El turisme del futur: local i sostenible

Us parlem de DCB Turisme i Desenvolupament Local, una de les empreses que ja s’ha adherit al Manifest Descobrir

Text:
Laia Creus Badia
El Pirineu és una de les zones on treballa DCB Turisme i Desenvolupament Local
El Pirineu és una de les zones on treballa DCB Turisme i Desenvolupament Local FOTO: Getty Images
1 de febrer de 2021
Guardar a favorits

DCB Turisme i Desenvolupament Local és una consultoria especialitzada en turisme que treballa amb l’objectiu de promoure un model basat en el benestar de les persones, la cura del medi i el turisme de qualitat.

La història de DCB

En Josep Capellà i la Inma Ballbé tenen una llarga trajectòria professional lligada al turisme, ja sigui des de la gestió pública com en relació a l’assessorament tècnic o l’àmbit comercial. Va ser a partir d’aquests coneixements que, a poc a poc, va anar agafant forma l’empresa familiar DCB Turisme i Desenvolupament Local, i ara, dotze anys més tard, són tots uns especialistes en oferir a institucions, empreses, entitats o emprenedors un ampli assessorament logístic i tècnic en tota mena de projectes, sempre vinculats al turisme sostenible. Treballen principalment al Pirineu, les Terres de l’Ebre i les comarques gironines, tot i que també col·laboren en iniciatives turístiques d’arreu del país i participen en projectes d’àmbit europeu i mediterrani. Sigui quin sigui el projecte en què col·laborin, en Josep i la Inma tenen sempre la mirada posada en promoure propostes turístiques que tinguin en compte l’entorn on es desenvolupa, la qualitat de vida de les persones que hi viuen, el consum responsable, la lluita contra el canvi climàtic, la conservació de l’entorn natural i la promoció d’un model que animi el visitant a conèixer millor aquell indret. A la pràctica, es tracta de donar suport a les destinacions a través de dissenyar conjuntament una estratègia de dinamització turística i identificar els mecanismes econòmics i tècnics que permetin la seva implementació. A més a més, aquesta consultoria de turisme fa un seguiment de les tendències turístiques d’Europa i està pendent de l’evolució dels mercats d’arreu del món per tal d’aplicar als seus projectes tot allò que els pugui anar a favor.

Pedalant per les Terres de l’Ebre

Una de les iniciatives en què han col·laborat ha estat donar suport a la implementació d’un pla d’acció per tirar endavant un projecte de cicloturisme al Baix Ebre, que agrupa una cinquantena d’empreses de la zona, les quals han unit esforços per visibilitzar el seu producte i millorar el servei que ofereixen. Des d’una ruta amb bicicleta eléctrica per les llacunes, passant per una activitat combinada de bicicleta i caiac per l’Ebre fins a la descoberta de la via verda de la Val de Zafán, entre moltes altres opcions.

DCB també ha col·laborat en diverses iniciatives, com l'estratègia d’ecomobilitat del Pallars Jussà.

L'entrevista

Josep Capellà: "El turisme del futur hauria de mantenir les activitats tradicionals que han ajudat a configurar aquell paisatge i permetre incorporar noves propostes que ajudin a diversificar l’economia de la zona"

Com hauria de ser el turisme en un futur pròxim?
El turisme del futur hauria de mantenir les activitats tradicionals que han ajudat a configurar aquell paisatge i permetre incorporar noves propostes que ajudin a diversificar l’economia de la zona. També hauria d’estar consensuat amb la gent local, convertir-los en amfitrions del seu territori, compartint així el seu espai vital amb els visitants. A la vegada, hauria de combinar l’atracció de turistes per a estades llargues amb altres que vénen per fer activitats de dia o de curta durada, és a dir, promoure la presència de visitants de proximitat, de pobles i comarques veïnes. Això s’aconsegueix oferint un ventall ampli de propostes, i d’aquesta manera es garanteix al territori un model turístic molt més sostenible, que permet treballar durant bona part de l’any, en comptes de dependre de grans concentracions de gent que van a fer la mateixa activitat en un període molt concret.

Per què us heu adherit al ‘Manifest Descobrir’?
Perquè la declaració del manifest va totalment en la línia d’aquest turisme sostenible que nosaltres defensem. En poques paraules, podríem dir que el que compartim amb el Manifest Descobrir és la filosofia d’un turisme responsable en què tant creiem nosaltres, que es basa en la idea de crear millors llocs per viure que, de retruc, també seran millors llocs per ser visitats. Qualitat de vida per a tothom!

Josep Capellà és soci fundador DCB Turisme i Desenvolupament Local.

Impulsem un nou model de turisme al servei del país, un turisme conscient que tingui un impacte global positiu sobre les destinacions.

Adhereix-t'hi