Perifèria cultural: música i gastronomia per celebrar la cultura de proximitat

Des del Lluçanès fins a la Val d’Aran, més de trenta pobles acullen espectacles i tastos per connectar amb el territori

Text:
Redacció Descobrir per a Perifèria Cultural
Concert de Roger Mas a Ciutadilla
Concert de Roger Mas a Ciutadilla FOTO: Martí E. Berenguer
16 de juliol de 2025
Guardar a favorits

Perifèria Cultural és el cicle de cultura, terrer i gastronomia dels Països Catalans. Un festival que posa el focus en el talent local i que enguany celebra la quarta edició. Una iniciativa singular i alternativa que aposta per la descentralització, amb més d’una trentena d’espectacles de format mitjà en llengua catalana i occitana en escenaris que es troben fora dels grans circuits comercials. El seu objectiu és apropar l’activitat cultural a zones on habitualment hi ha menys propostes artístiques.

Des del mes de juny fins a l’octubre, una trentena de pobles d’arreu de Catalunya acullen espectacles de música en directe, circ, dansa, monòlegs i activitats familiars. A més, l’oferta artística es combina amb una experiència gastronòmica basada en productes locals i de proximitat, elaborada per cuiners i artesans del territori.

Un dels escenaris d’enguany és el Montsec, la serralada més meridional i probablement més desconeguda del Pirineu català. En aquest indret tindran lloc les actuacions d’artistes com Quimi Portet i Ernest Armengol (18 de juliol) o Les Testarudes (8 d’agost). Aquestes vetllades s’acompanyen amb els tastos de productes típics d’aquest territori, com els vins DO Costers del Segre o els formatges multipremiats de la Formatgeria de Tòrrec. Un altre punt de trobada del festival és l’Urgell, una comarca que acollirà els concerts d’Adrià Puntí i Borja Penalba (5 de juliol), en què es podran degustar productes de la zona, com ara l’oli d’oliva amb Denominació d’Origen Protegida les Garrigues o el Torró d’Agramunt d’Indicació Geogràfica Protegida.

El Lluçanès, Santa Eulàlia de Riuprimer, Riudarenes i la Val d’Aran són també alguns dels altres escenaris del Perifèria Cultural 2025, en què també es podran tastar productes típics de cada zona, com ara els Formatges Reixagó i la llonganissa de Vic. A més, cal destacar que el festival col·labora amb la Fundació Coma de Meià, del cuiner Sergi de Meià, que porta als diferents pobles espectacles de cuina en directe per connectar el públic amb els sabors de la nostra terra. En aquest context, s’ofereixen plats que mariden cultura i terrer, i que expliquen, a través dels gustos, les històries i tradicions de cada territori.