8 coses que no sabeu de l'Aran

Esglésies coronades per barrets de mag, festes i tradicions úniques i més de 700 anys d’història. Us mostrem les curiositats d’aquest territori singular.

8 de febrer de 2021
Guardar a favorits

És un petit país dins d’un altre país, una vall idíl·lica que es troba envoltada d’encisadores muntanyes de 3.000 m d’altitud. Un territori que, amb la seva història, llengua i cultura, reivindica unes arrels molt singulars. Una terra amb una natura majestuosa, amb boscos com la fageda de Carlac o l’avetosa d’Aubars, amb un ric patrimoni artístic monumental i amb un paisatge únic que us deixarà bocabadats. Us hem fet un recull amb les vuit coses que no sabeu de l’Aran. Una feina que no seria possible sense els milers de subscriptors que col·laboren a que poguem seguir descobrint el nostre meravellós país. Ens acompanyeu a descobrir les curiositat se l'Aran?

Pergamí original de la Querimònia, que recull els privilegis atorgats a la vall d'Aran el 1313 pel rei Jaume II

Pergamí original de la Querimònia, que recull els privilegis atorgats a la vall d'Aran el 1313 pel rei Jaume II  FOTO: Sergi Boixader Catot

1

La Querimònia, els privilegis de l'Aran

Per entendre la singularitat de l’Aran hem de viatjar fins a Lleida i pujar a dalt de tot del turó que domina la ciutat, més amunt de la magnífica Seu Vella. Allà hi trobem les restes del castell de la Suda, on el rei Jaume II va signar fa una mica més de 700 anys, el 1313, la Querimònia, els privilegis que el monarca atorgava a la vall a canvi que retornés a la Corona d’Aragó. Es tracta d’un antic document que deixa constància escrita de la singularitat aranesa dins del Principat, fins al punt que l’Aran no es va veure afectat pel fatídic Decret de Nova Planta de Felip V. Era una mena de carta magna que es va respectar fins a mitjan segle XIX, quan l’Estat espanyol es dividí en províncies i, per primera vegada, no s’admeté la singularitat aranesa, sinó que s’incorporà, curiosament, a Lleida, on s’havia començat el llarg viatge cap a la llibertat.

L'aranès és llengua vehicular a les escoles i oficial a Catalunya des del 2010

L'aranès és llengua vehicular a les escoles i oficial a Catalunya des del 2010  FOTO: Sergi Boixader Catot

2

L'occità, premi Nobel

Sabíeu que un premi Nobel va emprar l’occità en la seva obra literària? Doncs sí, Frederic Mistral va ser un ferm defensor d’aquest idioma i ho va reflectir en la seva obra. La llengua aranesa és, de fet, llengua occitana. En concret, un dialecte del gascó. La llengua d’oc o occità es parla en un immens territori de 190.000 quilòmetres quadrats. Malauradament, només és oficial en els poc més de 600 quilòmetres quadrats que té l’Aran, a partir de 1990. Des de 2010 també és llengua vehicular a l’ensenyament i té caràcter oficial a tot Catalunya.

El campanar de l'església de Santa Maria d'Arties és un dels exemples del curiós barret negre de mag

El campanar de l'església de Santa Maria d'Arties és un dels exemples del curiós barret negre de mag  FOTO: Getty Images

3

El curiós barret de mag de les esglésies

El romànic aranès també té singularitat pròpia. La trentena d’esglésies repartides pels pobles de la vall llueixen un curiós barret negre de mag. Cada campanar acaba amb una teulada punxeguda de pissarra, com si gosessin desafiar la verticalitat de les muntanyes que els envolten. Exemples d’esglésies a les quals podreu gaudir d’aquesta estructura característica són l’església de Sant Martí de Tours, a Gausac, i l’església de Santa Maria d’Arties.

Bonic poble de Salardú

Bonic poble de Salardú  FOTO: Òscar Rodbag

4

Festes de la Santa Creu, una de les més autèntiques

La cultura i la tradició d’un país es conserven en les seves festes, i n’hi ha que són úniques a l’Aran. Les festes de la Santa Creu són unes de les més autèntiques de la vall. Cada 3 de maig es troben a l’església de Sant Andrèu de Salardú gent d’aquesta població de Naut Aran, però també de Gessa, Arties, Garòs, Bagergue, Tredòs, Unha, Baqueira i Montgarri. Cada poble treu en processó la seva creu. A l’exterior del temple, després que totes les creus es trobin, es balla ‘Eth Balhano’, una dansa recuperada que antigament formava part de la cerimònia que es fa a l’interior de l’església.

A l'interior de l'església de Sant Andrèu de Salardú es conserven pintures murals del segle XVII

A l'interior de l'església de Sant Andrèu de Salardú es conserven pintures murals del segle XVII  FOTO: Sergi Boixader Catot

5

Les pintures renaixentistes de Sant Andrèu de Salardú

Gairebé tots els temples són d’origen romànic, però amaguen sorpreses inesperades d’altres èpoques i estils. Un exemple: Sant Andrèu de Salardú. És una de les esglésies més monumentals de l’Aran. Data del segle XIII i és d’un romànic tardà. A l’absis central es conserva el ‘Crist de Salardú’, una talla més antiga que la mateixa església, que hauria sortit del mateix taller que el del famós conjunt escultòric del ‘Davallament d’Erill la Vall’. Però, sens dubte, allò que la fa encara més especial són les pintures renaixentistes que atresora: tot un espectacle cromàtic ocult durant anys sota una capa de calç.

El Malh des Pois, o Forcanada per als veïns benasquesos, té una forma d'enforcadura que recorda al Pedraforca

El Malh des Pois, o Forcanada per als veïns benasquesos, té una forma d'enforcadura que recorda al Pedraforca  FOTO: Sergi Boixader Catot

6

El Pedraforca aranès

De cims, n’hi ha per no avorrir-se a l’Aran. Un dels més singulars és el gran i icònic malh des Pois (2.881 m), també conegut com la ‘Forcanada’ per als veïns benasquesos. Per la seva forma d’enforcadura, és el Pedraforca aranès, conquerit l’agost del 1858 pels guies gascons Redonnet i Ribis, amb el seu client, el poeta i poliglot francès Tonnellé. La seva guia pirinenca encara és una de les deu més valorades i buscades pels bibliòfils dels Pirineus, amb quatre xifres a les poques subhastes que aconsegueixen trobar-ne un exemplar.

El Tuc de Vacivèr és un dels cims que custodien el Plan de Beret

El Tuc de Vacivèr és un dels cims que custodien el Plan de Beret  FOTO: Sergi Boixader Catot

7

La descoberta d'un nou esport de neu

El tuc de Vacivèr va veure baixar l’hivern de la temporada 1983-1984 la primera taula de surf de neu de tot l’Estat (de cua de peix i portada de les Amèriques), avui donada al Musèu dera Nhèu, a Unha, per l’aranès Eduard Ripoll. Ell va ser el primer a provar aquest nou esport, a més de ser un campió en la desapareguda prova de descens, i doblador d’actors i participant en films d’esquí extrem. La seva tècnica i físic li donaven tal seguretat que no li va caldre practicar abans el surf de neu sinó a la mateixa baixada del cim.

L'Olha aranesa és el plat més conegut de l'Aran

L'Olha aranesa és el plat més conegut de l'Aran  FOTO: Sergi Boixader Catot

8

Més enllà de l'Olha aranesa

L’‘olha aranesa’ n’és el plat més conegut, però n’hi ha d’altres que també us faran venir salivera. La ‘patarnes’ és una sopa que es fa aprofitant el pa endurit del dia anterior, exemple de l’economia de subsistència que predominava a l’Aran abans de l’obertura al turisme. Es talla el pa en làmines fines i es fica al fons de la cassola amb patates pelades i també laminades. Quan aneu a l’Aran també heu de tastar els ‘crespèths’, les postres per excel·lència a l’Aran, també anomenats ‘pastères’ o ‘pescajons’. Són creps dolces i lleugeres que es poden farcir de sucre, xocolata, confitures o, també, d’algun ingredient salat. Cada casa té la seva recepta i pot incloure algun licor, o fins i tot vainilla, en la seva elaboració. Recorda que estarem molt contents que formis part de la nostra família de subscriptors per seguir descobrint junts tresors com aquests que tenim a tocar de casa.