Des de fa deu edicions, Benvinguts a Pagès La Festa s'ha convertit en la celebració que fa Catalunya del món rural, de la pagesia i dels productes de proximitat, que destaquen el potencial de la gastronomia de casa nostra. Una oportunitat única per conèixer, experimentar, comprar producte i omplir el rebost d'un ampli ventall d'explotacions agroalimentàries. Una experiència que inclou també una gran oferta d'allotjaments rurals i restaurants de proximitat.
"El meu obrador era tancat al públic, però la festa de Benvinguts a Pagès em va esperonar a obrir-lo per donar a conèixer la meva feina", reconeix Cristina Martorell, de Mermelària. Des de Tiana, al Maresme, elabora melmelades, chutneys, codonyats, salsa de calçots i altres productes d'una manera artesanal. El projecte va sorgir el 2014 arran de l'excés de maduixes que va produir el seu hort i, des del 2019, Martorell s'hi dedica de forma exclusiva. "Poder participar en la festa de Benvinguts a Pagès m'ha permès conèixer molta gent que ha continuat venint després a Tiana a comprar melmelades o als tallers que faig a l'obrador". El mateix li passa a Joan Maria Llorens, de Mel el Remei, d'Alcover, a l'Alt Camp. "Fa més de tres generacions que treballem amb les abelles", explica Llorens, que, a més de mel, també elabora codonyat de mel, cervesa de mel, hidromel i altres derivats. Participar a Benvinguts a Pagès, també al llarg de l'any, assegura que li permet copsar l'interès que el món apícola desperta en la gent, tant pel que fa a la feina com pel que fa al producte resultant. Ofereixen tastos de mel, tallers de cera, visites al Museu de la Mel o safaris d'abelles amb visites al lloc on crien, entre altres experiències.
Benvinguts a Pagès La Festa, que s'ha consolidat any rere any, serveix, doncs, per donar prestigi al sector primari del país mostrant la feina que fan agricultors, ramaders, elaboradors i pescadors durant tot l'any al territori, i les sinergies que estableixen amb la resta d'agents de proximitat per promocionar el producte i els productors. La iniciativa, a més, permet desestacionalitzar el turisme per redescobrir el territori.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
"Des del primer any que hi participem, perquè vam considerar que era imprescindible donar a conèixer un producte que cada vegada s'oblida més de les cuines d'una manera general, com és el safrà", explica Jaume Casado, de Safrà del Montsec. Des de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, aprofiten l'ocasió per explicar el cultiu del safrà, el seu ús a la cuina i la història que el vincula a Catalunya. "Segons en quina època ens visiten, mostrem un moment o un altre dels processos que viu la planta durant l'any". Ells, com altres productors, obren les portes al llarg de l'any, si bé durant la celebració de Benvinguts a Pagès La Festa organitzen activitats especials.
"La gent està contenta de visitar-nos perquè expliquem una altra manera de fer en una granja com la nostra, que és ecològica, practiquem l'agricultura regenerativa i fem un maneig holístic del ramat. Tot, basat en la sostenibilitat", explica Anna Pijuan, de la granja familiar Mas Casas de Cruïlles, al Baix Empordà. Fa cinc anys que van agafar el relleu del projecte que va començar l'avi del seu marit fa vuitanta anys. Ara ofereixen productes i experiències al voltant de l'ovella. "Tenim productes lactis (llet, recuits, formatges...), una línia de cosmètica a base de llet d'ovella i productes de pells de xai i llana. I oferim experiències diverses: visites guiades a la granja, mindfulness entre ovelles, tallers de formatges...". Durant Benvinguts a Pagès La Festa també preparen activitats per al públic infantil, que està encantat de poder interactuar amb els xais i conèixer-los millor.
En l'edició del 2024, van participar en la festa més de 400 agents inscrits, entre explotacions, restaurants, allotjaments rurals, elaboradors alimentaris i promotors d'activitats complementàries. Al llarg de nou edicions, han estat més de 196.000 els visitants que han gaudit de la festa i han descobert com s'elaboren els productes agroalimentaris de casa nostra. Enguany, el cap de setmana del 4 i 5 d'octubre es preveu repetir l'èxit una edició més. Aprofiteu-lo per comprar directament als pagesos i omplir el rebost amb productes de qualitat, sense intermediaris.
16 RUTES QUE INSPIREN I CONVIDEN A LA DESCOBERTA DEL TERRITORI TOT L'ANY