5 espais que us sorprendran a Torredembarra

Una destinació per descobrir la Costa Daurada en estat pur

Text:
Cecília Lorenzo
1 de març de 2022
Guardar a favorits

Un bon àpat de cuina marinera amb vistes al mar. És el millor reclam que ens ve al cap a l’hora d’animar-vos a passar un parell de dies a Torredembarra. Però un bon plat de peix, uns musclos amb romesco, un arròs de llamàntol —o qualsevol de les delícies que ens poden preparar en un dels restaurants del passeig— són només un aperitiu del que pot oferir-nos el destí que us proposem. Torredembarra (‘la Torre’, com l’anomenen els seus habitants) és tota una descoberta per als amants de la gastronomia i de la platja, però també per a tots aquells que busquen alguna cosa més que menjar bé i ajeure’s al sol sobre una platja de sorra daurada.

La Torre de la Vila

La Torre de la Vila FOTO: Turisme Torredembarra

1

El nucli antic

Una passejada pel centre històric pot ser la millor manera d’inaugurar l’estada a Torredembarra. Tant si hi arribeu en cotxe com en tren, us serà fàcil trobar el castell, un dels monuments més emblemàtics de la vila, sobretot perquè ara l’ocupa l’actual Ajuntament. Potser a simple vista no el reconeixeu com a castell, ja que no es tracta del típic castell medieval, amb merlets i torres, sinó que és un edifici civil, d’estil renaixentista, construït al segle XVI. Des de la plaça del castell, on hi ha algunes de les cases més antigues del poble, veureu l’església de Sant Pere, bastida al segle XVII, que conté un orgue barroc força impressionant. A banda de trobar-hi una botiga de vins anomenada ‘Cal Serafí’ (on podreu adquirir bons vins de les denominacions properes), davant de l’església hi ha també la Torre de la Vila, un edifici d’època medieval, concretament, dels segles XII i XIII i d’estil mudèjar. Pel carrer del Forn podreu arribar al carrer Ample, que desemboca a un dels dos portals de l’antiga muralla que es conserven. Podeu tornar enrere per agafar el carrer Major i baixar fins a la plaça de la Vila, tot passant pel carreró de Sant Antoni, un dels racons més pintorescs del barri. En aquest punt us animem a passar per Ca la Feliça i comprar-hi una coca de recapte. En fan de ceba, d’espinacs, d’escalivada, de mongetes, d’anxova, de llonganissa, d’arengades... Més avall trobareu la plaça de la Font, un lloc ideal per prendre un refresc a la terrassa d’El Sabó.

Veure'n més
Vestigis romans a la Vila del Moro

Vestigis romans a la Vila del Moro FOTO: Turisme Torredembarra

2

La Vila del Moro

El segon punt d’interès que us recomanem és la Vila del Moro, un espai arqueològic que testimonia la presència dels romans a Torredembarra. Podreu veure les restes des de la distància, ja que actualment encara hi estan fent excavacions. A prop de la Vila del Moro hi ha l’ermita i Cal Xeco, un edifici declarat Bé Cultural d’Interès Local construït sobre l’antic castell de Clarà. L’ermita i la casa formen un espai que recorda un petit nucli rural, amb reminiscències medievals.

Dunes i canyissars als Muntanyans

Dunes i canyissars als Muntanyans FOTO: Turisme Torredembarra

3

L’Espai Natural dels Muntanyans

A l’extrem nord del passeig marítim hi ha l’Espai Natural dels Muntanyans, un dels pocs indrets de la Costa Daurada on encara es conserven les dunes i llacunes, amb tota la vegetació i la fauna que s’associa amb aquests hàbitats. Us recomanem passar abans per Cal Bofill, un edifici modernista situat al passeig on hi ha el Centre d’Activitats Mediambientals i on trobareu molta informació sobre Els Muntanyans. Agafeu els fulletons d’itineraris per poder seguir-los sobre el terreny tot mirant el mapa. Des de l’aparcament podreu accedir a tots els punts interessants a través d’unes passarel·les de fusta i de camins de terra. Pas a pas creuareu l’estany del Sol i de Clarà i, després de caminar uns quants metres per la sorra de la platja, podreu accedir a l’estany del Saler, que és el més gran de l’espai. Entre canyissars i vegetació típica que creix en les dunes, podreu veure gavines, ànecs, polles d’aigua, fotges o llangardaixos. 

Façana marítima de Torredembarra

Façana marítima de Torredembarra FOTO: Turisme Torredembarra

4

Baix a Mar

Després de passejar per la zona dels Muntanyans, us proposem una caminada pel barri marítim de la vila, que aquí anomenen ‘Baix a Mar’. Des de Cal Bofill i seguint el passeig, es passa per tot el barri de pescadors, on al segle XVIII es van establir les primeres famílies de pescadors. Avui, en aquesta zona es concentra l’activitat turística del municipi, així que hi trobareu tota mena de restaurants i bars on us podreu refrescar. Quan s’acaba el passeig Marítim veureu l’entrada al port esportiu, on podreu descobrir la llarga tradició marinera de la vila.

Capvespre al far de Torredembarra

Capvespre al far de Torredembarra FOTO: Getty Images

5

El far de Torredembarra

Just per sobre del port esportiu trobareu un camí que us portarà entre els penya-segats i bufadors del Roquer fins al far de Torredembarra. Es tracta de l’últim far construït a l’Estat espanyol i el més alt. Des de l’Oficina de Turisme hi organitzen visites guiades. Si seguiu en direcció nord vorejant la costa, arribareu de seguida a la cala del Canyadell, la més tranquil·la de les platges de la vila.