Tarraco Viva celebra 25 anys

7 propostes per esprémer el suc del festival

3 de maig de 2023
Guardar a favorits

La XXV edició del Tarraco Viva, el festival cultural romà de Tarragona, se celebra aquest 2023 amb números rodons i amb una programació farcida d’actes amb múltiples formats per explicar al visitant com era la ciutat a l’època romana i com vivia la seva gent. Aquest serà l’eix central del conjunt d’activitats culturals i educatives que s’esdevindran del 8 al 21 de maig, i que són el reclam per a milers de persones —moltes, vingudes d’arreu del món—, disposades a endinsar-se en la història d’aquest municipi declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2000.

Les millors recreacions del passat romà
Mantenint el ferm compromís d’esdevenir una eina per a la divulgació del passat històric des del coneixement científic, el Tarraco Viva ofereix conferències, debats, presentacions i exposicions, però també experiències recreatives que permeten a l’espectador viatjar en el temps per aprendre i entendre millor com vivien els nostres avantpassats romans. De fet, el festival va ser pioner fa 25 anys en la posada en escena d’aquests nous formats (historical reenactment o living history) fins a convertir Tarragona en la ciutat europea amb més nombre de grups de recreació històrica. Amb l’experiència dels anys, el festival ha aconseguit fer evolucionar la didàctica de la història bo i creant metodologies innovadores com els monòlegs històrics, els viatges al món antic o alguns projectes educatius que han estat exportats a equipaments del nostre país i d’Europa.

Apunta el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat d’Aichi (Japó) Katsuyuki Takenaka que “l’única manera de treure rendiment del patrimoni és reivindicant-lo davant la ciutadania que hi conviu”. Durant quinze dies els veïns de Tarragona ens conviden a descobrir-lo.

Recreació històrica d’una escena que mostra com era la vida dels antics emperadors romans

Recreació històrica d’una escena que mostra com era la vida dels antics emperadors romans FOTO: Rafael López-Monné

1

100 anys d'un gran descobriment!

Amb motiu del centenari de l’inici de les excavacions del suburbi i la necròpolis paleocristiana de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAC) i el mateix festival han programat un conjunt d’activitats en aquest important espai monumental. Una exposició, visites guiades, monòlegs o recreacions històriques ens ajudaran a entendre la vida d’aquest suburbi de Tarraco entre els segles i aC i VII dC.

Espectacle teatral a l’auditori del Camp de Mart, que recupera la seva activitat després de les restriccions sanitàries

Espectacle teatral a l’auditori del Camp de Mart, que recupera la seva activitat després de les restriccions sanitàries FOTO: Manel R.Granell

2

Museus, tallers i artesania al Camp de Mart

Després d’un temps amb restriccions sanitàries, es recupera l’activitat als jardins i al teatre auditori del Camp de Mart. S’hi portarà a terme la fira dels museus i artesans de rèpliques arqueològiques, recreacions històriques amb legionaris i gladiadors, un racó de llibres i altres propostes majoritàriament gratuïtes.

Recreació d’una batalla entre dos gladiadors de l’època romana a l’escenari de Tarraco Viva

Recreació d’una batalla entre dos gladiadors de l’època romana a l’escenari de Tarraco Viva FOTO: Rafael López-Monné

3

Espectacles de reacreació històrica al recinte ferial

Una experiència que no deixa ningú indiferent i que mostra l’essència d’aquest reconegut esdeveniment. La recreació escènica d’espais històrics amb narració divulgativa, acompanyada de la figuració i les imatges arqueològiques i digitals, permet al visitant imaginar-se de manera més significativa què passava a la ciutat fa 2.000 anys.

Escenificació que mostra com vestien les dones a l’antiga Tàrraco

Escenificació que mostra com vestien les dones a l’antiga Tàrraco FOTO: Rafael López-Monné

4

La gent de 'Tarraco'

Com vivien els habitants de la Tarragona romana? Gràcies a l’important llegat epigràfic del municipi, avui dia es coneixen el nom i algunes característiques de moltes persones que habitaven l’antiga Tarraco. De la mà de l’escenificació de grups de recreació històrica, podrem conèixer els trets més singulars d’aquests veïns de l’antiga ciutat romana.

Tarraco Viva presenta activitats de cal·ligrafia egípcia antiga i grega destinades a infants i joves

Tarraco Viva presenta activitats de cal·ligrafia egípcia antiga i grega destinades a infants i joves FOTO: Rafael López-Monné

5

Àmplia oferta cultural i educativa

Tarraco Viva col·labora amb un nombrós grup d’entitats educatives, socials i culturals de Tarragona per fer possible un ampli cartell d’activitats de divulgació destinades a infants i joves. Hi participen el Camp d’Aprenentatge de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE-URV), l’Associació de Professors de Llengües Clàssiques o l’Institut Municipal d’Educació (IMET), entre d’altres.

Fira amb paradetes i activitats relacionades amb l’època romana

Fira amb paradetes i activitats relacionades amb l’època romana FOTO: Manel R.Granell

6

Un festival arrelat al territori

El Tarraco Viva surt de la ciutat i ofereix un conjunt d’activitats a localitats del Camp de Tarragona amb presència de patrimoni històric romà, com ara Altafulla, Constantí, Reus, Cambrils o Vila-rodona. Aquest 2023 també s’hi afegeix una programació especial en espais de l’Autoritat Portuària de Tarragona (el Museu del Port).

Presentació d’imatges de l’antiga Tàrraco que permeten entendre millor la història de la ciutat

Presentació d’imatges de l’antiga Tàrraco que permeten entendre millor la història de la ciutat FOTO: Rafael López-Monné

7

El Tarraco Viva més digital

La col·laboració amb el grup de recerca SETOPANT (Seminari de Topografia Antiga de la URVICAC) fa possible la creació, en diversos formats, d’imatges de l’antiga Tarraco. Gràcies a la tecnologia digital podem entendre millor l’urbanisme de la ciutat fa 2.000 anys.