El Grec Festival de Barcelona, que se celebra del 26 de juny al 3 d’agost, inaugura una nova etapa sota la direcció de Leticia Martín Ruiz amb una programació que reivindica les arts escèniques com a eina crítica i poètica. La 49a edició del festival reivindica tota la ciutat com a escenari, més de 50 espais de Barcelona acullen el festival, amb una programació que connecta institucions culturals i teixit artístic local. La programació, impulsada pel treball en xarxa i la col·laboració entre agents culturals, reforça la connexió amb institucions i creadors locals. El Grec 2025 neix amb la voluntat de posar la mirada polièdrica dels artistes al servei del públic i la ciutat, el festival vol ser un espai de trobada on viure experiències úniques, connectar amb les històries i gaudir intensament les nits d’estiu.
Montjuïc —amb el teatre Grec, el Lliure, el Mercat de les Flors i la plaça de Margarida Xirgu— es reafirma com a cor del festival, que s’inaugura amb l’estrena mundial de Le Petit Cirque (del 26 al 28 de juny), un espectacle per a tots els públics en què Marie i Yoann Bourgeois, dues de les figures més destacades del circ i la dansa europeus, col·laboren amb la cantautora Pomme per crear diferents paisatges visuals i sonors que són una metàfora de les etapes de la vida.
El teatre Grec completa la seva programació amb noms de l’escena local i internacional com Clara Peya, que tanca la gira de Corsé (3 de juliol) amb un espectacle expressament concebut per a aquest espai; el coreògraf belgomarroquí Sidi Larbi Cherkaoui, que presenta Ihsane (11 i 12 de juliol); el compositor alemany Max Richter (15 de juliol) que interpretarà peces de The Blue Notebooks i In a Landscape, els seus treballs discogràfics més icònics; Tiago Rodrigues, actual director del Festival d’Avinyó, que tanca la programació internacional al teatre Grec amb Hécube, pas Hécube (28 i 29 de juliol), o la versió de Declan Donnellan de Los dos hidalgos de Verona de Shakespeare, que arriba de la mà de la Compañía Nacional de Teatro Clásico, LAZONA i Cheek by Jowl (18 i 19 de juliol).
El Teatre Lliure també acull figures internacionals com William Kentridge, que presenta Faustus in Africa (27 i 28 de juny); Milo Rau, amb Medea’s Kinderen (21 i 22 de juliol), una crua tragèdia moderna sobre infància i violència interpretada per infants, i Carolina Bianchi, que, juntament amb Cara de Cavalo, sacseja l’escena i l’espectador amb Cadela Força II: The Brotherhood (11 i 12 de juliol), segona part d’una trilogia que gira entorn de la violència sexual. Sense deixar la muntanya de Montjuïc, el coreògraf grec Christos Papadopoulos presenta al Mercat de les Flors My Fierce Ignorant Step (12 i 13 de juliol).
Una mirada nova, per primera vegada
Molts d’aquestes creadors ja coneixen el festival, però artistes com Lisaboa Houbrechts (Moeder Courage, 16 i 17 de juliol), Mario Banushi (Mami, 22 i 23 de juliol), Eline Arbo (The Hours, del 4 al 6 de juliol) o Ligia Lewis (A plot / A scandal, 10 i 11 de juliol) visiten Barcelona per primera vegada, aportant la mirada d’una nova generació de la creació escènica europea.
Moltes de les directores i dramaturgues locals d’aquesta edició ja tenen una sòlida trajectòria, però debutaran com a figures destacades en col·laboracions úniques. És el cas de Núria Andorrà, que presentarà una acció en col· laboració amb la Fundació Miró; Helena Tornero, que treballarà amb Israel Solà (La Calòrica) per estrenar el seu nou text, Tu em vas prometre una història d’amor; Lali Álvarez, en col·laboració amb les argentines Melisa Hermida i Tamara Kiper, que presentarà Se baila, o Lorena Nogal, amb PICASSa, una peça site specific al Museu Picasso.
Els clàssics imprescindibles que podreu veure al Grec