De pelegrinatge per la Selva

Els camins de Sant Jaume que recorren la Selva permeten descobrir la comarca, a peu o amb bicicleta, gaudint del seu ric i variat patrimoni històric, cultural i natural, des del litoral fins a la zona més muntanyosa

Text:
Redacció Descobir per Turisme la Selva
18 de desembre de 2023
Guardar a favorits
La Selva es presenta com una comarca amb un dels paisatges més heterogenis del nostre país, amb una àmplia oferta que enllaça des del litoral de la Costa Brava fins a les muntanyes de les Guilleries i el Montseny, passant per la plana o depressió a l’interior.

Una manera de descobrir tot aquest patrimoni cultural i natural és a través dels camins de Sant Jaume que recorren la comarca. Si bé és poc sabut, el pelegrinatge fins a Santiago de Compostel·la des de terres catalanes es va iniciar durant l’edat mitjana, quan es començaren a referenciar els primers viatgers que se n’anaven cap a Galícia a través d’aquest camí espiritual i d’introspecció personal.

Com en tota la xarxa dels camins de Sant Jaume d’arreu d’Europa, els trams que transcorren per la Selva es poden fer a peu o amb bicicleta, i també estan senyalitzats amb la clàssica petxina del pelegrí i les marques grogues de pintura. En total, a la comarca trobarem uns 150 km de camins de Sant Jaume repartits principalment en tres branques, que passen per la plana, la muntanya i el litoral. Fent aquests camins, descobrirem pobles medievals, fonts, embassaments, castells, boscos, trinxeres o jardins amb encant, entre altres.
El tram més planer del Camí de Sant Jaume és el que va de Riudellots a Hostalric

El tram més planer del Camí de Sant Jaume és el que va de Riudellots a Hostalric FOTO: Turisme la Selva

1

El camí més planer

39 km | 366 metres de desnivell 

El camí de Sant Jaume a la plana selvatana és el tram més fàcil i planer dels tres que passen per la Selva, el qual ve des de Girona i dirigeix els pelegrins cap a Barcelona. L’itinerari comença a Riudellots de la Selva i arriba fins a la vila medieval d’Hostalric, passant per vint-i-cinc punts d’interès on val la pena aturar-se, entre els quals destaquen l’estany de Sils, el pont del dimoni, el castell de Torcafelló, el pou de glaç de Buscastell o la mateixa vila medieval d’Hostalric, amb tot el seu patrimoni històric i la seva fortalesa. 

Veure'n més
Un noi consulta el plafó informatiu del Camí de Sant Jaume

Un noi consulta el plafó informatiu del Camí de Sant Jaume FOTO: Turisme la Selva

2

La ruta de muntanya

19 km | 266 metres de desnivell (Via Verda del Carrilet) 28 km | 1405 metres de desnivell (drecera dels pantans)

A la part més interior de la comarca, on les muntanyes són les protagonistes del paisatge, trobem una branca del camí de Sant Jaume que ressegueix tota la Via Verda del Carrilet, des d’Anglès fins a Amer, per un camí molt planer i fàcil. Es tracta d’una branca del camí de Sant Jaume entre Girona i Montserrat, que passa primer per Olot. Tanmateix, si busquem més dificultat, en aquest tram tindrem la possibilitat d’agafar una drecera per la zona dels pantans de Susqueda i de Sau, que ens estalviarà el pas per Olot. Si prenem aquesta opció, caldrà anar més preparats, però el paisatge de muntanyes, boscos i aigua ens recompensarà.

Veure'n més
La branca del camí de Sant Jaume coneguda com la Via de Marina travessa la serralada litoral

La branca del camí de Sant Jaume coneguda com la Via de Marina travessa la serralada litoral FOTO: Turisme la Selva

3

Per la Via de Marina

51 km | 715 metres de desnivell (Via de Marina) 13 km | 389 m de desnivell (tram entre Tossa i Lloret de Mar)

Si el que volem és visitar els municipis litorals de la comarca, podem agafar la branca del camí de Sant Jaume a Riudellots de la Selva, coneguda com la Via de Marina, que ens portarà de la plana al mar, travessant la serralada litoral, direcció cap a Barcelona. En aquest trajecte, podrem observar punts d’interès com el ric patrimoni de Caldes de Malavella, des de les termes de Sant Grau fins al jaciment arqueològic del Camp dels Ninots, vestigis de la Guerra Civil a Vidreres o els camins de ronda i els jardins botànics del litoral selvatà, entre Lloret de Mar i Blanes. Des de Tossa de Mar i fins a Lloret de Mar, hi ha una petita branca del camí de Sant Jaume, que enllaça amb la Via de Marina. Si bé és un tram més curt, l’encant de la vila de Tossa de Mar també fa que sigui una opció ben recomanable. Entre mar, muntanya i plana no cal fer gaires quilòmetres si volem convertir-nos en pelegrins del camí de Sant Jaume. La Selva ens ofereix diferents branques d’aquests camins, molt ben senyalitzades i que ens permetran conèixer aquesta comarca tan heterogènia.  

Veure'n més