Daten dues oliveres mil·lenàries del Territori del Sénia

La Farga de l’Arion, a Ulldecona, té 1.701 anys, i la Farga del Pou del Mas, a la Jana, en té 1.182

La Farga del Pou del Mas, a la Jana
La Farga del Pou del Mas, a la Jana
22 de juny de 2015
Guardar a favorits
Dues oliveres mil·lenàries del Territori del Sénia s’han pogut datar. Es tracta, més concretament, de la Farga de l’Arion, que ara se sap que té 1.701 anys, i la Farga del Pou del Mas, que en té 1.182. La primera olivera es troba a Ulldecona (Montsià), i la segona, a la Jana (Baix Maestrat).

El Territori del Sénia és un espai format per 27 pobles (15 del País Valencià, nou del Principat i 3 de la Franja) on es conserva la major concentració d’oliveres mil·lenàries i monumentals del món: n’hi ha exactament 4.798 amb un perímetre de més de 3,50 metres.

La Mancomunitat Taula del Sénia està treballant des de fa temps per posar en valor aquestes oliveres i l’oli que se n’elabora. I és per això també que s’han creat a Ulldecona i la Jana, conjuntament amb els propietaris de les finques, dos museus naturals d’oliveres mil·lenàries.

Entre Constantí i Abderraman
Una de les accions per posar en valor aquests arbres monumentals ha estat estudiar i datar dos exemplars, i es van triar les dues oliveres més extraordinàries dels dos museus naturals —l’Arion, a Ulldecona, i el Pou del Mas, a la Jana. Després dels treballs de camp i de laboratori, s’ha concretat que la Farga de l’Arion té una edat estimada de 1.701 anys —és a dir, que es va plantar l’any 314 dC, durant el regnat de l’emperador Constantí I—, i que la Farga del Pou del Mas en té 1.182 —es va plantar l’any 833, durant l’emirat d’Abderraman II.