Catalunya és una terra de contrastos, amb un clima privilegiat i una tradició mil·lenària que expliquen la riquesa i la versatilitat de la cuina catalana. Una cuina complexa i rica, que coneix totes les expressions gràcies a un rebost vast i substanciós. Fruites i verdures, hortalisses, ramaderia, bolets, embotits, formatges i vins són part indestriable de la nostra cultura perquè al seu darrere hi ha uns artesans que interpreten el paisatge per fer-ho possible.
Més enllà del pa amb tomàquet i l’allioli, hi ha un univers de productes i d’elaboracions que mostren el caràcter de la cuina catalana, basat en la geografia, l’estacionalitat i la saviesa popular. Tenim la sort de gaudir d’un rebost inabastable perquè cada racó té el seu producte singular, la seva recepta local, la seva pròpia festa, que constitueixen un patrimoni culinari que ens fa únics. Descobriu la riquesa gastronòmica de Catalunya!
Terres de l’Ebre: la riquesa del Delta al plat
Al delta de l’Ebre, dins les Terres de l’Ebre, hi trobem l’arròs, omnipresent en el nostre receptari. Aquí, els pescadors de la zona ens proveeixen de peixos, però sobretot de musclos, ostres, llagostins o galeres. A més, el Delta també és terra d’ànecs, de clementines, de cítrics i d’unes carxofes que creixen a recer del gran riu. La mel del Perelló i la cabra de Rasquera són altres productes destacats del territori, juntament amb les calderetes de corder i la clotxa, plats típics de la zona.
La Costa Daurada: terra de calçots i vermut
Molt a prop, a la Costa Daurada, hi tenim la famosa avellana de Reus, la truita en suc del Priorat, el xató, el romesquet, les patates de Prades, o l’all de Belltall, productes que enriqueixen el nostre receptari. A més, si veniu a Valls, terra de calçots, podreu gaudir al gener d’una de les tradicions més singulars de Catalunya: la Gran Festa de la Calçotada.
La Costa Daurada és també terra de vins, amb cinc Denominacions d'Origen, entre elles una DOQ, la del Priorat. Així mateix, trobem també el famós oli de la DOP Siurana.
Les Terres de Lleida: el paradís de la fruita dolça
A les planes de Ponent, a les Terres de Lleida, hi creixen les fruites més dolces d’Europa, com ara pomes, nectarines, peres, figues o cireres. També hi trobem altres productes molt característics d’aquesta terra; en són un bon exemple els cargols, l’oli d’oliva verge extra de la DOP Les Garrigues, les ametlles, la fruita seca garapinyada, la mel del Montsec, els torrons d’Agramunt, les batates de la Noguera o les llonganisses en tupina. A més, la cuina austera i consistent de la zona inclou al seu receptari cassoles de tros, guisats pagesos, cargols a la brutesca o civets de llebre i faves.
La Costa Brava: una gastronomia molt mediterrània
Les muntanyes pirinenques s’endolceixen en entrar en dominis gironins i allà el rebost continua eixamplant-se. La Costa Brava és una terra de mar i muntanya que combina arrossars i hortes amb pesca abundant i una rica tradició vinícola. Entre hortalisses i verdures, hi trobem l’all de Banyoles, la ceba de Figueres o el bitxo, i, entre les fruites, la poma de Girona. Prop del mar, l’anxova de l’Escala, les gambes de Palamós, les garoines i una pesca abundant. Entre embotits, piumocs, llonganisses i botifarres dolces també destaquen l’arròs de Pals i els fesols de Santa Pau. La cuina de mar i muntanya també inclou mandonguilles amb sípia, pollastre amb llagosta, vedella amb bolets, ànec amb peres, suquets de peix i la botifarra esparracada.
Productes de proximitat i de temporada
Paisatges Barcelona: els sabors del porc
A Paisatges Barcelona, en canvi, hi trobem sobretot els sabors del porc, l’animal de granja estrella. La llonganissa de Vic és l’embotit més emblemàtic d’unes terres on no falten els fuets, les somaies, els bulls o els llardons. També conté una horta variada, amb els cigrons d’Oristà i de Mura, les mongetes del Collsacabra i de Castellfollit, les tòfones, els bolets, els patés, els matons de Montserrat, els formatges, els pèsols negres, la ceba vigatana, el blat de moro escairat, els pans de coca o les castanyes de Viladrau.
Costa Barcelona: una horta variada i un aviram excel·lent
A Costa Barcelona, la tradició agrària ens ofereix una horta fecunda al llarg del Maresme, el Vallès, i els deltes de la Tordera i del Llobregat. Són zones on es produeixen carxofes, espàrrecs, cireres i moltes varietats de tomàquet. La pesca ens duu gambes d’Arenys i cargols punxencs de Vilanova i la Geltrú. Sense oblidar-nos del seu aviram: el capó del Prat, el gall del Penedès i l’ànec mut. Tot aquest repertori ens deixa receptes senzilles, com els pèsols i les faves ofegades, sopes de rap, escudella amb mongeta, tomàquets farcits, fricandó, i el rostit de pollastre amb carxofes.
Tampoc ens podem oblidar de Barcelona i els seus mercats, o els productors de la serra de Collserola, com és el cas de la Masia Can Galopa de
Dalt, gestionada per l’Olivera, la darrera finca de Barcelona que elabora vins i olis urbans.
Els Pirineus de Catalunya i la Val d'Aran: una cuina de muntanya
A mesura que ens acostem als Pirineus de Catalunya, els sabors robustos de la cuina de muntanya es manifesten en la girella, el xolís, el bull, els pans de fetge, l’ovella xisqueta i la ripollesa, com també en els formatges, les tupines, els embotits i les hortalisses. Uns productes que, després, trobem en plats singulars com el mostillo, els rostits de caça, les sopes de farigola, el trinxat de la Cerdanya, les brases, les pomes farcides o la famosa olla aranesa, entre d'altres.
Més informació