El GREC converteix Barcelona en la ciutat festival

Fins al 3 d’agost, una cinquantena d’espais de la ciutat s’omplen amb propostes artístiques imprescindibles

Text:
Redacció Descobrir per al Grec Festival de Barcelona
Carlos Cuevas a la lectura de 'Thoreau: La vida als boscos, al Jardí Botànic'
Carlos Cuevas a la lectura de 'Thoreau: La vida als boscos, al Jardí Botànic' FOTO: Grec Festival de Barcelona
16 de juliol de 2025
Guardar a favorits

La nova etapa del Grec Festival, sota la direcció de Leticia Martín, inicia un camí de creixement a través del treball en xarxa. Un treball en xarxa que no només es tradueix en coproduccions nacionals i internacionals, sinó també en la creació i consolidació dels vincles amb institucions, organitzacions i agents culturals de tota la ciutat de Barcelona. El Grec Festival es converteix en el pretext per provocar accions artístiques no només a les sales de teatre, sinó arreu de la ciutat, fent tangible la col·laboració i la corresponsabilitat entre creadors, institucions i públic.

La principal bandera d’aquesta línia de treball és la intervenció de Marc Salicrú, a l’Arc de Triomf (5 i 6 de juliol). Teatres de campanya és un concert urbà i, a la vegada, una acció artística amb desenes de participants que convida a reinterpretar els escenaris quotidians com a escenaris de futur i que rememora els espais efímers de diàleg i resistència. Se’n va poder veure una primera “interferència” a la platja de Nova Icària durant la Mercè 2024, coproductora del projecte juntament amb el Festival Grec i Fira Tàrrega. Ara l’espectacle creix i arriba a Ciutat Vella.

Un altre espai que s’incorpora al Grec Festival és el Jardí Botànic, on, en col·laboració amb el Festival Clàssics, Carlos Cuevas llegeix Thoreau: La vida als boscos (23 i 24 de juliol), una proposta amb direcció de Glòria Balañà Altimira que recull els textos sobre natura, espiritualitat i desobediència civil de Henry David Thoreau, un filòsof nord-americà que es va passar dos anys vivint en una cabana als boscos al segle XIX. La seva experiència de llibertat i autosuficiència en el món natural ha il·luminat el pensament de generacions diverses.

A Gràcia, a la Casa Studio Leopoldo Pomés, en el marc del festival Bachcelona, es podrà gaudir de The Rest is Silence (24 de juliol), una proposta de Breaking Bach que revisa radicalment i poètica l’obra del compositor barroc alemany. Maria Florea, Lara Fernández i Daniel Claret són els joves intèrprets que conformen Breaking Bach, i en aquest concert faran que la música convisqui amb la paraula i el movi- ment per parlar de la solitud, a través de textos de Beckett, Blok, Kanjiro i Rilke.

Als jardins de l’antic hospital de la Santa Creu

Els jardins Rubió i Lluch de l’icònic recinte de l’antic hospital de la Santa Creu (Biblioteca Nacional de Catalunya) són el lloc escollit pel Grec i la Fundació Antoni Tàpies per inaugurar el projecte Extramurs: La quema, aquest any dedicat a l’artista Elena del Rivero —les obres de la qual es trobaran en diferents punts de la ciutat, com ara els jardins del Teatre Grec. La inauguració consisteix en una intervenció artística del referent de la conceptualització i performance musical Llorenç Barber que amb L’espai, alliberat (8 de juliol) converteix els jardins Rubió i Lluch en una experiència acústica expandida que ens fa reflexionar sobre l’escolta i la col·lectivitat.

El treball en xarxa es tradueix també en la interpretació de The Veil of the Temple, de John Tavener, una coproducció amb el Palau de la Música Catalana. L’obra serà interpretada pels cors de l’Orfeó Català (més de 180 cantaires de diferents formacions) sota la direcció musi- cal del mestre Simon Halsey, gran coneixedor d’aquesta peça, i amb la direcció escènica de Pau Masaló. Tot plegat a l’espai tan bell i alhora tan poc conegut del santuari de la Mare de Déu del Carme (12 de juliol), un temple d’inicis del segle XX situat a l’avinguda Diagonal amb el carrer de Roger de Llúria.

Més informació: festivalgrec.barcelona