Com gaudir i protegir els espais naturals del litoral a l'estiu

Mesures de regulació de la costa als parcs naturals

Text:
Redacció Descobrir per al Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica
L’àrea marina protegida del Parc Natural del Cap de Creus ocupa més d'un 20% de la superfície total del Parc
L’àrea marina protegida del Parc Natural del Cap de Creus ocupa més d'un 20% de la superfície total del Parc FOTO: Gencat
7 de juliol de 2025
Guardar a favorits

Les platges, les dunes i el mar també formen part dels espais naturals protegits del nostre país. A l’estiu especialment, quan reben més visitants que mai i la pressió a la qual se sotmeten és més elevada, cal tenir especial cura per intentar que la nostra petjada hi tingui el mínim impacte possible. Aquests espais són uns ecosistemes molt rics en flora i fauna, on crien diferents espècies, com ara el corriol i les tortugues marines, entre d’altres. També les restes vegetals que podem trobar-hi disperses tenen un paper fonamental en aquest ecosistema i són senyal de bona conservació, per això és imprescindible no retirar-les. A més, les dunes, reservoris de sorra que protegeixen els espais interiors, són hàbitat de diferents espècies, tant vegetals com animals, i cal anar amb molt de compte de no trepitjar-les, ja que són molt vulnerables. Abans de visitar un parc natural o qualsevol d’aquests espais naturals que, sobretot a l’estiu, conviden a gaudir-ne, consulteu la informació actualitzada que ofereixen els canals oficials per conèixer l’estat de les regulacions i els avisos emesos.

Bones pràctiques als parcs

Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

Des del 1983, any de creació del Parc, la platja de Can Comes és la més protegida de Catalunya, ja que forma part d’una reserva natural integral. Per això, fins ara, entre l’1 d’abril i el 30 de juny estava tancada per facilitar la nidificació de les aus pròpies de la platja, especialment del corriol camanegre. A partir d’ara aquesta protecció s’estendrà tot l’any per millorar i garantir la preservació d’aquests hàbitats dunars. El tancament, però, no afecta el sector sud de la platja ni el sector nord. En tot cas, el Parc Natural disposa d’itineraris per conèixer la diversitat d’ambients que hi conviuen. Tots passen per camins públics, gestionats entre el Parc i els ajuntaments veïns, i alguns ho fan al costat de camps de conreu i fruiters, així com de pastures on sovint hi ha bestiar. Per això, cal tenir el màxim respecte vers els espais que es travessen i evitar d’alterar-ne les activitats.

Parc Natural del Delta de l'Ebre

El delta de l’Ebre és l’hàbitat aquàtic més extens de Catalunya. Per això, a més de no intervenir en la flora i la fauna que s’hi pot trobar, cal practicar una navegació responsable. Les canoes, els caiacs, les taules de surf i les embarcacions de vela lleugera són ideals per a l’observació sense causar danys a l’entorn. L’espècie més afectada i que, actualment, es troba en perill d’extinció és la nacra. Per protegir-la, cal evitar navegar en zones de poca profunditat, reduir la velocitat, no arrossegar l’àncora, respectar les senyalitzacions i, sobretot, no emportar-se’n cap exemplar a casa. La implicació de les empreses de serveis també és indispensable per a la conservació de l’entorn. Al delta de l’Ebre, són més de quaranta les que disposen de l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), que certifica la seva responsabilitat ambiental en les seves actuacions.

Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

Contemplar els fons marins de les illes Medes és sinònim de gaudir de la flora, la fauna i el paisatge que els acull en un ecosistema estable, però, alhora, delicat. En aquest espai es pot recórrer rutes terrestres, però també itineraris marins i submarins. A la pàgina web del Parc trobareu una llista amb les rutes submarines recomanades —amb imatges representatives de la flora i fauna locals— per conèixer-les i saber quina és la millor manera de recórrer-les sense que l’entorn en pateixi els efectes. El Parc fomenta l’ecoguiatge d’aquests itineraris submarins a través de guies acreditats perquè els visitants puguin gaudir de l’entorn marí, així com dur a terme bones pràctiques per afavorir-ne la conservació. Per això, posa a disposició dels guies un conjunt de recursos per facilitar-ne la interpretació. També ha editat uns fullets, que es poden consultar al web, sobre com practicar el fondeig, la pesca i la navegació d’una manera responsable.

Parc Natural de Cap de Creus

L’àrea marina protegida del Parc Natural del Cap de Creus ocupa aproximadament el 22% de la superfície total del Parc. Per això, s’han creat una sèrie d’itineraris, tant d’immersió lleugera com de submarinisme, i s’han identificat els principals hàbitats i espècies característics de cada immersió per conscienciar de la importància dels diferents fons marins i de la biodiversitat que hi està associada. A més, amb l’aprovació del Pla rector d’ús i gestió del Parc, es passarà de les 20 hectàrees on no es pot pescar actualment a unes 750 hectàrees on no es podrà fer pesca recreativa i unes 350 sense cap classe de pesca, fet que convertirà l’espai en una gran reserva submarina protegida. Entre altres mesures de protecció d’aquest espai, també hi ha la limitació de la velocitat, la prohibició de la conducció de motos d’aigua sense monitor en aquest entorn i la pernoctació a les reserves naturals parcials, entre d’altres. 

Com actuar si ens trobem una tortuga

La tortuga careta (Caretta caretta) és l’espècie més comuna del Mediterrani, amb poblacions nidificants estables a la conca oriental. Els darrers anys s’ha registrat un augment d’esdeveniments esporàdics de nidificació al Mediterrani occidental, sobretot a Catalunya. La nidificació d’aquesta espècie està amenaçada pel canvi climàtic i per l’activitat humana, per això és especialment important saber com actuar en el cas de trobar-ne alguna:

1) No trepitgeu els rastres ni les cries de tortuga i eviteu que algú altre ho faci.

2) Intenteu mantenir-vos-en allunyats un mínim de 30 metres.

3) No toqueu ni molesteu l’animal, i no intenteu posar-lo a l’aigua.

4) No il·lumineu la femella de tortuga amb cap dispositiu, com ara telèfons mòbils o llanternes. 

5) No li feu fotos amb flaix ni l’enlluerneu.

6) Eviteu tant com es pugui que la femella us vegi: no us poseu davant del seu camp de visió.

7) Resteu en silenci.

8) En cas de trobar alguna tortuga o detectar-ne el rastre, truqueu al 112.

Més informació: gen.cat/tortugacareta