Vilaller (Alta Ribagorça) s’ha convertit en el primer municipi català a entrar en la Xarxa de Pobles Màgics d’Espanya, una iniciativa que reconeix les actuacions que porta a terme un municipi en els àmbits de la qualitat de vida, l’urbanisme, el patrimoni, les festes i tradicions, la gastronomia i altres aspectes que fan d’aquests pobles llocs únics i ‘màgics’. El projecte, impulsat per l’Institut de Desenvolupament Local i Estudis Socials, ajuda els municipis a posar en valor els recursos locals i promou el desenvolupament turístic local.
La Xarxa de Pobles Màgics està integrada per 114 pobles pertanyents a 112 municipis. Els promotors de la xarxa posen a disposició dels interessats una mena de passaport que es pot segellar a cadascun del pobles màgics i que permet accedir a diversos premis a partir d’un determinat nombre de visites.
Vilaller ja disposa de diversos reconeixements, com la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional per la vila closa medieval, la de Viles Florides des del 2016 (la segona del Pirineu) o la de Patrimoni Immaterial de la UNESCO per les Falles del Pirineu. També forma part del Camí de Sant Jaume Aran-Pirineus, disposa del primer mirador astronòmic del Pirineu i acull una fira mil·lenària —la de Tots Sants.
Vilaller, municipi situat al nord-oest de la comarca de l’Alta Ribagorça i vorejat pel riu Noguera Ribagorçana, ofereix molts punts d’interès, des dels carrerons que configuraven la vila closa medieval i part de la muralla del segle XI fins a l’itinerari botànic Camí de l’Obago. Entre les festes més emblemàtiques que li han servit per guanyar la distinció, destaca la baixada de falles (el dia 23 de juny), a més de la romeria de Sant Urbà (el 25 de maig) i el Viacrucis de Setmana Santa (el Divendres Sant).
Quant a la gastronomia, com a la resta de la comarca, es basa en recursos naturals i antigues tradicions. El xai (molt arrelat a la tradició culinària local) i el porc i els seus productes derivats hi tenen un paper protagonista. Altres especialitats com la vianda (brou de carn i verdures), els guisats i els bolets de temporada són pilars gastronòmics que permeten als visitants gaudir d’una varietat original de productes i estils, des de la cuina tradicional fins a l’alta cuina.