El bany en rius i gorgs pot provocar la mort d’amfibis

El Parc Natural del Montseny alerta que els banyistes poden transmetre malalties infeccioses que causin la mort d’amfibis com el tritó del Montseny

Text:
Redacció Descobrir
Exemplars del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi)
Exemplars del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) FOTO: Gencat
1 d'agost de 2023
Guardar a favorits
En els darrers anys, s’ha constatat un declivi notable de les poblacions d’amfibis a escala mundial. Un dels factors principals causants d’aquesta davallada són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus o altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d’individus.

L’estiu del 2021, el Parc Natural del Montseny va prohibir el bany als seus rius, rieres i gorgs, amb l’objectiu de protegir els amfibis que hi habiten, en especial el tritó del Montseny, una espècie endèmica única en perill d’extinció. L’entrada de patògens causants d’aquestes malalties mortíferes és una greu amenaça per a les poblacions salvatges d’aquesta espècie tan singular, com també per a altres espècies d’amfibis que hi són presents.

Si es visita un espai amb presència d’aquests patògens, es poden transportar les espores d’un lloc a un altre a través de la roba (especialment si està humida o mullada), en el fang acumulat a les sabates o als salabrets o, fins i tot, amb les mans, si han estat en contacte amb un individu infectat. A causa de la facilitat de transmissió d’aquestes malalties, cal actuar amb molta cura durant les activitats en els medis aquàtics continentals (rius, rieres i gorgs). Per aquest motiu, des del Parc Natural del Montseny demanen sensibilitat en la visita d’aquests entorns i no banyar-se en rius, rieres, gorgs o tolls.

Des del projecte ‘Life Tritó Montseny’, s’ha treballat en la redacció d’un manual de bones pràctiques amb recomanacions per a les activitats d’educació ambiental i de descoberta de les rieres d’una manera segura.