Tocar, tastar i passejar entre oliveres mil·lenàries

La Ràpita estrena la Ruta dels Sentits, una proposta que combina gastronomia, patrimoni i realitat virtual per connectar amb l'ànima del Territori Sénia com mai abans

Text:
Redacció Descobrir per a la Mancomunitat Taula del Sénia
Les millors oliveres mil·lenàries es concentren al Territori Sénia, com aquesta de la Ràpita
Les millors oliveres mil·lenàries es concentren al Territori Sénia, com aquesta de la Ràpita FOTO: Mancomunitat Taula del Sénia
17 de novembre de 2025
Guardar a favorits

Les oliveres mil·lenàries del Territori Sénia són molt més que arbres. Són monuments vius, testimonis del pas del temps i guardians d'un paisatge únic. Però t'imagines poder "viatjar" per dins seu o tastar-ne l'essència més pura? Això és precisament el que proposa la Ruta dels Sentits, un esdeveniment singular que aterra a la Ràpita aquest novembre i desembre per revolucionar la manera com ens apropem a aquest patrimoni.

La iniciativa és una invitació directa a activar els cinc sentits, deixant de banda la simple observació per donar pas a l'experiència. La descoberta s'articula a través de tres grans propostes que ens portaran del món digital al món real, del visual al gustatiu.

La tecnologia al servei del patrimoni

La primera parada d'aquest viatge serà una autèntica immersió visual. Del 18 al 22 de novembre, l'Església Nova de la Ràpita es convertirà en l'escenari on el passat i el futur es donen la mà. Els visitants podran endinsar-se en la història d'aquests arbres gegants a través d'una exposició de 33 panells que narra la seva història i recorre els municipis on arrelen.

Però la cosa no s'acaba aquí. La tecnologia ens permetrà veure-les com mai. Gràcies a la fotografia estereoscòpica, podrem al·lucinar amb els detalls, les textures i les formes impossibles de disset exemplars seleccionats, que es mostraran en tres dimensions. I per si això fos poc la realitat virtual ens oferirà el "teletransport" definitiu: podrem posar-nos unes ulleres i "passejar" pels camps d'oliveres, admirant el paisatge des d'una perspectiva totalment nova sense moure'ns de lloc.

El gust de l'or líquid

Després d'omplir-nos la vista, tocarà despertar el paladar. El dissabte 23 de novembre, la mateixa Església Nova acollirà una jornada dedicada a l'oli d'oliva verge extra (OOVE) del territori, el veritable or líquid del Territori Sénia. A càrrec de grans experts, com Jordi Rius, membre del Panell Oficial de Tast d'Olis de Catalunya, els assistents aprendran a desxifrar els secrets que amaga cada ampolla: identificar-ne les aromes, els atributs positius i la riquesa que els fa únics. L'experiència gastronòmica culminarà amb una sessió de maridatges conduïda per Agustí Romero i Montse Jiménez, de l'Intitut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, on es podrà comprovar, mossegada a mossegada, com aquests olis mil·lenaris són capaços d'enriquir i transformar la cuina mediterrània.

Sentir les arrels

Finalment, la tercera proposta ens convida a sortir de la sala i tornar al terreny. Ja al desembre, concretament els dies 6 i 7 de desembre, l'experiència "Essència d'Olivera", organitzada per Explora Maestrat, proposarà una immersió total per connectar directament amb l'ànima del territori. Entre oliveres monumentals, els participants viuran un espectacle sensorial que combina música, llegendes locals i gastronomia. És una activitat pensada per experimentar el paisatge amb tots els sentits, escoltant les històries que guarden aquests troncs centenaris i sentint, de primera mà, la força d'aquest paisatge cultural.