De forma allargassada, i ancorada entre el Barcelonès i la Selva, la comarca del Maresme gaudeix del privilegi d’estar beneïda pel Mediterrani, un mar que ha condicionat la vida, la cultura i el patrimoni d’aquest territori. Deixeu-vos portar per les fascinants històries de pirates, indians, pescadors i estiuejants que protagonitzen el dossier. El Descobrir de juny és una crida hedonista a gaudir dels plaers de la Mediterrània, que enlloc com al Maresme no trobarem. Ens acompanyeu?
Una terra amb caràcter mediterrani
Per començar, el periodista i escriptor Albert Calls ens relata el llegat dels pirates al Maresme i com les torres de defensa i les llegendes populars ens parlen d’atacs i ràtzies. La periodista Maria Coll també ens descobreix el ric patrimoni dels indians que trobem en diversos pobles de la costa del Maresme, els quals van viure un període de renaixença durant el segle XIX gràcies als indians que van fer fortuna a les Amèriques. Després, el periodista Francesc Castro ens mostra l’empremta que pescadors i mariners han deixat en el territori i en la gastronomia. I, per acabar, l’escriptor Rafael Vallbona ens parla de com el Maresme s’ha convertit des de finals del segle XIX en un territori atraient per als estiuejants. Tot plegat, il·lustrat amb les fantàstiques fotografies de la cap de fotografia del Descobrir, Maria Rosa Vila.
Ramats de camins al Pirineu
Voleu seguir els passos d’Espinàs i Cela per pobles de postal del Pirineu? En aquest número trobareu un reportatge que us convida a resseguir la ruta que van fer l’any 1956. Camins de ferradura, però amb les comoditats del segle XXI. L’escriptora Núria Garcia Quera us explica per què val la pena fer aquest itinerari que us permetrà conèixer els Pallars, l’Alta Ribagorça i l’Aran. Tot plegat, acompanyat amb les fotografies d’Anna Sastre.
Terra cremada
Alguns dels incendis forestals de Catalunya han quedat gravats en les nostres retines: hectàrees cremades, cendres al sòl, fauna i flora afectades i un canvi de paisatge brutal després del foc. Amb aquest reportatge, la biòloga Verónica Couto ens recorda tres incendis històrics i les marques que han quedat al bosc. Un text acompanyat amb les impactants imatges de la fotògrafa Adriana Olsina.
L'ós bru al Pirineu i més incendis
Al Món Descobrir d’aquest mes, la periodista Laura Masó ens explica com els rastres constaten que ha augmentat la presència de l’os bru al Pirineu. A més, us recomanem molt l’article del Manifest Descobrir, en què l’editor de la revista, Joan Morales, entrevista Marc Castellnou, cap del Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (GRAF) de la Generalitat de Catalunya. Una de les veus més lúcides i documentades del món sobre els incendis.
Escapades a l’Empordà i la Noguera
Al Viure i Veure trobareu propostes amb història per omplir l’agenda de juny. Ens endinsarem en algunes de les festivitats tradicionals derivades del foc i baixarem amb rai per la Noguera Pallaresa amb motiu de la Diada dels Raiers. A més, la directora de la revista Alberes, Roser Bech, ens convida a passar 48 hores a Maçanet de Cabrenys, un municipi de l’Alt Empordà amb paisatges feréstecs. A les Rutes, us portem a la vall d’Àssua, a l’Albufera, a l’Argentera i a Berga. I, finalment, la responsable digital del Descobrir, Cristina Torra, us detalla diferents propostes per gaudir de la Noguera en família a la secció secció Territori Menut. No us ho perdeu!