5 nuclis amb encant a l'Anoia

Places porticades, carrerons de pedra i castells centenaris s’amaguen als pobles més encisadors d’aquesta comarca

Text:
Cristina Torra
3 de febrer de 2021
Guardar a favorits

És al bell mig de Catalunya, però ens atreviríem a dir que és una de les comarques més desconegudes. Famosa pels seus castells, a l’Anoia hi ha moltes coses més a part de les fortaleses des d’on es poden admirar els paisatges d’horta i oliveres que hi predominen; també és terra de pobles encantadors. Ens acompanyeu a descobrir cinc nuclis amb encant a l’Anoia?

Església parroquial de Santa Maria de la Llacuna

Església parroquial de Santa Maria de la Llacuna  FOTO: Wikimedia Commons

1

La Llacuna

És dels pobles més rics en patrimoni de la zona. Coronat pel castell de Vilademàger, el nucli emmurallat de la Llacuna us enamorarà a primera vista. Hi descobrireu una muralla que gairebé es manté intacta amb els seus portals i les torres que defensaven el poble. Però el que més us sorprendrà és la seva plaça porxada, que, presidida per l’església de Santa Maria, s’ha mantingut pràcticament igual que a l’edat medieval.

La plaça porticada de Copons és un dels atractius del poble

La plaça porticada de Copons és un dels atractius del poble  FOTO: Wikimedia Commons

2

Copons

Un dels seus punts més rellevants és també la plaça Major. Composta d’arcs de pedra de diferents èpoques, està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Als carrers del casc antic, hi trobareu grans casals d’aire noble, testimoni de l’època d’esplendor que va viure el poble al segle XVIII quan els traginers comerciaven amb el sector tèxtil de la zona. Si us agrada caminar, no us perdeu la ruta dels molins d’aigua ni l’excursió fins al gorg de Nafre.

Carrer Major de Pujalt

Carrer Major de Pujalt  FOTO: Oriol Clavera

3

Pujalt

Format per cinc petits nuclis, és una visita imprescindible per als enamorats dels portals de muralla i els passos coberts. No us perdeu l’Astor, si voleu conèixer els orígens de la vila i passejar per carrers que encara conserven el traçat medieval. Guardeu temps per visitar les restes del campament de l’Exèrcit Popular de la República, una autèntica meravella de recuperació de la memòria històrica que us portarà per antigues cabanes, refugis i camps d’aviació de la Guerra Civil.

Vista general de Calaf, amb el castell al fons a l'esquerra i el campanar de l'església de Sant Jaume a la dreta

Vista general de Calaf, amb el castell al fons a l'esquerra i el campanar de l'església de Sant Jaume a la dreta  FOTO: Maria Rosa Vila

4

Calaf

Conegut pel gran mercat que s’hi fa des del segle XII, Calaf és un altre dels pobles de l’Anoia que conserva una gran plaça porticada i que, fins fa relativament poc, era el centre neuràlgic de la vila amb comerços sota de les arcades. Actualment, la vida comercial s’ha traslladat a la part nova del poble, però el projecte ‘Botigues de Calaf’ ha retornat a la plaça l’essència que va tenir. S’han recuperat i museïtzat vuit establiments que es poden visitar, i us assegurem que entrar-hi és fer un viatge al passat.

El castell de Sant Martí de Tous corona el poble

El castell de Sant Martí de Tous corona el poble  FOTO: Wikimedia Commons

5

Sant Matrtí de Tous

És un dels pobles més antics de la comarca. Una vila mil·lenària que destaca pel seu nucli antic de carrers estrets i pujades impossibles que us portaran fins al castell amb orígens al segle X; i, també, fins a l’església de Sant Martí, que, tot i ser del segle XIX, guarda un tresor renaixentista, el retaule del Roser, un dels pocs exemples de Catalunya. Amb tanta història, us podeu imaginar que Sant Martí de Tous ha sigut testimoni d’un munt d’històries que, des de 2010, s’expliquen al Festival de Llegendes de Catalunya que té lloc al juliol.