Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 66
Número 66 - Juny 2003

Cadí i Pedraforca, capricis geològics

En aquest número

Dossier central

Un bategar propi

El Cadí és Parc Natural des de 1983; el 1932, però, la Generalitat republicana va intentar protegir la serra per llei. De llavors ençà és un espai per a alpinistes, excursionistes i turistes. (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Guaites de la serra

Carrers empedrats, castells medievals, places porxades i cases senyorials formen l'escenari vital dels habitants de la Serra de Cadí. Llegendes i costums antics lliguen un patrimoni excepcional. Rosa R. Beltran (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Tallers amb memòria

Al Cadí podrem conèixer antigues formes de producció que encara continuen vives. Una fàbrica de mitjons, formatgers i una farinera de principis del segle XX en són alguns exemples. Cecília Lorenzo (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Cançoner recuperat

La música dels acordions va estar a punt de restar en silenci per sempre més. Per sort no ho va fer i a més hores d'ara es pot sentir per les viles i fins i tot en un festival. Francesc Ribera 'Titot' (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Trementinaries

Eren veïnes de la vall de Lavansa que van treure profit dels seus coneixements dels remeis naturals. Trobaven guariment a cada mal i per a cada malant. Els elaboraven i els venien pels pobles de la zona. Emma Aixalà (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

La força d'un símbol

El Pedraforca és una muntanya senyera del Pirineu. És un referent casolà, que indica que ens trobem en l'orografia més rebregada, feréstega i alpina del país. Joan Tort (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Ruta dels segadors

Una via antiga, transitada per traginers, bandolers, pelegrins, músics i, sobretot, segadors, que es llogaven com a temporers de la sega de cereals a la Cerdanya. Joan Raventós (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Pedres velles

Si es passeja pels carrers de la Seu d'Urgell de seguida es respira un alè de religiositat, que emana d'edificis com el palau episcopal, les esglésies i el seminari. Albert Villaró (text), Josep Cano (fotografia)

Muntanya essencial

El Cadí és una barrera natural inequívoca i perfectament construïda; i, curiosament, podem dir el mateix del conjunt dels Pirineus si ens el mirem a escala continental. Joan Tort (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Pedraforca

Per la collada del Verdet Jordi Draper (text)

Reportatges

Imatges del silenci

L'any 1943 Cousteau revoluciona el món de la immersió amb l'aqualung', un equip autònom de respiració acoblat a un escafandre. L'aparell obre la porta d'un món nou, on els sentits es capgiren, el temps s'entolla i els seus habitants són sempre indòmits. Lluís Caelles (text), Jordi Chias (fotografia)

Reportatges

Sant Pol de Mar, a tota hora

Pescadors i pagesos han habitat des de temps antics una població del Maresme que es desplega davant del mar en forma d'anfiteatre. El seu paisatge està marcat per una ermita blanca, punt de referència de navegants. Trinitat Gilbert (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Reportatges

Arquitectura sense fronteres

Renaixement a la Terra Alta i el Matarranya A banda i banda del riu Algars, ben arrecerat pel massís dels Ports i allunyat dels grans eixos viaris, es desplega un territori amb gran riquesa patrimonial, que les circumstàncies històriques han esquarterat imposant unes fronteres administratives d'escaiença més aviat dubtosa. Josep Vicent Frechina (text), Alfons Rodríguez (fotografia)

Guia pràctica

Un mercat per a cada dia

Aquella mà invisible, segons Adam Smith, regeix amb tanta traça els mercats, és evident que existeix de veres en alguns casos. Per exemple, en els nostres mercats setmanals. Descentralitzats municipalment, continuen fent servei alhora que cohesionen la vida col·lectiva catalana des de temps memorials (perquè de l'edat mitjana en tenim memòria escrita). Xavier Sust (text)

Rutes

Amb bici

Voltants de Palafrugell

Amb bici pel Baix Empordà Sergi Lara (text i fotografia)

Altres

Roca dels Arcs

Escalada a la Noguera Jordi Sacasas (text i fotografia)

A peu

Serra dels Bufadors

A peu pel nord d'Osona Joan Raventós (text i fotografia)

A peu

Roc de Catllaràs

Herba del vent Josep Nuet i Badia (text i fotografia)

Altres

La Punta de la Móra

Un espai natural intacte a tocar de Tarragona José Luis Gallego (text i fotografia)

Altres

Les Balmes del Teixidor

Masies troglodítiques al Vidranès Euduald Carbonell (text i fotografia)

Altres

La vil·la romana de Centcelles

Un monument clau de l'art paleocristià Joan Raventós (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació