Inscripcions obertes per a 'Benvinguts a Pagès. La Festa' amb més experiències i més productors

Ja podeu apuntar-vos a les experiències que oferiran més de 100 explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres d'arreu del país els dies 4 i 5 d'octubre

Text:
Redacció Descobrir per a Benvinguts a Pagès
Una de les visites ramaderes de 'Benvinguts a Pagès'
Una de les visites ramaderes de 'Benvinguts a Pagès' FOTO: Benvinguts a Pagès FOTO: Joan Morales i Morera
31 de juliol de 2025
Guardar a favorits

Una olivera mil·lenària al Montsià, una granja sostenible al Pallars Jussà, castanyers centenaris al cor del Montseny... i així fins a més de cent propostes que ens conviden a fer un viatge apassionant pel món rural català com una oportunitat única per valorar la feina del sector primari i redescobrir l'origen d'allò que mengem. Aquest octubre, concretament els dies 4 i 5 d'octubre, Benvinguts a Pagès. La Festa celebra la seva desena edició amb un cap de setmana de portes obertes que vol tornar a connectar la ciutadania amb el territori, els seus productors i el valor del producte de proximitat i de temporada.

Un cop fetes les visites, la iniciativa promou que el públic compri els productes de temporada i de proximitat directament als pagesos i pageses que els expliquen el seu ofici. La festa és una gran finestra perquè els visitants comprin i omplin el rebost i, al mateix temps, als agents participants els permet generar activitat comercial i els ajuda a fidelitzar nous públics, més enllà del cap de setmana de portes obertes a pagès, i sensibilitza la ciutadania de la importància de tenir a l'abast un teixit productiu agroalimentari viu i potent. 

Les inscripcions per visitar les explotacions ja estan obertes al web benvingutsapages.cat, on també trobareu tots els agents participants i les activitats programades. És imprescindible fer una reserva prèvia per a les visites guiades a les explotacions agroalimentàries. Els pagesos i pageses obriran, un any més, les portes de les granges, dels horts i de les explotacions per explicar al públic el seu dia a dia al camp. Les visites tenen un preu de 2,5 euros per a les persones més grans de quinze anys, mentre que per als infants i els joves són gratuïtes. L'import es destina íntegrament a cobrir part de les despeses que assumeixen els pagesos i pageses per a la preparació de les visites. 

A més de les explotacions, aquest any s'hi afegeixen una trentena d'activitats complementàries –des de tallers d'espelmes a la Terra Alta fins a vols en globus a la Garrotxa o visites astronòmiques al Solsonès– i una vintena d'allotjaments rurals i petits elaboradors d'arreu del país. Els restaurants amb cuina de quilòmetre zero s'hi incorporaran properament, per acabar de completar una festa que ens convida a omplir el rebost i el cor amb productes fets amb les mans i amb l'ànima.

10 anys de projecte

El projecte Benvinguts a Pagès està liderat per la Generalitat de Catalunya en una actuació coordinada entre el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i el Departament d'Empresa i Treball, a través de l'Agència Catalana de Turisme. Sorgit l'any 2016, ha comptat amb gairebé 200.000 participants en nou edicions i s'ha consolidat com una de les iniciatives més estimades per conèixer de prop la feina del camp. Aquest desè aniversari, que coincideix amb el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia, és una nova oportunitat per reivindicar el valor del sector primari i apostar per un consum més conscient, arrelat i deliciós.