La inspiració de Miró a Solsona

Una exposició apropa l'esperit col·lectiu i anònim de la creació mural a partir del vincle entre l'Orant de Pedret i Joan Miró

Text:
Redacció Descobrir per a l'Ajuntament de Solsona
Maqueta per al mural del Sol de Joan Miró
Maqueta per al mural del Sol de Joan Miró FOTO: Marc Ramonet
8 de maig de 2025
Guardar a favorits

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona presenta l'exposició L'orant i Miró. Esperit mural. Aquesta mostra, que es pot visitar fins al 4 de juliol, explora la relació fascinant i silenciosa que va unir Joan Miró amb el fresc de L'orant de Pedret, la pintura mural preromànica realitzada al voltant de l'any 1000, avui, insígnia de l'equipament solsoní.

La proposta expositiva parteix de la visita de Joan Miró al Museu de Solsona l'abril de 1951, documentada a través de cinc fotografies d'Enric Tormo. L'episodi serveix de pretext per reflexionar sobre els processos de treball de l'artista barceloní, com també sobre la relació entre espai, obra i anonimat. 

L'exposició s'articula com un periple sensorial i conceptual a través de quatre espais del Museu: la sala d'arqueologia, la d'exposicions temporals, el sobreclaustre i la sala de Sant Vicenç de Rus. La mostra conté una vintena d'obres, a més de fotografies d'arxiu i materials bibliogràfics.

La primera parada del recorregut és la sala d'arqueologia, on trobareu fotografies d'Enric Tormo sobre les visites que van fer amb el pintor a Tarragona, Cardona i la colònia Güell, així com una instantània de Francesc Català-Roca. La següent parada és la sala d'exposicions temporals, on es troba el gros de la mostra. En aquest espai s'explica l'encontre entre Joan Miró i l'orant de Pedret. La sala exposa, per primera vegada, els vuit fragments de l'esbós original del Mural del Sol per a la UNESCO, vingut de la Fundació Pilar i Joan Miró. A més, també es poden veure l'esbós del mural per a IBM, de la Fundació Artigas, i la còpia facsímil de l'esbós del Mural de la Lluna, de la Fundació Maeght, entre d'altres. En sortir de la sala d'exposicions temporals, el recorregut expositiu acull una actuació inclusiva dins el discurs museogràfic al voltant del sobreclaustre. En aquest espai emergeixen valors com la col·laboració i l'anonimat. L'itinerari finalitza a la sala de Sant Vicenç de Rus que reuneix bibliografia i retalls d'hemeroteca referits a l'art mural i al context en què l'artista multifacètic barceloní va fer cap a Solsona.

Més activitats

La programació al voltant de L'orant i Miró. Esperit mural inclou visites guiades a l'exposició i ponències dedicades a l'art mural, a banda d'una proposta educativa i una activitat familiar. Pel que fa a aquestes dues últimes activitats, els Serveis Educatius del Museu de Solsona proposen endinsar-se en l'univers creatiu de Joan Miró mitjançant jocs de descoberta i mediació. Així mateix, els quatre últims dimecres de juliol tindrà lloc el cicle d'estiu, una cita ineludible en el calendari de l'equipament. A més, sota la denominació L'esperit mural, el Museu programa xerrades que aprofundeixen en la pintura mural.

Informació pràctica

Període expositiu: del 10 d'abril al 4 de juliol de 2025.
Horari: de dimecres a dissabte d’11 a 18.30 h. Diumenges i festius (excepte dilluns) d’11 a 14 h. Durant el juliol obert també els dimarts.
Entrada general: 5,00 euros.
Entrada reduïda: 3,00 euros (consultar les reduccions i les gratuïtats al web).
Per a més informació: museusolsona.cat.