El Museu de Camins guanya el Premi Lluís Carulla a la millor idea transformadora

El guardó està acompanyat d’una dotació total de 15.000 euros per ajudar a la viabilitat del projecte

Text:
Redacció Descobrir
Una ruta senderista al Parc Natural de l’Alt Pirineu
Una ruta senderista al Parc Natural de l’Alt Pirineu
18 de desembre de 2020
Guardar a favorits
El projecte Museu de Camins ha rebut el Premi Lluís Carulla 2020 a la millor idea transformadora, un guardó biennal per estimular i fer viables projectes i idees culturals que transformin i millorin la societat catalana. Aquest premi ofereix recursos econòmics i acompanyament cultural i empresarial per tal que els projectes siguin el màxim de transformadors i viables econòmicament.

Gemma Cots i Marc Cortina, els dos impulsors del projecte, han assenyalat la importància del guardó, ja que “és un reconeixement als camins públics, a les diverses generacions que els han viscut i mantingut, als padrins i padrines que han obert les portes de les seves vides i a la infinitat de gent que, de més a prop o de més lluny, posa el seu gra de sorra per fer realitat aquest Museu de Camins”.

El Museu de Camins és una xarxa íntegra de camins del Pirineu mantinguts i recuperats a la vall de Siarb, que ofereix una proposta comunitària i col·laborativa a l’aire lliure per gaudir, aprendre i conèixer els valors del territori. A través dels camins, la finalitat és crear un museu a l’aire lliure per tal de connectar, articular, potenciar i divulgar el llegat històric, natural i cultural que hi ha impregnat en aquesta vall durant centenars d’anys.

Al mateix temps, rebre el premi de la Fundació Lluís Carulla permetrà, tal com diu Cortina, “fer un pas endavant en el projecte”. Amb una dotació econòmica de 10.000 euros i l’acompanyament empresarial de la Fundació Autoocupació durant un any per valor de 5.000 euros, segons Cortina, permetrà “seguir creixent, ampliar i fer realitat aquesta idea que es va gestar l’estiu del 2016, amb el primer camp de treball de recuperació de camins on va participar l’Agrupament La Torxa d’Igualada”. Des d’aleshores, la vall de Siarb ha rebut més de 430 voluntaris internacionals i d’arreu de Catalunya que han treballat en la recuperació i el manteniment dels camins d’aquesta vall.