El monestir d’Avinganya, patrimoni cultural de les Terres de Lleida

La Diputació de Lleida vol potenciar el monestir de Nostra Senyora dels Àngels d’Avinganya com un espai monumental de primer ordre a partir d’un projecte de rehabilitació

Autor:
Redacció Descobrir
Antic monestir de Santa Maria d'Aviganya
Antic monestir de Santa Maria d'Aviganya FOTO: Wikimedia Commons
19 de novembre de 2024

El monestir d’Avinganya, fundat el 1201 sobre una antiga alqueria andalusina del segle XI, és un edifici arquitectònic que forma part de la història i del patrimoni de Lleida, i que ara la Diputació de la província vol potenciar com a conjunt monumental.

Avinganya és considerat el primer assentament trinitari masculí de la península Ibèrica, situat al municipi de Seròs, al Segrià. Amb un temple romànic, elements gòtics i un claustre barroc, al segle XIII l’abadia va esdevenir el primer monestir trinitari femení i panteó de la família Montcada. Tres segles més tard va retornar a la comunitat masculina, amb el bastiment d’un seminari i amb construccions fins al segle XIX, que va donar lloc a la seva imatge actual. Durant la Guerra del Francès el claustre va ser saquejat i, tot i que es va recuperar durant un breu espai de temps, el 1935 el lloc va passar a mans particulars a causa de la desamortització. Víctima d’abandonaments, espoliacions i destrosses, no va ser fins al 1986 que l’administració hi va intervenir i en va promoure la recuperació i la restauració.

En el present, les estances del monestir acullen el Centre d’Arqueologia d’Avinganya de la Fundació Pública de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, una entitat que funciona com a escola d’arqueologia.

Si voleu visitar aquesta joia arquitectònica lleidatana, heu de saber que obre al públic el primer i el tercer cap de setmana de cada mes, de 10:30 a 13:30 h i de 15:30 a 18:30 h.

Més informació a www.diputaciolleida.cat.