5 escapades de diumenge al Montseny

Propostes per viure cinc caps de setmana apassionants en aquesta Reserva de la Biosfera

Text:
Lídia Hervàs
25 de febrer de 2009
Guardar a favorits

Cada vegada anem més lluny a la recerca d’exotisme i aventura. Però ben a prop de casa, a l’abast de tothom, el Parc Natural del Montseny reserva experiències estimulants i descobriments que us faran somiar. Us cal una excusa per anar-hi? Aquí en teniu cinc de fetes a mida.

El castanyer Gros de Can Cuc és l’arbre catalogat de més perímetre de Catalunya

El castanyer Gros de Can Cuc és l’arbre catalogat de més perímetre de Catalunya  FOTO: Sergi Boixader Catot

1

El castanyer Gros de Can Cuc

Sentir-se envoltat per més de cinc segles de vida dins el tronc d’un arbre és una experiència única, d’aquelles que només ens dóna el contacte amb la natura. Al Montseny ho podem viure al castanyer Gros d’en Cuc. Declarat arbre monumental el 1988 per les seves grans dimensions i bellesa, aquest castanyer es troba amagat a l’alzinar del sot de la Baga d’en Cuc, a la vall de Vallfornès. És l’arbre més gros de tot el Principat i l’exemplar de l’espècie Castanea sativa de major perímetre de tota la Península, amb prop de 12 m de circumferència. Té una alçària de 15 m i 17,5 de diàmetre a la capçada. La seva figura, el gran tronc i les branques infinites recorden històries de ciència-ficció. Però sens dubte, el seu atractiu més gran és l’interior buit, de 4 m2, al qual es pot accedir per dues entrades. Diuen que ha estat refugi de bosquerols i, fins i tot, habitatge d’un carboner que hi vivia durant l’hivern —de fet, encara se’n veuen les restes del sutge de la llar de foc.

Ruta a la vora de l’aigua

El camí que mena cap al castanyer comença a l’aparcament de l’embassament de Vallfornès, a 2 km al nord de Cànoves. Seguim vorejant el pantà fins a una pista senyalitzada i, deixant a l’esquerra el pantà, iniciem la pujada a la vora el torrent de la Baga d’en Cuc. Acompanyats per petits salts d’aigua, alguna font, com la de les Acàcies, i una espessa vegetació arribem al trencall del castanyer.

Veure'n més
Al cim del Tagamanent, ens hi espera l’església de Santa Maria.

Al cim del Tagamanent, ens hi espera l’església de Santa Maria.  FOTO: Francesc Muntada

2

Santa Maria de Tagamanent i Casa Museu l'Agustí

Santa Maria és una església romànica que es troba dalt del cim del Tagamanent (1.056 m d’altitud), a l’extrem més a ponent del pla de la Calma. Està documentada des del segle X. De fet, era l’antiga capella del castell de Tagamanent, que va arribar a ser residència del rei Jaume I. Al final del segle XVIII va entrar en decadència i va ser profanada durant la guerra civil, però en els darrers anys ha gaudit d’un acurat procés de restauració.

Més enllà del seu valor arquitectònic i històric, pujar a l’església de Tagamanent, des de Collformic i travessant el pla de la Calma, permet gaudir del Montseny més humanitzat, on les grans extensions de landa, una formació arbustiva, han colonitzat els terrenys explotats tradicionalment per la ramaderia i l’agricultura. Al paratge es conserven molts vestigis de l’activitat antròpica a la muntanya: elements de conreu i rec, explotacions forestals, pous de neu...

Seguint les marques del GR

El punt de partida és Collformic. A la carretera BV-5301, km 26,4, prendrem la pista senyalitzada (GR 5) en direcció sud, cap al pla de la Calma. Us proposem perllongar l’itinerari i visitar la Casa Museu l’Agustí, a la Masia el Bellver, de Tagamanent. Aquest mas ha estat convertit en museu etnològic per mostrar la vida rural al Montseny a finals del segle XVIII. La visita guiada us traslladarà a un dia qualsevol d’una família pagesa de muntanya de fa dos segles.

Veure'n més
La riera de Gualba, al Parc Natural del Montseny

La riera de Gualba, al Parc Natural del Montseny

3

El gorg negre de Gualba

“Era mitjanit d’un pleniluni total i claríssim. L’hereu d’una pròspera masia del Montseny contemplava les aigües fosques d’un gorg quan, de sobte, va aparèixer mig submergida en el líquid, la figura meravellosa d’una dona nua que, lentament i abstreta, es pentinava la cabellera, rossa com l’or... L’home, enamorat, demanà a la nimfa que fos la seva esposa...” Així comença una de les llegendes més conegudes del Montseny: la del gorg Negre de Gualba.

Diuen que el romàntic salt d’aigua del gorg és la cabellera d’aquella dona d’aigua, símbol de fecunditat i vida, però també de maledicció. Aquests éssers fantàstics que habiten els rius, estanys o gorgs del massís han poblat durant segles l’imaginari col·lectiu de tot el territori. De fet, l’entorn indòmit i misteriós del gorg Negre va afavorir que circulessin de poble en poble nombroses llegendes infernals, protagonitzades per bruixes i bruixots que hi anaven a dansar. Fins i tot deien que s’hi banyava el mateix diable. Avui és un racó màgic, de perfil ombrívol i salvatge, on es pot sentir la força de la natura i rememorar el món oníric, de llegendes i supersticions, que amaga el Montseny.

Fent camí entre cascades

Per anar-hi, cal sortir del poble de Gualba cap a Riells. Al cap de 3,7 km, arribareu al trencall de can Prat, on comença l’excursió. Pel camí també es poden contemplar el salt de Gualba i el Suro Gros de can Prat.

Veure'n més
Les Agudes és un cim singular del Montseny

Les Agudes és un cim singular del Montseny  FOTO: Sergi Boixader Catot

4

El turó de l'Home i les Agudes

Diu la veu popular que la silueta recorda la d’un home ajagut, o mort. Però tot i les formes suaus, el turó de l’Home (1.706 m) és el cim més alt del Montseny. I si el massís és símbol de l’excursionisme català, el seu sostre és lloc de pelegrinatge obligat per a tots aquells que comparteixen una forma d’entendre la vida i el país. La recompensa és un espectacle extraordinari, una vista des del cap de Creus fins a les muntanyes de Prades. De fet, alguns privilegiats diuen haver entrevist en dies clars la serra de Tramuntana de Mallorca.

Al turó també es troba un dels observatoris meteorològics més antics dels Països Catalans, exponent de la història de la nostra meteorologia científica, que va nàixer aquí al 1880 de la mà de personatges com Eduard Fontserè o Fernando García de Castro, qui va viure 36 anys al turó consagrat a l’observació de la natura en una caseta de fusta lligada amb cables d’acer a la muntanya.

Un sender ben senyalitzat

El recorregut proposat, des de la font de Passavets, és còmode, agradable i està molt ben senyalitzat. Deixem el cotxe a l’aparcament que hi ha al km 22,2 de la carretera BV-5114, a la vall de Santa Fe, i prenem el camí que s’enfila per l’obaga de la vall de Santa Fe entre faigs altíssims. Un cop a dalt, podem vorejar la serra llarga i plana que uneix el turó de l’Home amb les Agudes, una passejada de només quaranta minuts.

Veure'n més
Túnel penjant de troncs de La Selva de l'Aventura

Túnel penjant de troncs de La Selva de l'Aventura FOTO: La Selva de l'Aventura

5

Parc acrobàtic de Selva Aventura

“Vine i juga a ser Tarzan”. Aquest és el reclam de Selva Aventura, un parc acrobàtic forestal a tocar de la vila d’Espinelves que us proposa recórrer el bosc sense posar els peus a terra. Aquest parc d’oci ha arrelat amb força al parc. El repte és combinar les atraccions amb el respecte al medi i les activitats tradicionals. A Selva Aventura podeu descobrir el bosc des d’un punt de vista inèdit a través de dos circuits lúdics que permeten desplaçar-se per les capçades dels arbres. Aquests dos circuits («Andes» i «Himàlaia») i més de seixanta activitats, com escales de cordes per pujar a les plataformes, ponts de mico, lianes i tirolines (fins a 140 m de llargada), permeten fer esport i alhora gaudir de la natura.

El parc dóna l’oportunitat de compartir un dia de diversió amb tota la família. S’ofereixen activitats pensades tant per als infants com per als adults i s’hi pot accedir independentment del nivell tècnic o l’estat de forma dels participants —només cal una senzilla formació prèvia per part dels monitors a l’arribada al parc. El grau de seguretat és alt i els únics requisits són fer més d’1,10 m d’alçada i no tenir por de les altures.

A tocar de l’Eix Transversal

Per arribar a Selva Aventura, cal agafar la sortida 202 de l’Eix Transversal (C-25). A la gasolinera que hi ha a la rotonda de la sortida trobareu el cartell que us durà al parc.

Veure'n més