L’Ajuntament de Biosca (la Segarra) ha rehabilitat la torre medieval del castell de Lloberola. Les obres executades han permès consolidar l’estructura de la torre, una imponent edificació de sis metres d’alçària que patia problemes importants, com ara escletxes i despreniments de material constructiu.
Els treballs s’han adreçat a consolidar la part exterior de la torre, la qual presentava en un dels seus tres costats una pronunciada esquerda vertical. Aquest fet, juntament amb la pèrdua d’una part dels murs per l’esfondrament de la part interior, feia preveure que el costat en qüestió pogués caure, cosa que podria acabar amenaçant l’estabilitat del conjunt.
El següent pas de les obres serà l’elaboració d’un pla director adreçat a rehabilitar tot el conjunt monumental, que inclou també l’església, el cementiri, el castell i els equipaments de l’entorn.
El Castell de Biosca
La torre forma part integrant del conjunt arquitectònic i paisatgístic de Lloberola, al municipi de Biosca, a l’extrem nord de la comarca de la Segarra. El conjunt està emplaçat en un turó que corona el conjunt i domina la vall, la part superior del qual resta dominat per la torre i el perímetre emmurallat. L’espai comprès pel monument conté, juntament amb restes d’estructures d’un castell i les seves muralles, la torre i l’església parroquial de Sant Miquel.
El castell de Lloberola, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) és, juntament amb el de Vallferosa, un dels castells més antics de la comarca i una de les fortaleses preromàniques més interessants de Catalunya. Es creu que va ser començat pels musulmans abans de la conquesta i, tot i que la majoria d’estudis en situen l’inici en dates properes a la fi del segle X, l’origen es podria situar fins i tot al segle VIII, a partir de les darreres investigacions fetes a la molt similar torre de Vallferosa.