voleu passar aquests dies lluny de les multituds com si preferiu gaudir de festes tradicionals i revetlles populars, en aquest article trobareu cinc propostes originals per celebrar la revetlla de Sant Joan a diferents indrets dels Països Catalans. Amb quina us quedeu?

Banyeu-vos de nit en una platja molt llarga

Platja del Torn Impressionant platja natural del Torn a l'Hospitalet de l'InfantDani Codina
Com que el dia és llarg i la nit curta, se suposa que les temperatures de l’aigua del mar comencen a ser elevades. Si la nit acompanya, el bany es converteix en un dels ritus de Sant Joan més habituals. Eviteu les platges urbanes i busqueu una platja llarga i verge on trobar un espai sense gent. Entre les més extenses de Catalunya es troben la platja de Pals, la platja de Sant Pere Pescador, la platja de la Marquesa o del Serrallo —al delta de l’Ebre— i la platja del Torn —a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Existeix la superstició que molts mals es curaran o remetran amb un bany a mitjanit.

Nit de falles als Pirineus

Baixada de falles Espectacular baixada de falles de Taüll, a la Vall de BoíÒscar Rodbag
Mitjanit en un poblet amagat dels Pirineus. Els carrers i les places són a les fosques, mentre que a dalt de la muntanya s’observa una serp lluminosa formada per homes i dones que carreguen troncs encesos a l’espatlla baixant fent ziga-zagues camps a través. Com cada any, amb l’arribada del bon temps, molts pobles dels Pirineus celebren el solstici d’estiu corrent (o baixant) les falles, troncs o branques que preparen els joves del poble. En un indret elevat, planten ‘el far’, format per un grup de troncs que serveix per encendre totes les falles i des d’on comencen a baixar muntanya avall. Un cop al poble, els fallaires encenen una foguera i són rebuts amb danses, música i begudes. La nit del 23 de juny se’n fan a Isil (al Pallars Jussà), a Boí, Casós, Pont de Suert i Vilaller (a l’Alta Ribagorça) i a Andorra la Vella.

Marxeu a la muntanya

Refugi Montgarri Refugi guardat de Montgarri, a la Vall d'AranGetty Images
Fer excursions, anar al poble a comprar la típica coca de Sant Joan i gaudir d’una revetlla envoltats de natura amb família o amics. Fugiu de la multitud de la ciutat i allotgeu-vos en masies aïllades, cases de poble, bungalous… amb piscina, amb barbacoa o al bell mig d’un prat de muntanya o al bosc. Feu recerca als diferents buscadors de cases rurals de Catalunya. Algunes de les comarques on n’hi ha més són el Solsonès, la Garrotxa o el Berguedà.

Si preferiu més aventura, us proposem fer vivac a la muntanya o allotjar-vos en un refugi de muntanya. N’hi ha de guardats i de no guardats i alguns formen part de rutes que els enllacen tot fent una travessa, com els Cavalls del Vent, al Cadí; els Carros de Foc, al Parc d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; la Porta del Cel, al Parc Natural de l’Alt Pirineu; Eth Setau Sagèth (el Setè Segell), a la Vall d’Aran; els Estels del Sud, al Parc Natural dels Ports, o El Brogit de la Vall, a les muntanyes de Prades. Podeu cercar refugis a la web de la FEEC.

Visiteu llocs encantats

Monestir de Sant Salvador El monestir de Sant Salvador de BredaSergi Boixader
La nit de Sant Joan és protagonista de nombroses supersticions. Diuen que és la nit de les bruixes, dels encanteris, de llegendes i rituals. Podeu fer-los a casa o animar-vos a recórrer el territori a la recerca de llocs mítics on passen les coses més estranyes durant la nit de Sant Joan. Segur que a prop de casa vostra en teniu alguna. Diuen que al gorg dels Pèlags, a Caldes de Montbui, poc abans de la mitjanit, totes les fades de la comarca celebren el seu aplec anual i renten la seva roba. A les Valls d’Aguilar, a l’Alt Urgell, sembla que aquesta nit surten a passejar els minairons, uns éssers diminuts que viuen a les tarteres. I a Breda, quan a l’església del monestir sona la primera campanada de les dotze, s’obre una porta del castell que comunica amb una cambra plena de blat. Diuen que si algú hi entra, amb una calavera en una mà i un ciri en l’altra, omple un sac de blat i marxa sense mirar el sac abans que soni la dotzena campanada i es torni a tancar la porta, el gra s’haurà convertit en or. Si la curiositat l’ha fet tafaner, només tindrà sorra. I si per mala sort no ha pogut sortir, haurà d’esperar l’any següent quan torni a tocar la primera batallada de la nit de Sant Joan al campanar de Breda.

Celebreu les festes de Sant Joan a Ciutadella de Menorca

Festes de Sant Joan Festes de Sant Joan a la plaça des Born de CiutadellaJoan Mercadal Arguimbau
Si voleu anar més lluny, a Menorca, el dia de Sant Joan, després d’una sonada nit de revetlla, tornen els jocs, els caragols i les corregudes a Es pla de Sant Joan, a la plaça des Born o a ses Voltes de Ciutadella. Però per poder veure bé els cavalls en acció, cal estar molt atents als avisos del flabioler, no perdre de vista els cavallers que en prenen part i respectar el passadís per al pas, al galop, dels cavalls. La festa és impressionant, però també perillosa, si no es va amb compte. L’epicentre de les festes té lloc els dies 23 i 24 de juny, encara que és des del diumenge anterior a aquesta data, Dia des Be, que comencen les celebracions. El 24 de juny es tanquen les festes amb un castell de focs artificials.

Les festes de Sant Joan són l’excusa i l’escenari perfecte perquè gaudiu d’una escapada a Ciutadella, l’antica capital menorquina. Descobrireu un centre històric encantador, grans palaus, l’església de Santa Maria, Sa Contramurada o la plaça des Born, on podreu participar de la majoria de festejos. Aquí podeu trobar més informació.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació