Les Coves de l’Espluga de Francolí estrenen museografia

Unes recreacions audiovisuals ajuden a fer una immersió en la vida a la cova durant el neolític

La cova de l'Espluga de Francolí
La cova de l'Espluga de Francolí
22 de juny de 2012
Guardar a favorits
Les Coves de l’Espluga de Francolí acaben d’inaugurar una nova museografia, una nova manera de presentar la història dels avantpassats que van ocupar les setenes coves formades en conglomerat més llargues del món. Es tracta d’una proposta didàctica adreçada a tots els públics presentada d’una manera innovadora i que ha implicat una remodelació total i inèdita del recorregut visitable de la cavitat.

La nova presentació museogràfica és una proposta sensorial —d’olors i imatges, bàsicament— amb la qual els visitants poden viure les experiències que tenien els habitants de la cova de la Font Major durant el neolític. Diferents vídeos recreen escenes quotidianes de la prehistòria rodades expressament per a l’ocasió i que es projecten sobre la mateixa roca de la cova. Durant tot el recorregut es pot gaudir d’una veu en off que facilita informació diversa.

L'origen de la família
Les Coves de l’Espluga són unes cavitats naturals utilitzades per l’home des del temps del paleolític. El museu que es troba en el seu interior mostra ara grans projeccions sobre la mateixa pell de la cova; escenes de teatre virtual sobre el descobriment de la cova, i les activitats que els humans hi realitzaven i els seus sentiments més intensos. Al final de la visita, també hi ha un apartat sobre l’origen de la família recreat en un poblat neolític a escala real situat a l’exterior de la cavitat.

Per portar a terme aquest projecte ha estat necessari comunicar de nou les dues parts de la cova, de manera que el públic no deixa de circular per la galeria principal i s’evita així que la gent hagi de sortir a l’exterior per poder continuar el recorregut per l’interior, com succeïa fins ara.