6 secrets de les esglésies de Boí

El conjunt romànic celebra 20 anys de la declaració de Patrimoni Mundial

Text:
Cristina Torra
30 de novembre de 2020
Guardar a favorits

En dues dècades, aquest incomparable conjunt de temples medievals, ha atret més de 2,6 milions de visitants i ha servit per donar un fort impuls a la vall i al conjunt de la comarca en general. Aprofitant aquesta efemèride, descobrim els tresors més ben guardats d’aquest conjunt patrimonial.

Les pintures exteriors de Sant Joan són unes de les més ben conservades

Les pintures exteriors de Sant Joan són unes de les més ben conservades FOTO: Centre del Romànic de la Vall de Boí

1

Pintures murals exteriors

Tots coneixem les pintures murals que decoren els absis i els interiors de les esglésies, però us heu fixat mai en les pintures murals exteriors que amaga l’església de Sant Joan de Boí? A la porta lateral hi podeu veure diferents sanefes i motius figuratius. Tot i que són una còpia —els originals es guarden al MNAC—, són una meravella. També queden restes d’aquest tipus de pintures a Santa Maria i Sant Climent de Taüll. En aquest cas ens hem de fixar en petits fragments blancs i vermells que es conserven als exteriors dels absis. Una petitíssima mostra que ens permet imaginar-nos com devien ser les esglésies amb les parets pintades.

El grafit que es troba a l'església de la Nativitat de Durro és un ocell

El grafit que es troba a l'església de la Nativitat de Durro és un ocell

2

Grafits medievals

No són una invenció actual, els grafits ja existien a l’època medieval. En podeu veure exemples a Sant Joan de Boí, just sota de les pintures murals exteriors. Hi distingireu diferents escenes de caràcter militar, amb torres, personatges tocant trompes i cavalls, fetes amb un punxó. A l’interior de la Nativitat de Durro també se n’hi ha trobat. En aquest cas, s’amaguen en un tros de paret amb morter, són originals i representen uns ocells.

Des de Sant Quirc hi ha visites a tota la vall

Des de Sant Quirc hi ha visites a tota la vall FOTO: Centre del Romànic de la Vall de Boí

3

La vista de Sant Quirc

Pujar a aquesta ermita des de Durro té l’espectacle assegurat. Situada en un lloc estratègic que fa segles va ser una marca territorial i de protecció, ara s’ha convertit en un mirador espectacular de tota la vall de Boí, des de Durro fins a la presa de Cavallers. Fixeu-vos, si hi pugeu en un dia clar, com l’absis de Cardet destaca de la resta del poble. Una imatge per gravar a la retina.

La falsa cripta de Cardet permet veure l'habilitat de construcció medieval

La falsa cripta de Cardet permet veure l'habilitat de construcció medieval FOTO: Centre del Romànic de la Vall de Boí

4

La cripta de Cardet

Se la coneix així, però en realitat és una falsa cripta perquè no hi ha difunts enterrats. És l’espai que queda sota l’altar i té l’origen en una solució constructiva per resoldre el pendent que hi havia en el terreny. Val la pena baixar-hi només per veure la increïble feina de construcció que s’hi va fer.

El forrellat de Barruera és un bou

El forrellat de Barruera és un bou FOTO: Centre del Romànic de la Vall de Boí

5

Els forrellats

Diuen que els éssers que hi ha al final dels passadors que tanquen les portes de les esglésies són els seus guardians. Normalment els forrellats romànics tenien caps de persona o éssers fantàstics com serps o dracs. A Sant Feliu de Barruera, però, hi ha un cap de bou. Que si té relació amb el topònim Boí? Els experts encara no hi han trobat resposta.

Santa Eulàlia d'Erill la Vall està construïda sobre la roca

Santa Eulàlia d'Erill la Vall està construïda sobre la roca

6

La inclinació de les esglésies

Quan entreu a l’església de Santa Eulàlia d’Erill la Vall, us farà la sensació que l’altar està més elevat que la porta d’entrada. No és una sensació, com que les esglésies es construïen sense fonaments aprofitant la roca del terreny, normalment no trobaven una superfície cent per cent plana. En aquest cas, a més, té una clara simbologia: la part de l’altar on es fa la cerimònia queda més elevada que la zona on seuen els creients.