La gran festa de la pagesia catalana celebra 10 edicions

'Benvinguts a Pagès La Festa' tindrà lloc el primer cap de setmana d'octubre

Text:
Redacció Descobrir per a Benvinguts a Pagès
Una família participa en una de les activitats de Benvinguts a Pagès La Festa
Una família participa en una de les activitats de Benvinguts a Pagès La Festa FOTO: Benvinguts a pagès
22 de setembre de 2025
Guardar a favorits

Des de fa deu edicions, Benvinguts a Pagès La Festa s'ha convertit en la celebració que fa Catalunya del món rural, de la pagesia i dels productes de proximitat, que destaquen el potencial de la gastronomia de casa nostra. Una oportunitat única per conèixer, experimentar, comprar producte i omplir el rebost d'un ampli ventall d'explotacions agroalimentàries. Una experiència que inclou també una gran oferta d'allotjaments rurals i restaurants de proximitat.

"El meu obrador era tancat al públic, però la festa de Benvinguts a Pagès em va esperonar a obrir-lo per donar a conèixer la meva feina", reconeix Cristina Martorell, de Mermelària. Des de Tiana, al Maresme, elabora melmelades, chutneys, codonyats, salsa de calçots i altres productes d'una manera artesanal. El projecte va sorgir el 2014 arran de l'excés de maduixes que va produir el seu hort i, des del 2019, Martorell s'hi dedica de forma exclusiva. "Poder participar en la festa de Benvinguts a Pagès m'ha permès conèixer molta gent que ha continuat venint després a Tiana a comprar melmelades o als tallers que faig a l'obrador". El mateix li passa a Joan Maria Llorens, de Mel el Remei, d'Alcover, a l'Alt Camp. "Fa més de tres generacions que treballem amb les abelles", explica Llorens, que, a més de mel, també elabora codonyat de mel, cervesa de mel, hidromel i altres derivats. Participar a Benvinguts a Pagès, també al llarg de l'any, assegura que li permet copsar l'interès que el món apícola desperta en la gent, tant pel que fa a la feina com pel que fa al producte resultant. Ofereixen tastos de mel, tallers de cera, visites al Museu de la Mel o safaris d'abelles amb visites al lloc on crien, entre altres experiències.

Benvinguts a Pagès La Festa, que s'ha consolidat any rere any, serveix, doncs, per donar prestigi al sector primari del país mostrant la feina que fan agricultors, ramaders, elaboradors i pescadors durant tot l'any al territori, i les sinergies que estableixen amb la resta d'agents de proximitat per promocionar el producte i els productors. La iniciativa, a més, permet desestacionalitzar el turisme per redescobrir el territori.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Les claus d'una festa única en 5 passos

  1. Planifica el teu cap de setmana.
  2. Consulta a benvingutsapages.cat l'oferta d'explotacions i elaboradors que es poden visitar.
  3. Reserva la teva experiència a un preu de 2,5 euros (gratuït fins als 15 anys).
  4. Gaudeix, aprèn i complementa les visites amb restaurants i allotjaments rurals.
  5. Compra directament a pagès i omple el rebost!

 

Com es pot fer la reserva prèvia?

Benvinguts a Pagès La Festa manté l'obligatorietat de reservar prèviament les visites a les explotacions a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que funciona com a central de reserves i és on es pot fer una cerca àmplia i exhaustiva –per tipologia de productes o per comarques– de tota l'oferta preparada. Enguany, es manté el pagament de 2,5 euros per visita en concepte de reserva per a les persones més grans de 15 anys. Es tracta d'un pagament simbòlic, que garanteix la reserva de la plaça i reconeix la feina de preparació dels pagesos per a aquest cap de setmana en què rebran milers de visitants.

"Des del primer any que hi participem, perquè vam considerar que era imprescindible donar a conèixer un producte que cada vegada s'oblida més de les cuines d'una manera general, com és el safrà", explica Jaume Casado, de Safrà del Montsec. Des de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, aprofiten l'ocasió per explicar el cultiu del safrà, el seu ús a la cuina i la història que el vincula a Catalunya. "Segons en quina època ens visiten, mostrem un moment o un altre dels processos que viu la planta durant l'any". Ells, com altres productors, obren les portes al llarg de l'any, si bé durant la celebració de Benvinguts a Pagès La Festa organitzen activitats especials.

"La gent està contenta de visitar-nos perquè expliquem una altra manera de fer en una granja com la nostra, que és ecològica, practiquem l'agricultura regenerativa i fem un maneig holístic del ramat. Tot, basat en la sostenibilitat", explica Anna Pijuan, de la granja familiar Mas Casas de Cruïlles, al Baix Empordà. Fa cinc anys que van agafar el relleu del projecte que va començar l'avi del seu marit fa vuitanta anys. Ara ofereixen productes i experiències al voltant de l'ovella. "Tenim productes lactis (llet, recuits, formatges...), una línia de cosmètica a base de llet d'ovella i productes de pells de xai i llana. I oferim experiències diverses: visites guiades a la granja, mindfulness entre ovelles, tallers de formatges...". Durant Benvinguts a Pagès La Festa també preparen activitats per al públic infantil, que està encantat de poder interactuar amb els xais i conèixer-los millor.

En l'edició del 2024, van participar en la festa més de 400 agents inscrits, entre explotacions, restaurants, allotjaments rurals, elaboradors alimentaris i promotors d'activitats complementàries. Al llarg de nou edicions, han estat més de 196.000 els visitants que han gaudit de la festa i han descobert com s'elaboren els productes agroalimentaris de casa nostra. Enguany, el cap de setmana del 4 i 5 d'octubre es preveu repetir l'èxit una edició més. Aprofiteu-lo per comprar directament als pagesos i omplir el rebost amb productes de qualitat, sense intermediaris.

16 RUTES QUE INSPIREN I CONVIDEN A LA DESCOBERTA DEL TERRITORI TOT L'ANY

Catalunya és un país amb una gran riquesa paisatgística, fet que es tradueix també en una gran diversitat de productes que, des del mar i la muntanya, arriben a les nostres cuines amb la garantia de la proximitat. Benvinguts a Pagès Tot l'Any us proposa setze rutes que recorren Catalunya i s'aturen en els paisatges i en les explotacions agroalimentàries de cada racó per mostrar què ofereix cada zona. Cada proposta inspira les vostres visites.

Costa Brava

En el cas de la Costa Brava, suggereix anar a les zones més rurals i, potser, menys conegudes. Masies amb història i espais naturals des d'on surten formatges i recuits elaborats amb cura artesanal i vins de la DO Empordà. I podreu conèixer Arròs de Pals, l'empresa de la família Parals, i visitar el seu molí centenari.

Paisatges de Barcelona

Paisatges de Barcelona 1. Osona i el Lluçanès. La primera ruta pels Paisatges de Barcelona ens condueix fins a Osona i el Lluçanès, amb explotacions familiars, paisatges purs i productes com la tòfona, el forment, la llet, la coca i la llonganissa. I la castanya! A Viladrau, per exemple, Castanya de Viladrau ofereix visites guiades als castanyers centenaris del municipi, en què podreu abraçar aquests arbres tan especials i descobrir què es fa amb els seus fruits!

Paisatges de Barcelona 2. El Bages i l'Anoia. Camins vinícoles, apicultors i oleoturisme vertebren una ruta plena de paisatges naturals al Bages i l'Anoia. L'escapada al cor de Catalunya dona a conèixer al visitant productors arrelats al territori i a la seva rica biodiversitat, com la carn de pastura, els vins i olis d'oliva ecològics i la mel. A Mas Buret us obriran un rusc d'abelles per explicar-vos com viuen aquests insectes i descobrireu on mengen abans de visitar un obrador i fer un tast de mels.

Costa de Barcelona

Costa de Barcelona 1. El Vallès Oriental i el Vallès Occidental. Els gustos del Montseny i de Sant Llorenç del Munt, els trobareu en un itinerari que travessa el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, que us ofereix l'oportunitat de descobrir el millor de la producció agroalimentària local: mel pura, formatges artesans, vi ecològic i hortalisses. És la zona també de la DOP Mongeta del Ganxet. A Terrassa, coneixereu el Projecte Geosmina, a la masia de Can Sales, una iniciativa innovadora d'experimentació agroecològica.

Costa de Barcelona 2. El Vallès Oriental i el Maresme. Una altra ruta combina el Vallès Oriental amb el Maresme, on trobareu activitats pensades per a tothom. A Arenys de Munt, podeu visitar Can Xicoy, una granja i formatgeria familiar on aprendreu els processos de munyida, o l'Hort d'en Dídac, on tastareu els millors productes gràcies a l'agricultura ecològica que practiquen per regenerar el sòl.

Costa de Barcelona 3. El Barcelonès, el Baix Llobregat i l'Alt Penedès. Per assaborir l'horta ecològica, els vins, els caves i les tradicions, el Barcelonès, el Baix Llobregat i l'Alt Penedès són les comarques que us conviden a fer-hi una escapada.

Costa Daurada

Costa Daurada 1. El Priorat i la Conca de Barberà. Els vins també són propis del Priorat i de la Conca de Barberà, territoris amb ànima en cada copa. Al celler Gritelles, a Cornudella de Montsant, podreu degustar uns vins que s'elaboren a 700 metres sobre el nivell del mar, i al celler Carlania de Barberà de la Conca descobrireu el trepat, la varietat autòctona de la comarca.

Costa Daurada 2. L'Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès i el Tarragonès. L'altra ruta proposada a la Costa Daurada us porta a endinsar-vos en explotacions que mantenen vives les tradicions locals. En el cas del Tarragonès, a Vilallonga del Camp, us submergireu en el cultiu de la fruita seca i podreu fer un tast a cegues per diferenciar-ne el grau de torrat.

Terres de l'Ebre

Terres de l'Ebre 1. La Terra Alta. Els paisatges de vinyes i oliveres de la Terra Alta són un altre itinerari que val la pena resseguir per descobrir els seus vins de garnatxa blanca –que podreu tastar en cellers com Cal Minyó, les Vinyes del Convent o La Botera– i les olives de varietat autòctona, l'empeltre.

Terres de l'Ebre 2. La Ribera d'Ebre i el Baix Ebre. Els paisatges d'aquestes dues comarques s'acoloreixen a cada estació, sobretot quan arriba el temps de les cireres i la fruita dolça; i al delta de l'Ebre, hi predominen les tonalitats del verd, amb els arrossars, producte estrella de la zona.

Terres de l'Ebre 3. El Baix Ebre i el Montsià. Olis, paisatges vinícoles, mels i oliveres mil·lenàries us esperen amb aquesta ruta. Concretament a Ulldecona, podreu visitar l'olivera en producció més antiga del món i tastar-ne els olis que regala!

Terres de Lleida

Terres de Lleida 1. Les Garrigues i el Segrià. Els itineraris de Benvinguts a Pagès Tot l'Any per aquestes comarques també s'endinsen en els paisatges d'oliveres, que donaran pas als olis de gran qualitat. És un territori ideal per fer oleoturisme.

Terres de Lleida 2. La Noguera i el Segrià. En aquestes dues comarques, el patrimoni i les tradicions van de bracet per acompanyar la gastronomia, ben regada amb vins de la DO Costers del Segre.

Terres de Lleida 3. L'Urgell i la Segarra. Són dues comarques on val la pena fer-hi parada per tastar peres i préssecs, però també fruita seca i torrons. I sense oblidar-nos de la poma. A Tatufrut, a Castelldans, durant l'octubre i el novembre, podreu collir-hi pomes vermelles tatuades, úniques al món.

Pirineus

Pirineus 1. L'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i l'Alt Urgell. Les propostes dels itineraris arriben fins al Pirineu, un rebost també de paisatges, de natura i de gastronomia. L'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i l'Alt Urgell us mostren la feina que hi ha darrere la ramaderia, que permet cuinar receptes amb vedella del Pirineu i llet de qualitat.

Pirineus 2. La Garrotxa, el Ripollès i el Berguedà. Al Pirineu oriental, us hi esperen tres comarques on descobrireu granges familiars històriques i degustareu embotits, productes làctics i carns de primera qualitat. És el cas de Can Pastoret, on es dediquen a la producció ecològica de vaques, eugues i cabres, i també de trumfes de la vall de Camprodon.