L’oli, l’altre tresor líquid del Priorat

La comarca enceta aquest mes la campanya de l’oliva i obre les portes als curiosos que vulguin descobrir el món de l’oli i tastar-ne el primer raig

Autor:
Redacció Descobrir per al Consell Comarcal del Priorat
Res millor per desgustar l'oli del Priorat que un vermut amb bona companyia
Res millor per desgustar l'oli del Priorat que un vermut amb bona companyia FOTO: Joan Capdevila Vallvé
18 de novembre de 2024

El Priorat és una comarca coneguda arreu per l’elaboració del vi, però té un altre tresor amagat que potser no és tan conegut: l’oli. El conreu de l’olivera s’ha de tenir en consideració, ja que és present en aquestes terres des de fa centenars d’anys i s’ha convertit en un cultiu complementari al de la vinya o, fins i tot, en algunes poblacions de la comarca, n’ha esdevingut la principal producció agrícola.

Al Priorat, on predomina la varietat arbequina, la temporada de plegar olives acostuma a començar al mes de novembre. En aquesta època de l’any és habitual veure els pagesos amb les borrasses esteses fent caure aquestes olives amb què elaboraran l’oli d’oliva verge extra que regarà els nostres plats. La major part dels olis de la comarca estan emparats sota la Denominació d’Origen Protegida Siurana.
Els molins d’oli estan en ple funcionament per aquestes dates, així que podem aprofitar l’oportunitat per conèixer el procés d’elaboració d’aquest or líquid. Si bé practicar l’oleoturisme al Priorat es pot fer tot l’any, aquesta època és la millor perquè els visitants poden veure aquests molins en plena activitat.

Per saber totes les activitats al voltant de l’oli que es fan a la comarca, l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal del Priorat ha presentat la Ruta de l’Oli, un recull que podeu consultar a la seva pàgina web, per donar a conèixer un seguit d’experiències oleoturístiques que no només ofereixen els molins visitables i productors, sinó també restaurants, allotjaments, agrobotigues i empreses d’activitats.

Hi podreu fer tastos d’oli combinats amb vi i vermut, us podreu convertir en olivicultors per un dia i participar activament en les tasques de la collita, podreu passejar pels camps i fer rutes amb totterreny, gaudir d’uns esmorzars ben sucosos entre oliveres o assaborir un menú especial de l’oli en un restaurant per degustar l’essència més ben guardada del Priorat. L’oferta és molt àmplia, així que tampoc us podeu perdre els tallers de sabó artesanal amb oli o de maceració d’olives, les estades en allotjaments rurals combinades amb visites a productors, les descobertes del cultiu biodinàmic o les visites teatralitzades per conèixer la feina de moliner. I a principis de desembre, no podeu faltar a les festes de l’oli que se celebren en diferents municipis prioratins.

www.turismepriorat.org