Escapada als Encantats d'Aigüestortes

Ens envadalim amb els caçador de pedra del parc nacional

Text:
Núria Garcia Quera
Visitar els Encantats és una excursió llegendària a un dels espais més únics del país
Visitar els Encantats és una excursió llegendària a un dels espais més únics del país FOTO: Francesc Muntada
25 de juliol de 2016
Guardar a favorits

Una de les moltes llegendes que van sorgir per cristianitzar costums pagans o per sotmetre les ànimes lliures de la gent de muntanya, va ser la dels Encantats. Parla de dos caçadors que, en comptes d’assistir a l’aplec anual de l’ermita de Sant Maurici, van decidir caçar isards. Mentre perseguien un exemplar esplèndid, va esclatar una tempesta divina i un llamp els va petrificar, a ells i al seu gos, convertint-los en una de les muntanyes més conegudes del nostre Pirineu: els Encantats.

Des d’aquell maleït dia, malgrat que no en som conscients, els caçadors ens espien des de la seva talaia privilegiada i a hores d’ara n’han vist de tots colors. Al poble més proper, Espot, de vegades el tràfec de visitants i taxis és tan evident, que no poden observar-lo sense marejar-se. Tanmateix, Espot és un bonic poble pirinenc, amb racons entranyables i bons serveis, ideal per a aquells que vulguin conèixer el món d’aquesta gran muntanya.

Un món al quan ens hi aproximarem fent una visita a la Casa del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. En sortir, agafarem un taxi que, junt amb el nostre cotxe, ens pujarà fins a l’aparcament de prat de Pierró. Allà aparcarem el vehicle i seguirem amb el taxi fins a l’estany de Sant Maurici, on començarem l’excursió a peu i veurem els caçadors per primer cop. La gran massa rocallosa, rude i misteriosa, amb plegaments calcaris contorsionistes i estimballs de vertigen en tots els seus vessants, sembla tan feréstega com inaccessible.

Una presència altiva

Si ens acostem a la muntanya, perdrem la perspectiva de la seva esveltesa, així que li donarem l’esquena per buscar diversos miradors que ens permetin impregnar-nos de la seva presència altiva. Amb les motxilles a l’esquena, seguirem les indicacions que ens porten al refugi d’Amitges per la pista transitable per a taxis tot terreny. A mesura que guanyem altura, ens girarem per observar la muntanya i, segurament, la primera pregunta que ens vindrà al cap és... qui va gosar pujar-la per primer cop?

La gran massa de roca, rude i misteriosa, sembla feréstega i inaccessible

Si els caçadors petrificats poguessin parlar, explicarien que el 29 d’agost del 1901, quan els Pirineus eren terra d’óssos i llops, i tan sols els pastors i els caçadors més atrevits s’havien enfilat fins al coll oest, una expedició encapçalada pel francès Ludovic Fontan, guiada per Bartolomeu Ciffre i acompanyada pel tinent de carabiners Isidre Romeu, van aconseguir la primera ascensió a l’Encantat Gran o Occidental, que s’enfila fins als 2.748 m d’altitud.

Des d’aquell dia, per als francesos els Encantats són un punt de referència tan important que, quan vénen a fer una travessa excursionista a l’únic parc nacional de Catalunya, ni van a fer un tour pel Parc, ni van a seguir la travessa de refugis Carros de Foc, sinó que van a fer le tour des Encantats.

Des del prat de Pierró surt un camí que ens porta fins a l’estany de Sant Maurici, amb els Encantats sempre presents
Des del prat de Pierró surt un camí que ens porta fins a l’estany de Sant Maurici, amb els Encantats sempre presentsFrancesc Muntada

Seguint pista amunt, aviat deixarem a l’esquerra les ruïnes d’una caserna militar que es va construir després de la Guerra Civil per controlar els maquis. Fins a l’any 1961, que va ser quan es va incendiar l’edifici, els caçadors encantats van veure com cada any es rellevaven una trentena de nois que feien la mili.

A alguns els enviaven a aquell enclavament com a càstig. Els hiverns eren llargs, s’arribava als trenta graus sota zero i sovint nevava tant que l’únic que podien fer era escalfar-se al davant de la llar de foc.

Els turistes, la gran novetat

La vida dels soldats transcorria entre les guàrdies solitàries, el tràfec de la cuina, el proveïment de llenya a cop de destral, la neteja del quarter, l’avituallament a pas de matxos, l’enviament de telegrames, l’acompanyament del carter fins a Espot, la cacera de guineus i esquirols per vendre’n la pell, l’amassada i cuita del pa al forn de llenya, la pesca de truites a l’estany i activitats per l’estil. De vegades passaven pel davant de la caserna alguns excursionistes, i allò era la gran novetat del dia.

Els primers turistes arribaven a l’estany de Sant Maurici i hi acampaven

A les acaballes dels anys cinquanta i, sobretot, als anys seixanta, va ser quan els caçadors encantats van començar a veure, ja no només excursionistes, sinó també turistes. Arribaven amb el sis-cents fins a l’estany de Sant Maurici i acampaven allà mateix, atrets per una icona que va néixer a mitjan anys cinquanta del segle XX en un concurs de cartells publicitaris. El va convocar l’Oficina de Turisme de la Pobla de Segur, inaugurada l’any 1954. Al cartell guanyador hi apareixia l’eslògan “Bosque y leyenda sobre aguas tranquilas” i un avet, un isard, l’estany de Sant Maurici i els Encantats.

Tanmateix, els caçadors petrificats estaven indignats. Perquè al cartell, no només s’hi representava un isard escanyolit amb un coll tan llarg que semblava una girafa, sinó que no s’hi havia dibuixat la presa de l’estany!

Adéu als prats

L’estany anterior a les obres hidroelèctriques era molt més petit. La gent d’Espot recorda que al nord hi havia uns prats meravellosos coneguts amb el nom de racó de l’estany. Allà hi anaven a pescar, a fer pícnics...

Fem el cim

L'ascenció al gran encantat

L’ascensió al Petit Encantat està restringida als escaladors, mentre que la del Gran Encantat està reservada a adults experimentats en alpinisme. És una ascensió perillosa per l’estat descompost de les roques de la canal oest i per la grimpada final des del coll dels Encantats fins al cim. Aquesta grimpada no està ben fitada, és fàcil desviar-se cap a parets complicades, la roca està descomposta i, a més, hi ha un parell de passos penjats al buit. Per tant, no és una ascensió apta per a persones amb vertigen i és útil dur una corda i ancoratges per rapelar un parell de roques de sota del cim o per a qualsevol imprevist.

Per pujar al Gran Encantat, cal dur una bona ressenya o contractar un guia. El punt d’inici és el refugi Ernest Mallafré, des del qual un corriol no senyalitzat que segueix la valleta Seca ens porta als peus de la canal oest. Pujarem per l’estreta i dreta canal, amagada entre els plecs rocosos de la muntanya, fins al coll dels Encantats. Llavors cal girar a l’esquerra cap a les parets del cim, on s’inicia la grimpada amb passos exposats sobre els precipicis de la cara oest. Des del cim es veu l’estany de Sant Maurici en miniatura i, a banda de la vista, el que més impressiona és la gran paret de roca de l’Encantat Petit. La baixada es fa pel mateix recorregut de la pujada.

Durant alguns anys els caçadors encantats van veure com la placidesa del lloc es trencava. Més de dos mil treballadors, la majoria andalusos, van estar barrinant la zona per construir túnels, preses, pistes, centrals hidroelèctriques... Van veure com s’aixecaven barracons perquè hi visquessin els treballadors i com s’obria una pista que comunicava l’estany de Sant Maurici amb l’estany Llong pel port del Portarró, tan sols perquè hi passés el general Franco i el seu seguici el dia de la inauguració de la central d’Espot. Va ser el setembre de l’any 1955 i un mes més tard, Franco va crear per decret el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Des de la terrassa del refugi d’Amitges ens xuclarà la panoràmica de les muntanyes

Després de seguir la pista durant un parell d’hores, arribarem al refugi d’Amitges. Des de la terrassa ens xuclarà la panoràmica de la immensitat de les muntanyes. Els Encantats semblaran més petits, però no pas inofensius. Potser durant el sopar, algú explicarà alguna de les tragèdies d’aquesta gran muntanya. Sense anar més lluny, el refugi Ernest Mallafré, situat a la base de la muntanya i punt de partida de l’ascensió, porta el nom d’un conegut escalador de vint-i-quatre anys que va morir per una allau baixant del cim del costat dels Encantats, el Monestero. Va ser l’any 1946.

Explorem el territori

Ecomuseu de les Valls d’Àneu

S’ofereixen visites guiades a diversos equipaments radials: ermites romàniques, obradors agroalimentaris, serradores, ruïnes de castells, búnquers.... Us recomanem especialment la visita de Casa Gassia.

MónNatura Pirineus

Equipament pirinenc de la Fundació Catalunya-la Pedrera on s’ofereixen diverses activitats i estades, sempre amb el fil conductor de sensibilitzar la societat en temes mediambientals. Valen molt la pena el Centre de Fauna Salvatge o l’Observatori Astronòmic.

Espot i Port Ainé

Les estacions d’esquí també són per a l’estiu. I aquestes dues estacions del Grup FGC, al Pallars Sobirà, tenen parcs lúdics i d’aventura, hi ha itineraris senyalitzats i s’organitzen excursions en tot terreny al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, entre altres propostes.

Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua

Se segueix el cicle anual en les feines dels pastors d’una manera interactiva i divertida.

Casa de l’Ós Bru dels Pirineus

Aquest museu, de caire familiar, ens acostarà als óssos i fins i tot podrem entrar a la cova on passen l’hivern!

Oficina de Turisme de la Pobla de Segur

És una de les oficines de turisme més antigues de la península Ibèrica. Hi ha el cartell que va donar peu a la icona, encara vigent, dels Encantats i l’estany de Sant Maurici. L’oficina és a l’antic garatge de Casa Mauri, un curiós edifici modernista.

L’endemà és molt recomanable fer la baixada fins a l’estany de Sant Maurici per l’estany de les Obagues de Ratera i el mirador de l’estany, perquè des d’aquest punt s’obté la imatge més tradicional de la muntanya. Després, ja a l’estany de Sant Maurici, seguirem baixant fins al cotxe, aparcat al pàrquing de prat de Pierró, passant pel refugi Ernest Mallafré i l’ermita de Sant Maurici, que és on va començar la història dels caçadors encantats. Perquè, si haguessin anat a missa en comptes d’anar a caçar, avui ni tan sols existiria aquest article.