El Gironès tindrà una nova Via Verda a l’estiu

La Ruta Onyar-Verneda unirà cinc municipis i connectarà amb la Ruta del Carrilet

Text:
Redacció Descobrir
Ruta del Carrilet I
Ruta del Carrilet I FOTO: Wikimedia Commons
1 de febrer de 2022
Guardar a favorits
Els municipis de Cassà de la Selva, Sant Andreu Salou, Campllong, Fornells de la Selva i Llambilles es connectaran a través de la nova Via Verda Onyar-Verneda, una ruta que, alhora, enllaçarà amb la Ruta del Carrilet Girona - Sant Feliu de Guíxols. Aquest projecte té com a objectiu disposar d’una via intermunicipal que connecti els municipis amb una ruta per fer a peu i amb bicicleta, a fi de potenciar els usos diaris i la mobilitat sostenible.
 
La nova via tindrà trams de nova execució, trams amb obra de millora i camins ja existents. L’actuació es divideix en divuit trams diferents i s’hi localitzen diversos tipus de vies ciclistes: camins verds compartits amb vianants, pistes de bicicleta bidireccionals, carrils bici protegits en zones interurbanes i els carrers en zona 30. La primera fase de l’obra s’enllestirà el mes de març i la resta finalitzarà a l’estiu. El pressupost total de les actuacions és d’1,6 milions d’euros i està cofinançat amb 750.000 euros d’un ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). La resta es finança a través de la Diputació de Girona, dels cinc ajuntaments i d’un ajut per al desenvolupament de Plans de foment territorial del turisme de la Generalitat de Catalunya.
 
Ampliació a la Via Verda de la Val de Zafán
Per altra banda, la Diputació de Tarragona ha seleccionat l’ampliació a la Via Verda de la Val de Zafán, com un dels projectes per finançar amb fons europeus Next Generation. El projecte, que lidera la Diputació de Tarragona en col·laboració amb els ajuntaments de Tortosa, Roquetes, Amposta i la Ràpita, vol ampliar la Via Verda entre aquests municipis del Baix Ebre i el Montsià (23,74 km), amb un pressupost de 6,3 M€. L’objectiu de la iniciativa és incrementar el valor afegit d’aquesta via, reforçant la seva capacitat competitiva amb el desenvolupament dels trams d’enllaç pendents fins al delta de l’Ebre.
 
Si s'accepta el projecte, es preveuen dos nous trams pedalables entre Tortosa i la Ràpita; l’execució del projecte de millora de la mobilitat a l’entorn urbà d’Amposta i del projecte per al desplegament de la fibra òptica; la senyalització intel·ligent i la sensòrica al llarg dels nous trams, i la millora de l’accessibilitat per l’eliminació de les barreres a l’N-340, l’AP-7 i la C-12. Un projecte que es complementaria amb fases futures, que es proposarien en les convocatòries d’aquests fons europeus de 2022 i 2023.