Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 104
Número 104 - Desembre 2006

Cerdanya, mil raons per tornar-hi

En aquest número

Dossier central

Paisatges de futur

Si bé les segones residències han modificat la fesomia de la Cerdanya, som a temps de garantir la continuïtat de les seves activitats tradicionals i conservar-ne el paisatge com un patrimoni per a les noves generacions. Antoni Segura (text)

Dossier central

El bressol del Segre

El naixement i tota la infantesa del Segre passa a la Cerdanya. Custodiat per línies de vegetació riberenca, el riu esbossa i drena una de les valls més amples i assolellades de tota Europa. Joan Raventós (text)

Dossier central

Cuina del fred

Quan algú s'imagina assegut en un restaurant de la Cerdanya, ràpidament pensa en el trinxat. Però hi ha altres plats i, sobretot, productes pels quals la gastronomia cerdana mereixeria ser reconeguda. Xavier Sust (text), Enrique Marco (fotografia)

Dossier central

Cent anys d'esquí

Els homes anaven vestits com exploradors de l'Àrtic i les dones esquiaven amb faldilles. Eren els pioners que, cap al 1908, van decidir-se a buscar un espai d'oci hivernal a la Molina. Josep Sucarrats (text)

Dossier central

Amb tot els sentits

Els pobles de la capçalera del riu Duran (Cortàs, Éller i Meranges) són escenari de sensacions avui pràcticament perdudes a la majoria dels pobles de la Cerdanya i del Pirineu. Carles Pont (text)

Dossier central

Amb ulls de geògraf

La Cerdanya va protagonitzar fa vuitanta anys la primera monografia comarcal escrita per l'erudit Pau Vila. El llibre és avui per avui encara un retrat captivador de la comarca.

Dossier central

Pedres amb història

Visitar el barri antic de Bellver és retornar als temps de les viles emmurallades, dels bandolers, les bruixes i la Inquisició. Pels seus encontorns, natura i romànic pinten paisatges de llegenda. Carles Pont (text)

Reportatges

Oficis de sempre: retorn al passat del Pallars Sobirà

Als Pirineus, fins fa poc, les cases eren autosuficients. Cada família tenia un hort, quatre gallines i conills, i es feien el pa, el sabó, la mel, el lleixiu, la calç, el guix, la llana o els remeis casolans. Tanmateix, per algunes coses necessitaven persones amb ofici i, per això, a cap vall podia faltar-hi el paleta, el fuster, el ferrer, el llauner, el sabater, i el sastre o la modista. Núria Garcia Quera (text), Xavier Capdevila (fotografia)

Dossier central

El Marroc d'Alí-Bei

Un aventurer català en la pell d'un musulmà Viatjar al Marroc és, encara avui, una experiència impagable. Com no devia ser-ho a començaments del segle XIXI? Domènec Badia, rebatejat amb el nom d'Alí Bei, ens en va deixar un meravellós testimoni en forma de dibuixos i crònica escrita, gràcies al qual Europa va descobrir aquest país.

Reportatges

El Vendrell, un poble fet de grans biografies

El Vendrell té mar i vinya, una rica gastronomia i festes d'aquelles que es fan mirar. Això, que no és poc, ho podríem trobar en molts altres pobles. Ara bé, si hi ha una cosa que fa particular la capital del Baix Penedès és el bé de déu de personatges il·lustres que hi tenen relació: Pau Casals, Apel·les Fenosa, Àngel Guimerà, Andreu Nin... Xavier Sust (text), Rafa Pérez (fotografia)

Rutes

Altres

Les calderes d'en Pere Boter

La ficció de vegades també supera la realitat. La frase serveix per explicar la història del pagès i boter Pere Porter, un home que va viatjar fins a l'infern i en va tornar. Era de Tordera i la porta que el va dur a l'avern era la de l'estany de Sils. Trinitat Gilbert (text), Mireia Bordonada (fotografia)

A peu

La regió d'Agulles de Montserrat: caminar per un imponent escenari petri

El massís de Montserrat és únic al món, un cúmul de roques sorgides del fons de l'oceà que l'erosió de la pluja i el vent ha modelat capritxosament formant mil formes i figures. És a la zona de les Agulles on aquesta particularitat es fa més evident. César Barba (text i fotografia)

Altres

Desenes d'esglésies en un sol espai: visitem les sales del Museu Episcopal de Vic

El Museu Episcopal de Vic és com la 'catedral de catedrals' de Catalunya. Conserva peces artístiques dels temples religiosos de la comarca d'Osona i també de tot el país.

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació