Anuncia't al Descobrir
Portada Descobrir 105
Número 105 - Gener 2007

Alta Ribagorça, molt més que romànic

En aquest número

Dossier central

País de ribes tallades

Les valls ribagorçanes, encaixades per les cingleres més altes dels Pirineus, amaguen històries nodrides pel pòsit de rius, ponts de pedra i campanars romànics. Pep Coll (text), Juan Manuel Borrero (fotografia)

Dossier central

Terra de ponts

Traçats per unir banda i banda de la Noguera Ribagorçana, els ponts són la millor guia per al viatger que, resseguint el corrent de les aigües, descobrirà racons pirinencs plens d'història. Núria Castells (text), Juan Manuel Borrero (fotografia)

Dossier central

Una vall de cultes

Segons la tradició, els poders miraculosos de la Mare de Déu de Caldes van fer brollar aigües calentes a prop de Boí. El seu santuari atreu des d'antic devots de la fe i del termalisme. Helena Mir (text), Juan Manuel Borrero (fotografia)

Dossier central

Franco i Aigüestortes

La creació del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici Núria Borniquel (text), Juan Manuel Borrero (fotografia)

Dossier central

L'art retrobat

El Noucentisme va definir els trets identitaris de Catalunya. Al capdavant d'aquest moviment nacional, l'arquitecte Domènech i Montaner va rescatar de l'oblit l'art romànic del Pirineu. Xavier Sust (text), Juan Manuel Borrero (fotografia)

Dossier central

Talaia dels Pirineus

L'Alta Ribagorça reuneix un bon grapat de pics que a començaments del segle XX es van convertir en la meca del moviment excursionista català. I no per casualitat: parlem dels cims més alts del país. César Barba (text), Juan Manuel Borrero (fotografia)

Reportatges

Monstres de la festa

Una aproximació al bestiari popular català Potser una bèstia amb llargues dents, escates de serp, urpes i alres de rat penat. Però també pot ser una àliga, amb posat majestuós, tranquil·la i serena. O, per què no, la representació d'un animal fins fa poc tan habitual com podria ser una mula. I encara podríem parlar de bous, lleons o fins i tot conills... Són els reis de la festa. Les bèsties que l'imaginari popular ha fet possible. Irune Gilbert (text)

Reportatges

Paisatges de pedra

L'arquitectura de la necessitat a l'Empordà Eren picapedrers i pagesos. Avui són metges, artistes i tècnics. El món ha canviat , i amb ell els hábits de vida. Tanmateix, comparteixen un paisatge, la Garriga d'Empordà, i una intenció, la cura del territori. I en especial, de la pedra seca, aquesta forma tan mediterrània de civilitzar la natura. Cristina Masanés (text), Maria Velasco (fotografia)

Reportatges

Sant Cugat, una ciutat amb ànima de poble

Sí, Sant Cugat del Vallès és una ciutat moderna, però guarda encara aquell esperit d'abans que la fa autèntica. Amb un important patrimoni cultural a l'esquena i situada a recer de la serra de Collserola, mereix una pausada visita. Sònia Casas (text), Oriol Clavera (fotografia)

Rutes

Amb bici

Pedalant per l'Alta Garrotxa

La subcomarca de l'Alta Garrotxa és un racó d'orografia convulsa, amb boscos frondosos i cingleres de vertigen. Fer-hi bicicleta és tot un repte, a banda que es pot convertir, també, en una passejada per la història. Joan Portell (text), Mireia Bordonada (fotografia)

Altres

Els Tres Tombs

Tot comença amb un bon esmorzar. Si no, no hi ha festa. Llonganisa, cansalda, arengades... ajuden a empènyer un dia que ha necessitat de la preparació de tot un any. Ens acostem als Tres Tombs, una de les festes més populars del nostre calendari. Trinitat Gilbert (text)

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació